Въпрос за имот !

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
bmwww
Автомобил:
Двигател:

Въпрос за имот !

Мнениеот bmwww » Пон 07 апр 2014 17:13

Здравейте , значи казусът е следния ! Преди 10 години майка ми и баща ми дариха на мен и на брат ми къщата си ! Сега не можем да се разберем с него ! Тъй като тя е прекалено малка за да се използва от двамата аз му предложих да си изплатим пари като единия отстъпи дела си на другия и така тя да остане на само единия ! Проблема е,че той нито иска да купува нито иска да продава ! През годините стана така,че настрой и родителите ми срещу мен и те сега искат да развалят дарението ! Брат ми няма жилище ,а аз имам свое собствено ! Аз немога да използвам моята част от къщата тъй като той живее там с родителите ми - може ли той да я придобие след 10 годишно владеене тъй като аз не съм ходил там да я ползвам ! Също така може ли да се развали дарението и най-вече как да постъпя за да му изплатя аз на него или той на мен 1/2 от нея и тя да остане само за един от нас двамата и това да приключи един път завинаги !

Евентуално и да препоръчате добър адвокат по тия работи !

coreckt
Автомобил: vag
Двигател:
Контакти:

Re: Въпрос за имот !

Мнениеот coreckt » Пон 07 апр 2014 17:24

що не му я отстъпиш и да си решиш въпроса като е толкова малка за какво са ти разправии.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пон 07 апр 2014 17:26

Е тя е малка ама е на много красиво място . Ще ми се аз да я купя ма той се е запънал !

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пон 07 апр 2014 17:30

Като виждаш, че не отстъпва, подаряваш му я и готово! По-важна ли е къщата от братството и семейството? Не ти давам наклон какво да правиш, ама и да похарчиш пари за адвокати, няма как да му я земиш, щом родителите ти са с него! Щом и не си стъпвал там да я потдържаш, шансовете са ти нищожни!

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пон 07 апр 2014 17:34

Не говорим от човешка гледна точка,а от правна ! От човешка гледна точка темата ще е много по-дълга :biggrin И как да стъпя там да я потдържам като от него немога да си ползвам полагащото ми се !

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 07 апр 2014 17:37

С роднини е най-кофти да се съдиш и да хвърляш пари по адвокати. От опит го казвам. Наскоро придобихме апартамент, да не ти казвам как стъпи на родителите ми цялата тая работа. Но просто си бяхме наумили, че искаме ние да живеем там, а отсреща предлагаха смехотворна цена да ни наплатят и така. Не си е работа. Сега не се поглеждаме с братовчед ми, а бяхме почти като братя. Така или иначе щом се е стигнало до неразбирателство и да му я подариш пак ще се гледате на кръв. Такъв е животът, щом сте стигнали дотам да спорите за имот, отдавна материалното е надделяло във вашите взаимоотношения. :a045
Бих разговарял с родителите си, ако бях на твое място, за да разбера причината за развалянето на дарението. Ако те са убедени, че брат ти заслужава повече този имот от теб просто им сложи Х и на тримата и не се коси за такива неща.

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 07 апр 2014 17:59

принципно давност между съсобственици не тече-принципно
плащай си данъците редовно и на твое име за твоята 1/2 идеална част
Иначе изхода е съдебна делба-съд, като не може да се раздели се изкарва на публична продан и там се продава...
най-добре е да се разберете помежду си

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пон 07 апр 2014 18:04

Аз му предлагам по-голяма сума отколкото той на мен и въпреки това не иска ! Може ли изобщо да стигнем до публична продан след като родителите ми живеят още там ?

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Мнениеот Pichaga » Пон 07 апр 2014 18:07

може
вие сте собственици
дори да са запазили правото си на ползване пак може

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пон 07 апр 2014 18:12

Е добре ама доколкото четох при съдебна делба има 2 варианта :
1.Жилището се дава на тоя който няма жилище :biggrin демек ще му го дадат на него и той требва да ми плати половината от пазарната стойност в 6 месечен срок нали така ? И ако не го направи минава се на вариант 2 !!!
2.Публична продан - там е който предложи най-много като цената се дели на 2 или пък ако аз съм тоя който е предложил най-много давам половината на него нали ?

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Пон 07 апр 2014 19:22

Развали ли се дарението от страна на родителите ти и след това препишат изцяло на брат ти мисля че нищо не можеш да направиш.Това е тяхно право и воля.Може и да греша но така стоят работите.

bmwww
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bmwww » Пон 07 апр 2014 19:37

Е да ама дарение мисля,че не може да се разваля !

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пон 07 апр 2014 20:20

Може, може и още как. Приживе може да се развали. После вече е трудно ако починат.

Вълчан
Автомобил: Mazda 5
Двигател:

Мнениеот Вълчан » Пон 07 апр 2014 20:24

Може да се развали дарение....но трябва да заведат дело срещу теб че ги тормозиш ..заплашваш и там подобни неприятни работи.Не са хубави тези деиствия обаче особено ако не са достоверни....бих казал обидни....

wizarda
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот wizarda » Пон 07 апр 2014 21:43

Може и да е смешно от правна гледна точка, но според мен не би трябвало да претендираш за имот купен от вашите с техни средства. Доколкото разбирам ако се продаде имота на публична продан родителите ти и брат ти остават на улицата. Колкото и да са ви обтегнати отношенията по-добре да не се стига до там.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”