Прехвърляне от таван в жилище съгласие на съседи ????

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Прехвърляне от таван в жилище съгласие на съседи ????

Мнениеот shemkov » Съб 05 апр 2014 20:22

Здравейте колеги.
Някой знае ли дали ако имам таван и искам да го прехвърля в жилище дали ще ми трябва съгласие на съседите от кооперацията в която живея при положение, че няма да променям нищо по структората на кооперацията.
Ще се радвам ако някой е запознат и ми сподели мнение
Поздрави

Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Контакти:

Re: Прехвърляне от таван в жилище съгласие на съседи ????

Мнениеот Pichaga » Съб 05 апр 2014 20:30

това е промяна на предназначение
„от таванско в жилищно помещение
ако го правиш легално е свързано
със заснемане, разрешение за преустройство, съгласувания и т.н. и т.н.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 05 апр 2014 21:05

Ако имаш примерно собствено обособено таванско помещение със стени и врата и искаш вътре да си наредиш мебели и да си стоиш там никой не може да ти каже копче,но ако примерно искаш да качваш вода,да къртиш за канализация и други такива със сигурност ще има някой дето няма да му хареса и ще трябва да минеш някакви законни процедури,но какви и дали са възможни изобщо.... :stumm

Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shemkov » Съб 05 апр 2014 21:33

Значи при нас казусът е следния! Всеки който притежава апартамент в кооперацията има таван. В тези тавани има вода и ток на отделни си електромери има и канализация изобщо всичко нужно за да бъде обитавано и в момента даже в някои от тях живеят и хора както аз съм един от тези хора. Тъй като таваните принадлежат към апартаментите а аз искам да купя "тавана" на комшията (той също си има ток вода и тн.) той за да ми го продаде и отдели съответно от апартамента му трябва да го прехвърли като жилище. Та интересува ме дали ще трябва съгласие на хората от кооперацията тъй като има една жена която не желае да подпише (няма конкретни причини просто не желае). Та интересува ме дали може да се приобщи без да трябва съгласие на комшиите. Дано да ме разбрахте :)

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Съб 05 апр 2014 21:36

По принцип таваните и мазетата се записват в кадастъра към самите жилища. Т.е. за да бъдат продадени или отстъпени само те предполагам има някаква процедура по "отделянето" им, което вероятно е свързано с пари. Баща ми в момента и той прави нещо подобно, или поне се опитва. Само че при нас работата е, че помещението, което искаме е обща част на всичките 6 апартамента и е нужно всеки от тях да преотстъпи дяла си (срещу пари, естествено).
Между другото мисля и архитект е нужно да се призове в тоя случай с таваните и мазетата, с каква точно цел не зная, но такава е информацията от нотариуса, с който говорихме.
Съветвам те, да отидеш при някой нотариус във вашия град и той да ти разясни ситуацията за точно твоя конкретен случай.

Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shemkov » Съб 05 апр 2014 22:13

бях при архитект но ми казаха, че трябвало подписите на комшиите НО преди 1 година един друг комшия от същата кооперация е направил тази манипулация без да се разписваме ние които живеем в самата сграда. И тук вече ми става много интересно тъй като плана от архитекта е готов и чака само подписа на тъй наречената съкооператорка която отказва да подпише по незнайни за мен причини а тя самата даже не живее в града!!!
И сега архитекта който ни е изготвил плана ми каза, че щом тя не иска значи нищо не може да се направи... А пък преди година друг човек е минал през тази процедура без да търси подписи....

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Съб 05 апр 2014 22:44

Ако таванското помещение е записано в нотариалния ако като прилежащо към даден апартамент според мен няма ЗАКОНЕН начин то да стане отделно и да се продаде ! Това с архитектурните планове и подписите ми се струва просто замазване на ситуацията за да се свърши работата но не и изпълняващо законовите разпоредби,но дано пък да не съм прав :th_up

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Нед 06 апр 2014 8:54

Може би си баш прав, защото апартамент без таван или мазе си е ателие и не може да се узакони за живеене (напр. плащаш промишлен ток).

Последна промяна от IvanMan на Нед 06 апр 2014 9:53, променено общо 1 път.
Причина: Не цитирай предишното мнение!

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Нед 06 апр 2014 14:35

Преди 5 години го правих това.НООО за да отделиш сервизно помещение от апартамент....тавана е такова-трябва да имаш друго такова...мазе,килер.След това архитект,подписи на 80 % от живущите и НА ПРЕКИТЕ съседи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО+ писмено съгласие от тях- отгоре отдоло встарни.Оттам нататък съглъсуване на проекта с Вик,конструктор ,Ел, .После строителен надзор да издаде становище и тогава общината разрешение за ползване.Всичко това са пари ,скици,визи,съгласуване и т.н.Все едно че сега го строиш.Нова партида за ел и ВиК също ако си решил да го продаваш.

9182
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот 9182 » Нед 06 апр 2014 17:23

Здравей колега,

Аз също исках да правя същата покупка като теб, преди време но при мен не се получи по други причини.

До колкото помня по бегли спомени, ни казаха че трябва да мине някаква проверка и да установят че това е отделно помещение (т.е. със собствена вода и WC) и след това се прави договор за покупко-продажда, защото вече са установили, че това е отделно самостоятелно помещение пригодено за живеене.(един вид този договор на базата на тази оценка отделяше таванското помещение от апартамента)

Това са бегли спомени, защото беше преди доста време и за това не се обвързвам, че е вярно а и както казах, за съжаление поради други причини не стигнахме до тази фаза.

Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shemkov » Нед 06 апр 2014 20:53

Утре ще ходя до друг архитект да каже неговото мнение и ще споделя какво са ми казали.

cekal
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR 1997

Мнениеот cekal » Нед 06 апр 2014 22:24

shemkov написа:Утре ще ходя до друг архитект да каже неговото мнение и ще споделя какво са ми казали.

Вместо да си губиш времето с архитекти, отиди при някой нотариус и му обясни какво искаш да постигнеш. Той би трябвало лесно да се ориентира и ако операцията е възможна, ще ти изброи необходимите документи.
Таваните са общи части и всеки собственик на жилище има съответна идеална част. Но едно е таван на къща/ подпокривно пространство/, друго е таван на кооперация с изградени отделни тавански помещения за всеки апартамент. Идеална част трябва да се продава с изрично писмено съгласие на останалите съсобственици. Ако такова липсва, съществува риск от дело за разваляне на продажбата и купуване на частта при същите условия. Без съгласие от останалите може единствено да се дарява.
Успех

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Пон 07 апр 2014 10:26

Тавана е неделима (не обособена) част от апартамента. Все едно искаш да продадеш банята си на съседа (или спалнята, защото той така или иначе я ползва повече от теб :)) Първо трябва да се обособи, после да се продаде. Така че нотариуса не може да ти помогне в случая, защото не той обособява имотите

Потребителски аватар
shemkov
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот shemkov » Сря 09 апр 2014 19:54

Бях до адвокат. Той ми каза, че за да се прехвърли в жилище наистина без подписите на живущите в кооперацията това няма как да стане....Ще мисля какво да правя. Благодаря на колегите които се отзоваха и споделиха мнение :) :beer

Върни се в “ОФФ-Топик - други”