Правилно отглеждане на рибки? Акваристика
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- xploda
- Автомобил: Civic
- Двигател:
Правилно отглеждане на рибки? Акваристика
Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд... Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки.
- znainainai
- Автомобил: Golf4
- Двигател: MK 4 98 AHF
Re: Правилно отглеждане на рибки?
Слагаш ги във аквариума режеш моркови малко целина и фиде слагаш, пускаш бързовар и след малко имаш чудна рибена чорба. Аз риби гледам само в чиния със гарнитура.
Така бъзика си е бъзик във специализираните магазини има всичко необходимо. И там ще получиш най-конкретна и точна информация тук все пак е автомобилен форум.
Така бъзика си е бъзик във специализираните магазини има всичко необходимо. И там ще получиш най-конкретна и точна информация тук все пак е автомобилен форум.
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Тази информация ще ти я дадат във всеки зоомагазин в който се продават рибки. Имай предвид, че аквариумите започват от 40-50 лева, в зависимост колко голям искаш. Водата се сменя от чешмата, и като цяло се слага чешмяна в аквариума...сложи им там, камъчета по дъното, изкуствени водорасли има такива дето се лепят по стъклото, една помпичка задължително увита във дунапрен. Не се сменя често водата, аз преди като имах в месеца веднъж, но заминах за море, и като се прибрах ги намерих по корем, защото бабата не ги беше гледала
. Гледай да не са на слънце, че ще се надуят
...Зимата им осигури топлинен источник, печка радиатор...ии вече в зависимост какви риби искаш, ще ти кажат колко градуса да е водата, ква храна у-а. Аз имах сомчета и 2-3 златни рибки 

- STEYN
- Автомобил: A4 B6
- Двигател: AVF
Правилно ти казват хората, че по магазините ще те ориентират най-добре, но зависи и ти какво всъщност искаш да гледаш. По принцип да гледаш рибки е евтино занимание и за някои хора скучно, но това въобще не е така. За мъжки / женски - в магазините ще ти кажат кой вид риби с кои се понасят и с кои не. Лично на мен ми беше много интересно, но се наложи да пътувам извън страната и ги махнах. Но е интересно колега, не се отказвай след първия месец, както много хора правят.
По-големия аквариум е далеч по-интересен, а и реално грижите ти с него не са толкова, защото най-малкото сменяш водата много по-малко в сравнение с малките аквариумчета. Аз досега съм имал максимум 40 литров, но на мен ми стигаше. Важното е да подхождаш сериозно към животинките, да ги храниш редовно, да следиш за болестите, защото при неправилно отглеждане доста ги ловят и така. Има един много полезен сайт - http://aquariumbg.com/
По-големия аквариум е далеч по-интересен, а и реално грижите ти с него не са толкова, защото най-малкото сменяш водата много по-малко в сравнение с малките аквариумчета. Аз досега съм имал максимум 40 литров, но на мен ми стигаше. Важното е да подхождаш сериозно към животинките, да ги храниш редовно, да следиш за болестите, защото при неправилно отглеждане доста ги ловят и така. Има един много полезен сайт - http://aquariumbg.com/
- milmar
- Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
- Двигател: 1Z and CBDC
Като изключим празните приказки , започни от това да си избереш какви рибки ще гледаш и дали ще ги размножаваш . После идва размер на аквариума , тип на филтъра , помпа за въздух и разни други .
За начало напълни 1-2 кофи с вода , аквариума се зарежда с престояла 1-2 седмици (жива
) вода .
За начало напълни 1-2 кофи с вода , аквариума се зарежда с престояла 1-2 седмици (жива

- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Не знам как се гледат, но от личен опит ще ти кажа някои неща които ДА НЕ ПРАВИШ.
Имах две рибки, от тия плоските, и черупки от рапани. По едно време гледам, едната я няма. Оглеждам около аквариума- няма я. Търся я- не я откривам
След около седмица аквариума започна много да се цапа. Мия го, а на следващия ден- мътен. Оказа се, че рибата се е мушнала в рапана, не е могла да излезе и е дала фира
. Трябваше да счупя рапана за да се уверя. Беше влезнала доста на вътре.
Взех си охлюви за да чистят, ама когато се допитвах, не казаха че се размножават като зайци. Заедно с водораслите, виреещи на повърхността на водата(които също се размножават като зайци), бяха истинко бедствие. Странно е как създават симбиоза, но съм изхвърлял с пълни шепи. И пак оставаха доволно. В случай, че имаш Гупи, като видиш, че на някоя тумбака и расте я отделяш, че в прочивен случай ражда във водораслите и първо е кофти когато чистиш, второ, ако е в общия аквариум,голяма част от поколението дава фира. Последното предполагам е в зависимост от видовете които гледаш. Има едни риби, формата им е като на акула, обаче устата им е на корема(или малко по- на горе). Перфектните чистачи. Крато професионални прахосмукачки са. И спестяват голяма част от чистенето.
Имах две рибки, от тия плоските, и черупки от рапани. По едно време гледам, едната я няма. Оглеждам около аквариума- няма я. Търся я- не я откривам

Има малко магазини в които може да с получи достоверна информация, в този ред на мисли не препоръчвам този начин за добиване на информация. Колегите по горе са дали линка към правилното място за информация.
п.с. Това с живата вода е градска легенда в доста случаи.

- milmar
bobidi написа:....
Сигурно , сигурно , даже селска

milmar написа:bobidi написа:....
Сигурно , сигурно , даже селска!
Не ми се спори тук с теб, можеш да минеш през форума на горепосоченият сайт да поспорим.

- milmar
bobidi написа:milmar написа:bobidi написа:....
Сигурно , сигурно , даже селска!
Не ми се спори тук ....
А на мен не ми се спори въобще с теб , опитах да бъда полезен в темата . Споделих нещо което , което не съм измислил аз току що

Аз по тази тема съм до тук

- xploda
- Двигател:
Попрочетохме бая полезен материал. Ориентирахме се кво що трябва да се купува.
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?
- vucata
- Автомобил: Ford Mondeo MK2
- Двигател: 1.8TD 2000
- Контакти:
Тръгваш по околовръстното по посока Калотина, на светофара на Суходол след него 20 метра завиваш на ляво и ще видиш с голееему букви ЗООМАГАЗИН. На 2 етажа е, има ВСИЧКО !
- xploda
- Двигател:
vucata написа:Тръгваш по околовръстното по посока Калотина, на светофара на Суходол след него 20 метра завиваш на ляво и ще видиш с голееему букви ЗООМАГАЗИН. На 2 етажа е, има ВСИЧКО !
Aко имаш точен адрес на този зоомагазин или име нещо златен ще си

- calm
- Автомобил: VW PASSAT B5
- Двигател: 1.8T
- Контакти:
Споко, в случай, че го пропуснеш, малко след това, пак в ляво е язовира. Рибки и от там можеш да си вземеш 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”