ДОД след продажба на кола
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
ДОД след продажба на кола
Трябва ли да се декларира получената сума от продажба на кола? Хипотетично може да мине за приход, но преди няколко години чувах, че имаш право да продадеш 1-2 коли на година без да ти облагат доход.
Re: ДОД след продажба на кола
Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
2. доходите от продажба или замяна на движимо имущество, с изключение на:
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
а) пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства, ако периодът между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната е по-малък от една година;
-
- Автомобил:
- Двигател:
L_ZAREV написа:Чл. 13. (1) Не са облагаеми:
Точно и кратко
- Vlad777
- King of the Road
- Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
- Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
- Контакти:
Някой ако може да поясни и как се изчислява данъка в случай, че се дължи?
-
- Автомобил:
- Двигател:
10% ако си физическо лице, ако си юридическо, зависи каква организация си избрал, но общо взето данък печалба дължиш, какво получаваш е друг въпрос 

Чл. 33.
(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:
1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;
т.е ако си закупил кола за 1000 лв. и преди да изтече една година я продадеш за 1100 лв. върху разликата от 100 лв. ще платиш данък 10 лв. Ако я продадеш за 1000 или по-малко няма да дължиш данък. Във всички случаи говорим за суми доказани с документи (договори), а не кой какво дал или взел.
(2) Облагаемият доход е положителната разлика между продажната цена и цената на придобиване при продажба или замяна на:
1. пътни, въздухоплавателни и водни превозни средства;
т.е ако си закупил кола за 1000 лв. и преди да изтече една година я продадеш за 1100 лв. върху разликата от 100 лв. ще платиш данък 10 лв. Ако я продадеш за 1000 или по-малко няма да дължиш данък. Във всички случаи говорим за суми доказани с документи (договори), а не кой какво дал или взел.
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
L_ZAREV написа:Чл. 33.
точно така
- dimovip
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR
Да ме хванат да х.я и да ме поразкарат... а като купя колата за 10000 и я продам за 5000 ще ми върнат ли данъка от разликата.... затова данъчна оценка 300лв и толкова.
- StS
- Автомобил: Golf VI
- Двигател:
- Контакти:
Как да си поискам възстановяване, купил и продал съм кола по фактура за 8000 лв и съм я продал след 10 месеца пак с документ за 700лв. Как да си поискам да ми върнат от данъка... ? т.е икам си 730лв... 

-
- Автомобил:
- Двигател:
StS написа:Как да си поискам възстановяване, купил и продал съм кола по фактура за 8000 лв и съм я продал след 10 месеца пак с документ за 700лв. Как да си поискам да ми върнат от данъка... ? т.е икам си 730лв...
Ти си извършил сделката и след като си решил, че ти е изгодно да работиш на загуба - работи. Данъка се казва "Данък печалба"...
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
StS написа:Как да си поискам възстановяване, купил и продал съм кола по фактура за 8000 лв и съм я продал след 10 месеца пак с документ за 700лв. Как да си поискам да ми върнат от данъка... ? т.е икам си 730лв...
При ДДС-то ако докараш загуба те карат да платиш ДДС на загубата. В твоя случай би трябвало да разследват истинността на данъчната оценка - така, че по-добре да не искаш връщане :)
- dimovip
- Автомобил: Passat B5
- Двигател: ADR
А защо тогава ме задължават да начислявам амортизация?За да може да овехтее по бързо и да съм за загуба по документи във всички случаи, макар и превозното средство да е технически перфектно...Не виждам никаква логика.Дори е тъпо.
- 777
- Автомобил:
- Двигател:
Амортизацията е точно за да се намали цената официално. Иначе купуваш лаптоп на фирмата за 2000лв, ползваш го 5-6г - остарява морално и е продаваем за 200-300лв. Закриваш фирмата и ти казват - сега плащай ддс на тоя лаптоп 400лв. И така за всичко купено служебно. С амортизацията законно се отърваваш от такива придобивки.
- batmilko
- Автомобил: Opel Zafira
- Двигател: 1900 CDTI
- Контакти:
тaя темa след Чл.33 я изтрийте и зaключете ;)
- Pichaga
- Антиспамър №1
- Автомобил: Opel Zafira B
- Двигател: Z19DT
- Контакти:
мда бота е прав
данъкът е данък върху доходите доходите доходите, а не загубите на физическите лица
данъци манъци, тонколони монколони гет ъп уп
данъкът е данък върху доходите доходите доходите, а не загубите на физическите лица
данъци манъци, тонколони монколони гет ъп уп

Върни се в “ОФФ-Топик - други”