Щета нанесена от бракувана кола

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
radi_nrj
Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
Двигател: AEL ALH

Щета нанесена от бракувана кола

Мнениеот radi_nrj » Вто 01 юли 2014 8:09

Имам щета нанесена от бракувана кола, каско нямам. Какво правим освен, че сигнализираме за бракуван автомобил оставен на обществен паркинг? Знам кой е собственика на колата.
В кратце, шофьорската врата на въпросната кола не се затваря и снощи вятъра я е тряснал в моята кола.

Аз най-вероятно пари няма да взема, но ми е по-интересно на кой да сигнализирам първо? Община, 112 или директнов Районното?
Изображение

Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Контакти:

Re: Щета нанесена от бракувана кола

Мнениеот kris11 » Вто 01 юли 2014 9:06

оставяш автомобила до другата ,както е било вечерта.Викаш КАТ. Може да дойдат след час. Извикваш собственика на бракуваната когато дойде КАТ .Издават протокол.
Ако не дойде собственика -отиваш в КАТ и пускаш жалба с описанието.Издирват собственика и ви викат и двамата. Дотук вс.ОК ,ако имаше каско. Преди 2 седмици минах по този път заради ударено о0гледало на паркирал автомобил и изчезване на виноввника.Видях му номер,извиках КАТ.

Важното е да вземеш протокол -с него завеждаш дело с/у другия собственик.
Питай Добрин .

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 01 юли 2014 9:30

или просто говориш с него и се разбирате. Според мен е трябвало да извикаш КАТ веднага, сега не знам как ще стане, да не те обвинят, че правиш постановка.
но при всички положения щом колата е бракувана, няма право да стои извън частен двор (т.е. улици, паркинги и други обществени места). Та собственика си е за глоба.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 01 юли 2014 11:27

кат не ходи на такива събития. Това не е ПТП по смисъла на закона.
"Пътно-транспортното произшествие е събитие, възникнало в процеса на движението на пътно превозно средство и предизвикало нараняване или смърт на хора, повреда на пътно превозно средство, път, пътно съоръжение, товар или други материални щети."
п.с. или се разбирате помежду си или съд. Най-лесно е да уведомиш столичен инспекторат за бракуван автомобил на общински площи. Идват , лепват му стикер с двуседмичен срок да махне автомобила, после му го отнасят принудително. Щетите ти пак са за твоя сметка или ако се разберете за някой лев на ръка, под предтекст, че ако не ти изплати следва процедурата от горния ред от твоя страна.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 01 юли 2014 11:40

Точно така смятам да процедирам.

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 01 юли 2014 11:47

Сигурно ли е, че колата е бракувана - т.е. че е свалена от отчет в КАТ. Ако не е свалена от отчет може да претендира обезщетение от Гаранционния фонд :a045

Другия вариант - Заплаши го със съд, но ако не склони, няма смисъл да се занимаваш с дела - разходите по водене на самото делото ще са повече отколкото да си оправиш колата, а крайният резултат ще е неясен.

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 01 юли 2014 11:52

Номерата са върнати преди няколко месеца. Иначе той отвсякъде е виновен и ако реша да го съдя ще плати всичко ама не мисля да се занимавам. Мисля да му предложа сам да репатрира колата и заплати щетите, така от скрабта ще му останат и пари. В противен случай подавам сигнал и аз оставам без пари ама и той. И те така...

Това, което ми беше важно, а по-точно къде да подам сигнала вече го разбрах.

Последна промяна от radi_nrj на Вто 01 юли 2014 13:31, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Вто 01 юли 2014 12:07

Или да ти я подари направо.. караш я в надин и отиваш на ул. Пасат да ти я оправят :D

Потребителски аватар
samo_pechka
Автомобил: YAMAHA Drag star 1100+XJ 900 58L
Двигател: V-twin 2002 + R4 1989

Мнениеот samo_pechka » Вто 01 юли 2014 12:54

Неприятна случка ! И на мен ми се случи , само дето едва ли колата е била бракувана ! Случката стана на Лидл, на паркинга . Пих една водица , въпросната кола явно ще да е била до моята , казвам била , защото аз като паркирах , лявото место не беше заето ,след около пол. час излизам , до моята пак нямаше кола , но имаше "следи" (вдлъбнато и поодрано) от сива или кремава кола по вратата ми. Набързо огледах паркинга за "съмнителното" МПС ( надявах се да е била преместена веднага след случилото се , но...) .
Пооправих вратата , малко пастиране , почти не си личи . Казах си ,че има и по-лоши неща на този свят , теглих една майна на колата и не си го сложих повече на сърце .

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 01 юли 2014 13:34

Аз заварих вратата на скрапния пасат заклинена в моята :D Моята ще я оправя, но вече чашата ми праля и тая скрап ще направя всичко възможно да замине където и е мястото.

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Вто 01 юли 2014 13:48

готвиш едни 100 кинта и си оправяш колата.Лошо е,но това е.Колата я вдигай на репатраак и я карай на скрап ти, без той да знае, така ще си и напред :)

Потребителски аватар
radi_nrj

Мнениеот radi_nrj » Вто 01 юли 2014 14:17

Мисля да се придържам към законните начини.

Потребителски аватар
DoH_KuXoT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DoH_KuXoT » Вто 01 юли 2014 15:40

dimovip написа:готвиш едни 100 кинта и си оправяш колата.Лошо е,но това е.Колата я вдигай на репатраак и я карай на скрап ти, без той да знае, така ще си и напред :)

ти връщал ли си цяла кола без документи на скрап ?

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Вто 01 юли 2014 15:54

Ако е само одрано с пастиране ще излезе.Ако се е показал кита,хващай комшията за ушите и да ти го оправя.

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Вто 01 юли 2014 15:55

Колега, за съжаление няма кой да ти покрие щетата! Така е, в България, винаги има недомислени неща! Аз затова избягвам да паркирам до такива коли! НО винаги има едно НО!
Щетата поне на снимката мисля, че ще излезе и с пастиране, ако не е паднала боята и не е кривната вратата!
На мен така ми направиха фаша на калника, до мен спря на паркинга един джи"Б" и с неговата врата в моя калник! Слязхо и ония даже не ме отрази, и като му казах, отговора беше "Кво толкова"? Е направо ми идваше, да му наредя шамарите, и да го пъхна в багажника на джипка и да го заключа вътре, и чак след 4 дена да ида да го изкарам, да не умре от жажда!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”