Здравейте, имам нужда от съвет относно наредбите за Здравословни и безопасни условия на труд.
Със затоплянето на времето, естествено, в офиса настава мини гражданска война тия прозорци аджеба дали да са отворени или затворени :D Имаме си вътрешна политика, която гласи, че прозорците трябва да са затворени, а централната климатизация на автоматичен режим да охлажда/топли и да вкарва чист въздух. Сега, аз от климатизация и профилактиката й не разбирам, ама като позабърша тялото на климатика с мокра кърпичка, тя става черна. Представяте си какво е вътре във въпросното тяло. Обаче то не е само едно, ами са шест. Освен това чистачките не са задължени да ги чистят, защото това си влиза поддръжката на самата сграда, понеже климатизацията е централна. Политиката на фирмата е да се прави профилактика два пъти в годината. Шефовете от време на време отчитат дейност и викат ония пичове от поддръжката дето мерят запрашеност, влага, температура и т.н. Обаче пичовете викат: "Пушка сте, тука е най-големия кеф да се работи". Само че не е. Задушно е, а като отворим е яко течение. Общо взето изборът ни е да дишаме или да сме хремави/настинали/кихащи/кашлящи и др. Можете да си представите с няколко жени в офиса какво се случва :)
Въпросът ми е дали някой е запознат със законовата рамка на регулации на работната среда. Потърсих в ЗБУТ, но освен, че в самия закон не се споменават такива неща /поне доколкото видях/, не можах да намеря и някаква такава наредба. Имам нужда някой да ми каже каква профилактика се предполага, че трябва да минават климатиците по закон; има ли независим орган, който може да дойде да измери запрашеност и т.н., и изобщо с каквото можете - помагайте, моля ви! Спасявате бял дроб, бъбреци, нос, гърло и най-вече разсъдъка ми!
Здравословни условия на труд
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Re: Здравословни условия на труд
Изчистете си климатиците и драмата приключва Закон колко и какъв въздух да вкарва климатика ти гарантирам че няма
- BeFree
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
И аз знам, че няма :) Въпросът ми е дали има някакви регулации относно профилактиката на климатиците, запрашеност, влага и тям подобни.
Не можем да си изчистим климатика, защото е доста голям. Все пак сме в седем етажна сграда, с централна климатизация.. Ако почистим само външно телата /което е направено/ това на помага особено за подобрение ан ситуацията :)
Не можем да си изчистим климатика, защото е доста голям. Все пак сме в седем етажна сграда, с централна климатизация.. Ако почистим само външно телата /което е направено/ това на помага особено за подобрение ан ситуацията :)
-
- Автомобил: VW Passat
- Двигател: AVF
Според мен климатиците не са били измислени когато е писан закона Норма за запрашеност има но се съмнявам в офис да е по прашно от допустимото
- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
Не съм сигурен дали няма регулация точно на това. Климатиците няма как да ги изчистят особено ако са 90-100 на етаж (както е нашия). И все пак нека да не си чешем езиците от типа "изчистете си ги сами".
В офиса ни се следи редовно светлината и всичко останало, защото фирмата не е на два дни и 30 човека, а 4000+. И проблема е за всички. По принцип политиката е да не се спират климатиците, а да се оставят на автоматичен режим.
В офиса ни се следи редовно светлината и всичко останало, защото фирмата не е на два дни и 30 човека, а 4000+. И проблема е за всички. По принцип политиката е да не се спират климатиците, а да се оставят на автоматичен режим.
веднъж съм работил в офис без отварящи се прозорци, на централен климатик и повече се надявам да не ми се налага
Попринцип тези централни климатици се поддържат, като част от разписанието е филтрите им да се подменят (не почистват) редовно задължително (зависи от типа на сградата, примерно за МОЛ-ове, кина е едно, за бизнес сгради друго). Имам роднина, която в чужбина с това се занимава. От нея съм чувал, че в бг-то това не се спазва. Не знам доколко е така, но може да почнете поне от там, да сте сигурни, че поне филтрите са ви подменяни редовно.

Попринцип тези централни климатици се поддържат, като част от разписанието е филтрите им да се подменят (не почистват) редовно задължително (зависи от типа на сградата, примерно за МОЛ-ове, кина е едно, за бизнес сгради друго). Имам роднина, която в чужбина с това се занимава. От нея съм чувал, че в бг-то това не се спазва. Не знам доколко е така, но може да почнете поне от там, да сте сигурни, че поне филтрите са ви подменяни редовно.
- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Потърси ТУК. Как да търсиш- не ме питай, как съм намерил това което мен ме интересуваше- също. Минах през толкова линкове, че забравих от къде съм започнал.
Иначе 100лв. на някоя от всичките измислени служби по трудова медицина ще ти решат проблема.
Иначе 100лв. на някоя от всичките измислени служби по трудова медицина ще ти решат проблема.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”