Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
xploda
Автомобил: Civic
Двигател:

Правилно отглеждане на рибки? Акваристика

Мнениеот xploda » Пет 17 юни 2011 20:04

Искам да си взема рибки да си гледам. Сефте ще ми е. Търсят се съвет/и, гайд, наръчници нещо - какъв аквариум, откъде, колко голям, с кво стъкло, капаци, мапаци, филтри там помпи момпи квото трябва. Водата откъде се взима, как, кога се сменя и т.н. Там мъжки женски май не трябвало да са в един съд... Абе всичко квото трябва да се знае за правилно отглеждане на рибки. Видовете рибки не ги знам, но искам да си взема големички някакви 5-6+см, не някакви минюта по сант два. Като за начало викам около 4-5 рибки, да свикна първо, че ако стане фал нещо, поне да не съм убил много животинки.

Потребителски аватар
znainainai
Автомобил: Golf4
Двигател: MK 4 98 AHF

Re: Правилно отглеждане на рибки?

Мнениеот znainainai » Пет 17 юни 2011 20:18

Слагаш ги във аквариума режеш моркови малко целина и фиде слагаш, пускаш бързовар и след малко имаш чудна рибена чорба. Аз риби гледам само в чиния със гарнитура.
Така бъзика си е бъзик във специализираните магазини има всичко необходимо. И там ще получиш най-конкретна и точна информация тук все пак е автомобилен форум.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Пет 17 юни 2011 20:18

Тази информация ще ти я дадат във всеки зоомагазин в който се продават рибки. Имай предвид, че аквариумите започват от 40-50 лева, в зависимост колко голям искаш. Водата се сменя от чешмата, и като цяло се слага чешмяна в аквариума...сложи им там, камъчета по дъното, изкуствени водорасли има такива дето се лепят по стъклото, една помпичка задължително увита във дунапрен. Не се сменя често водата, аз преди като имах в месеца веднъж, но заминах за море, и като се прибрах ги намерих по корем, защото бабата не ги беше гледала mhihi . Гледай да не са на слънце, че ще се надуят mhihi ...Зимата им осигури топлинен источник, печка радиатор...ии вече в зависимост какви риби искаш, ще ти кажат колко градуса да е водата, ква храна у-а. Аз имах сомчета и 2-3 златни рибки :)

Потребителски аватар
Re5Pec7
Автомобил: Passat B5 V6
Двигател: AQD

Мнениеот Re5Pec7 » Пет 17 юни 2011 20:25

http://aquariumbg.com/
Тук може да намериш доста подробна информация за всичките ти въпроси :)

Потребителски аватар
STEYN
Автомобил: A4 B6
Двигател: AVF

Мнениеот STEYN » Пет 17 юни 2011 20:35

Правилно ти казват хората, че по магазините ще те ориентират най-добре, но зависи и ти какво всъщност искаш да гледаш. По принцип да гледаш рибки е евтино занимание и за някои хора скучно, но това въобще не е така. За мъжки / женски - в магазините ще ти кажат кой вид риби с кои се понасят и с кои не. Лично на мен ми беше много интересно, но се наложи да пътувам извън страната и ги махнах. Но е интересно колега, не се отказвай след първия месец, както много хора правят.
По-големия аквариум е далеч по-интересен, а и реално грижите ти с него не са толкова, защото най-малкото сменяш водата много по-малко в сравнение с малките аквариумчета. Аз досега съм имал максимум 40 литров, но на мен ми стигаше. Важното е да подхождаш сериозно към животинките, да ги храниш редовно, да следиш за болестите, защото при неправилно отглеждане доста ги ловят и така. Има един много полезен сайт - http://aquariumbg.com/

Потребителски аватар
milmar
Автомобил: Passat B4 and B6 Variant
Двигател: 1Z and CBDC

Мнениеот milmar » Пет 17 юни 2011 22:57

Като изключим празните приказки , започни от това да си избереш какви рибки ще гледаш и дали ще ги размножаваш . После идва размер на аквариума , тип на филтъра , помпа за въздух и разни други .

За начало напълни 1-2 кофи с вода , аквариума се зарежда с престояла 1-2 седмици (жива :wink: ) вода .

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Пет 17 юни 2011 23:35

Не знам как се гледат, но от личен опит ще ти кажа някои неща които ДА НЕ ПРАВИШ.
Имах две рибки, от тия плоските, и черупки от рапани. По едно време гледам, едната я няма. Оглеждам около аквариума- няма я. Търся я- не я откривам :gruebel След около седмица аквариума започна много да се цапа. Мия го, а на следващия ден- мътен. Оказа се, че рибата се е мушнала в рапана, не е могла да излезе и е дала фира :banghead: . Трябваше да счупя рапана за да се уверя. Беше влезнала доста на вътре. :screwy Взех си охлюви за да чистят, ама когато се допитвах, не казаха че се размножават като зайци. Заедно с водораслите, виреещи на повърхността на водата(които също се размножават като зайци), бяха истинко бедствие. Странно е как създават симбиоза, но съм изхвърлял с пълни шепи. И пак оставаха доволно. В случай, че имаш Гупи, като видиш, че на някоя тумбака и расте я отделяш, че в прочивен случай ражда във водораслите и първо е кофти когато чистиш, второ, ако е в общия аквариум,голяма част от поколението дава фира. Последното предполагам е в зависимост от видовете които гледаш. Има едни риби, формата им е като на акула, обаче устата им е на корема(или малко по- на горе). Перфектните чистачи. Крато професионални прахосмукачки са. И спестяват голяма част от чистенето.

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Съб 18 юни 2011 21:44

Има малко магазини в които може да с получи достоверна информация, в този ред на мисли не препоръчвам този начин за добиване на информация. Колегите по горе са дали линка към правилното място за информация.

п.с. Това с живата вода е градска легенда в доста случаи. :wink:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Съб 18 юни 2011 21:51

bobidi написа:....

Сигурно , сигурно , даже селска :да: !

bobidi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bobidi » Нед 19 юни 2011 17:43

milmar написа:

Не ми се спори тук с теб, можеш да минеш през форума на горепосоченият сайт да поспорим. :lol:

Потребителски аватар
milmar

Мнениеот milmar » Нед 19 юни 2011 19:41

bobidi написа:
milmar написа:

Не ми се спори тук ....

А на мен не ми се спори въобще с теб , опитах да бъда полезен в темата . Споделих нещо което , което не съм измислил аз току що :D , а нещо всеизвестно . Дори почти всички фирми за храна за рибки произвеждат специална добавка , в случай че слагаш прясна вода :wink: ....

Аз по тази тема съм до тук :да: .

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Сря 22 юни 2011 20:07

Попрочетохме бая полезен материал. Ориентирахме се кво що трябва да се купува.
Сега да питам за местоположения на зоомагазини. Сигурно ставам банален ама пак да питам - нещо в района на Младостите или близките квартали?

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 22 юни 2011 20:28

Тръгваш по околовръстното по посока Калотина, на светофара на Суходол след него 20 метра завиваш на ляво и ще видиш с голееему букви ЗООМАГАЗИН. На 2 етажа е, има ВСИЧКО !

Потребителски аватар
xploda
Двигател:

Мнениеот xploda » Сря 22 юни 2011 22:03

vucata написа:Тръгваш по околовръстното по посока Калотина, на светофара на Суходол след него 20 метра завиваш на ляво и ще видиш с голееему букви ЗООМАГАЗИН. На 2 етажа е, има ВСИЧКО !

Aко имаш точен адрес на този зоомагазин или име нещо златен ще си :beer

Потребителски аватар
calm
Автомобил: VW PASSAT B5
Двигател: 1.8T
Контакти:

Мнениеот calm » Сря 22 юни 2011 23:03

Споко, в случай, че го пропуснеш, малко след това, пак в ляво е язовира. Рибки и от там можеш да си вземеш :063:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”