Здравословни условия на труд

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
BeFree
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Здравословни условия на труд

Мнениеот BeFree » Пет 25 апр 2014 13:17

Здравейте, имам нужда от съвет относно наредбите за Здравословни и безопасни условия на труд.
Със затоплянето на времето, естествено, в офиса настава мини гражданска война тия прозорци аджеба дали да са отворени или затворени :D Имаме си вътрешна политика, която гласи, че прозорците трябва да са затворени, а централната климатизация на автоматичен режим да охлажда/топли и да вкарва чист въздух. Сега, аз от климатизация и профилактиката й не разбирам, ама като позабърша тялото на климатика с мокра кърпичка, тя става черна. Представяте си какво е вътре във въпросното тяло. Обаче то не е само едно, ами са шест. Освен това чистачките не са задължени да ги чистят, защото това си влиза поддръжката на самата сграда, понеже климатизацията е централна. Политиката на фирмата е да се прави профилактика два пъти в годината. Шефовете от време на време отчитат дейност и викат ония пичове от поддръжката дето мерят запрашеност, влага, температура и т.н. Обаче пичовете викат: "Пушка сте, тука е най-големия кеф да се работи". Само че не е. Задушно е, а като отворим е яко течение. Общо взето изборът ни е да дишаме или да сме хремави/настинали/кихащи/кашлящи и др. Можете да си представите с няколко жени в офиса какво се случва :)
Въпросът ми е дали някой е запознат със законовата рамка на регулации на работната среда. Потърсих в ЗБУТ, но освен, че в самия закон не се споменават такива неща /поне доколкото видях/, не можах да намеря и някаква такава наредба. Имам нужда някой да ми каже каква профилактика се предполага, че трябва да минават климатиците по закон; има ли независим орган, който може да дойде да измери запрашеност и т.н., и изобщо с каквото можете - помагайте, моля ви! Спасявате бял дроб, бъбреци, нос, гърло и най-вече разсъдъка ми!

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Re: Здравословни условия на труд

Мнениеот IRRITATING » Пет 25 апр 2014 13:24

Изчистете си климатиците и драмата приключва Закон колко и какъв въздух да вкарва климатика ти гарантирам че няма

Потребителски аватар
BeFree
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BeFree » Пет 25 апр 2014 13:29

И аз знам, че няма :) Въпросът ми е дали има някакви регулации относно профилактиката на климатиците, запрашеност, влага и тям подобни.
Не можем да си изчистим климатика, защото е доста голям. Все пак сме в седем етажна сграда, с централна климатизация.. Ако почистим само външно телата /което е направено/ това на помага особено за подобрение ан ситуацията :)

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 25 апр 2014 13:34

Според мен климатиците не са били измислени когато е писан закона Норма за запрашеност има но се съмнявам в офис да е по прашно от допустимото

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Пет 25 апр 2014 13:38

Не съм сигурен дали няма регулация точно на това. Климатиците няма как да ги изчистят особено ако са 90-100 на етаж (както е нашия). И все пак нека да не си чешем езиците от типа "изчистете си ги сами".

В офиса ни се следи редовно светлината и всичко останало, защото фирмата не е на два дни и 30 човека, а 4000+. И проблема е за всички. По принцип политиката е да не се спират климатиците, а да се оставят на автоматичен режим.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 25 апр 2014 14:17

веднъж съм работил в офис без отварящи се прозорци, на централен климатик и повече се надявам да не ми се налага :bishop
Попринцип тези централни климатици се поддържат, като част от разписанието е филтрите им да се подменят (не почистват) редовно задължително (зависи от типа на сградата, примерно за МОЛ-ове, кина е едно, за бизнес сгради друго). Имам роднина, която в чужбина с това се занимава. От нея съм чувал, че в бг-то това не се спазва. Не знам доколко е така, но може да почнете поне от там, да сте сигурни, че поне филтрите са ви подменяни редовно.

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Съб 26 апр 2014 2:15

Потърси ТУК. Как да търсиш- не ме питай, как съм намерил това което мен ме интересуваше- също. Минах през толкова линкове, че забравих от къде съм започнал.
Иначе 100лв. на някоя от всичките измислени служби по трудова медицина ще ти решат проблема.

Потребителски аватар
Asen_D
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Asen_D » Съб 26 апр 2014 4:33

Да, скубят за няма нищо :banghead
Ето и едни мои познати в областта http://mediko.org/

Върни се в “ОФФ-Топик - други”