Здравейте, колеги.
Бих искал да споделя случилото ми се през изминалите дни, а именно: закупуването на ново колело. Ето линк към историята, понеже не е кратка.
Оплакване от вело магазин в родния град.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- Iezekil
- Автомобил: Passat B4 Variant
- Двигател: ABS 94
Re: Оплакване от вело магазин в родния град.
Нямам регистраця във Фейса и не мога да прочета историята...
- bobo7
- форумно КГБ
- Автомобил:
- Двигател: AGN
- Контакти:
еми копи пейст...
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Публикацията е сложена публична и би трябвало да може да се чете и без да си логнат. Явно има промени, които съм пропуснал.
Iezekil написа:Нямам регистраця във Фейса и не мога да прочета историята...
Martin Raykov написа:Купуване на велосипед - повече наука или късмет.
9 май 2014 г. в 16:49
На кратко една история от близките изминали празници и как късмета (липсата на такъв) надви "науката".
Решението за покупката е взето, избор за вело магазин - работещите по празниците магазини в областта бяха 2. След разходка до небезизвестната
Горгона във Велико Търново се оказа, че няма подходящ размер велосипед за моята скромна финансова възможност. При оглед в родния град, един
единствен вело магазин бе с отворени врати (не беше магазинът на главния булевард). Посрещна ме приятна възрастна жена, показа ми магазина и
няколко подходящи екземпляра, но въпреки това се обади на "шефа". Наложи се да дойда втори път след около 15-20 минути и собственикът ми
отдели внимание при крайния избор: критериите бяха цена, компоненти и на последно място визия. Избрах, пробвах размер на рамка - добре, педали
нямаше сложени и на вън ръмеше, за това не можах да го пробвам/покарам. Явно тук се оказа голямата ми грешка. При уточняване детайлите по
гаранцията, бях запитан да заплатя пълната сума за колелото и след близо 1 час ще бъде готово за каране. Ефектиран от новото си колело, платих си
най-радушно и се върнах след час. Първото каране до вкъщи (5 минути), установявам неудобство в позицията на каране. Проучих въпроса в интернет и
се оказа ниско кормило. На следващия ден съм в същия магазин, приеха ми молбата (собственика) за смяна на елемент от кормилото с по-подходящо
с доплащане от моя страна. Речено сторено, колелото стана по-приятно за каране. Ден трети: каране около нови 5 минути и забелязвам стържене на
веригата в преден деклашор. Проучване в интернет за настройки на деклашор, леко оправяне на проблема от моя страна, но крайния резултат
незадоволителен. Ново посещение при собственика, при което ми се отговаря: "Покарай 1 месец и жилата, и подвижните елемнти ще се наместят, ако
пак не е добре, ела. Все пак аз не съм механик, ела когато той е тук". Прибрах се разочарован, огледах колелото на спокойствие и забелязах следните
неща: предна дискова спирачка - опира в накладка при свободно въртене, при стискане на спирачката - леко кривене на диска; веригата опира стабилно
в деклашор при най-голям преден венец без значение задните венци; хубаво ожулено място в областта на преден амортисьор. Ден 4-ти, отивам в
магазина надъхан за възмездие, за щастие вело механикът беше в магазина, обясних му болежките си, а той от своя страна се опита да ме убеди в
нещо друго. Собственикът се застъпи и пое случая, колелото беше готово за няколко часа. Проблемите с деклашора бяха най-накрая оправени,
дисковата спирачка също беше настроена най-накрая. Попитах най-учтиво собственика "А това ожуленото как е станало?", започна се един безсмислен
разговор, как аз съм паднал, изтървал съм колелото и накрая "Дефекти по боята се гледат още в магазина", при което се прибра и така приключва
случая.
Неприятните моменти от откриването на дефектите и проблемите на чисто ново колело не бяха малко, дори успяха да развалят цялата еуфория от
закупуването му. Извода от цялата история, поне за мен: След цялото четене как да изберем правилния велосипед, трябва да знаем и как да избираме
правилния вело магазин. При липса на пробно каране, много от проблемите на велосипеда остават скрити. Разочарованието от нов велосипед, който все
те кара към същия магазин за ремонти, е голямо и много неприятно. Останах с впечатлението, че не ми достигна късмет с избора на колело, надявам
се да нямам причини да ходя отново в същия магазин, нито за ремонт, нито за аксесоари и др.
Е хубаво, какво искаш точно, да си гледал в магазина дали е ожулено или не, човека всичко на доверие в твоя полза ли да приема? Не, че съм търговец, но и да бях, нямаше да ти приема забележката за ожуленото. Другото не виждам какво искаш, човека ти е решил проблемите и то като гледам по-възможно най-бързия начин. Ако си недоволен от качеството на новото колело, ми той какво е виновен, да не ги произвежда той, давай повече пари и ще получиш повече. И аз искам МЕрцедес за 200 лв, но няма, качеството иска пари.
- freemax
- Автомобил: Vw Bora 4motion
- Двигател: AGR 1999
Явно в днешно време е напълно нормално да си вземеш "нова" стока с проблеми и дефекти, 4 стотака да са малко пари и т.н.
- hooligans
- Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
- Двигател: 1.6 AEE
Ами човека е откликнал и ти е оправил всички "проблеми"
Не виждам къде е проблема в магазина
Кола за 100к да си вземеш и след 3 дни да кажеш че си видял че е ожулена, пак ще кажат че е от теб
Не виждам къде е проблема в магазина

Кола за 100к да си вземеш и след 3 дни да кажеш че си видял че е ожулена, пак ще кажат че е от теб
-
- Автомобил: 1998 VW Polo Variant
- Двигател: APQ
Това че диска се огъва също не е проблем - все пак тези дискови спирачки не са като на колите - при колелетата едната накладка е статична и при спиране подвижната притиска диска към статичната и ако не е настроена хубаво има леко огъване на диска в посока статичната накладка. С едно шестограмче просто се регулира да ти е макс.близо статичната накладка до диска.
- Mario951
- Автомобил:
- Двигател:
Друг е въпроса че много лесно се огъват тези дискове, като кашкавал са
Аз съм сменял 3 диска на старото ми колело и то 1ния път защото бях спрял на трева и падна от страната на дисковете (беше с 2 диска) а другия дори не се сещам от какво беше, но те са евтини така че не е проблем 

- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Щом от интернрт си разбрал за ниската позиция на кормилото и неудобството при каране, не заслужаваш да караш велосипед. Велосипедът е за човек, който е малко повече от обикновен юзър. Карай си колата и не се занимавай с непосилни за теб неща.
- toshara
- Автомобил: MK2 Golf
- Двигател: GTI PB 1990
Не виждам къде е проблема честно казано...Все пак това са сглобки,най-вероятно сглобени от хора,работещи на бройка,и не всичко е точно направено.
За пробата си прав - виновен си,че не си се качил да го пробваш.Всяко колело се усеща по различен начин.
Аз като сериозен велосипедист ще кажа,че имам колело за 2000лв,което на 90% от хората е неудобно.
Различен вкус и усет-там е ключа.
Стърженето и спирачките - честно казано ако не успееш наистина да установиш от какво е,и ходиш за всяко настройване на спирачки,смяна на жила,помпене на гуми,смяна на лагери при "специалист" - по-добре според мен е малко да си поиграеш сам,всеки средно технически грамотен човек би се справил с тези "проблеми"

За пробата си прав - виновен си,че не си се качил да го пробваш.Всяко колело се усеща по различен начин.
Аз като сериозен велосипедист ще кажа,че имам колело за 2000лв,което на 90% от хората е неудобно.
Различен вкус и усет-там е ключа.
Стърженето и спирачките - честно казано ако не успееш наистина да установиш от какво е,и ходиш за всяко настройване на спирачки,смяна на жила,помпене на гуми,смяна на лагери при "специалист" - по-добре според мен е малко да си поиграеш сам,всеки средно технически грамотен човек би се справил с тези "проблеми"

- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
В крайна сметка какво колело си купил (марка, модел, компоненти, цена) ... има разлика, за това питам 
п.п. От Горна Обляховица хората котки не си вземат, ти цяло колело си купил ...
(шегувам се)

п.п. От Горна Обляховица хората котки не си вземат, ти цяло колело си купил ...

- freemax
- Автомобил: Vw Bora 4motion
- Двигател: AGR 1999
muns61 написа:Щом от интернрт си разбрал за ниската позиция на кормилото и неудобството при каране, не заслужаваш да караш велосипед. Велосипедът е за човек, който е малко повече от обикновен юзър. Карай си колата и не се занимавай с непосилни за теб неща.
Търсенето на подходяща нова лапа и ориентирането за цена в интернет говори ли, че трябва да си карам колата и не заслужавам каквото и да било. Тези коментари тип "горски бос" са излишни. Колелото като марка и компоненти не са от значение, за 200 или 2000 лева, колелото щом се продава трябва да е проверено. Започна ли да бутам аз по всеки крив елемент и рискувам да не ми зачетат мижавата гаранция, за това предпочитам по-важните неща първо да си ги проверят в магазина. С дискови спирачки не съм се занимавал, това ми е първия байк с подобни, не се хващам да ги настройвам, фина работа са, още повече пък да изправям диск.
А какво ще стане ако не съм от града, пътувал съм някакво време да го купя и да се разкарвам обратно за тези дефекти?
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
С две думи,искаш като ти сглобят едно колело в магазина(където би трябвало да си разбират от работата) да се качиш и да караш.При теб не се е получило от първия път,може такъв да ти е бил късмета.А може и за напред пък да нямаш други проблеми
Аз от тия мислех да поръчвам едни части,но в крайна сметка поръчах от друг магазин.

Аз от тия мислех да поръчвам едни части,но в крайна сметка поръчах от друг магазин.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”