Моля, който има не само познания, а и опит в правенето на козунаци да сподели как да си направя козунак късащ се на конци! С две думи търся перфектната рецепта!
(Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте)
Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!-Резултат!
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- blagoykata
- Мнения: 620
- Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
- Автомобил: Пасат
- Двигател: АФТ 1996
- Местоположение: Пловдив
Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!-Резултат!
Последна промяна от blagoykata на Съб 07 апр 2007 7:32, променено общо 1 път.
- orgasmatron
- Мнения: 1333
- Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Местоположение: София
- Контакти:
колега рецептата не е толкова важна, те съставките на всички козунаци са си еднакви - мляко, масло, яйца, есенции там разни, брашно, захар вода и т.н.
по важно е как го замесваш, и най вече как оформяш фитилите с които ще плетеш козунака, дали ще са два или три въпрос на вкус.
тъй да не се стресне някой почти завършил хлебар сладкар съм (то си ми и личи де) и имам доста богат опит по фурните. колко казани козунаци съм измесил не е истина.
та blagoykata утре или в другиден ще ти пратя точния начин на приготвяне , искам да си го поприпомня малко щот от поне 10г не съм се занимавал
по важно е как го замесваш, и най вече как оформяш фитилите с които ще плетеш козунака, дали ще са два или три въпрос на вкус.
тъй да не се стресне някой почти завършил хлебар сладкар съм (то си ми и личи де) и имам доста богат опит по фурните. колко казани козунаци съм измесил не е истина.
та blagoykata утре или в другиден ще ти пратя точния начин на приготвяне , искам да си го поприпомня малко щот от поне 10г не съм се занимавал
- blagoykata
- Мнения: 620
- Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
- Автомобил: Пасат
- Двигател: АФТ 1996
- Местоположение: Пловдив
orgasmatron написа:колега рецептата не е толкова важна, те съставките на всички козунаци са си еднакви - мляко, масло, яйца, есенции там разни, брашно, захар вода и т.н.
по важно е как го замесваш, и най вече как оформяш фитилите с които ще плетеш козунака, дали ще са два или три въпрос на вкус.
тъй да не се стресне някой почти завършил хлебар сладкар съм (то си ми и личи де) и имам доста богат опит по фурните. колко казани козунаци съм измесил не е истина.
та blagoykata утре или в другиден ще ти пратя точния начин на приготвяне , искам да си го поприпомня малко щот от поне 10г не съм се занимавал
поствай рецептата тук, та и другите колеги (които се интересуват де)
да си легнат малко по-умни
- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Мнения: 7369
- Регистриран на: Вто 08 юни 2004 9:55
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Местоположение: oberbayern
- Контакти:
Re: Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!
blagoykata написа:....как да си направя козунак късащ се на конци! С две думи търся перфектната рецепта! ...
бой...
не се шегувам.
бабата бие тестото от масата, направо и се чудя от къде има такава сила на тези години
много месене много нещо. после при печенето им бае нещо ....
Питайте колегата Kozunak той ще да знае....
Само важните неща за добър козунак.
1. Прави се с двукратно замесване - първо се замесва рядка ОПАРА от хладка( до 30-35 градуса) вода или мляко, маята( доста мая трябва), малко захар и малко брашно до получаването на рядка каша; после след като маята шупне добре се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането - във формата. Преди да се плете тестото трябва да се премеси още веднъж инак е много шупнал повърхностният слой и лепне здравата.
2. Много трябва да се внимава със захарта - трябва да е точното според рeцептата количество инак козунакът няма да Фтаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото - 5-6 часа и обикновено се пече в малките часове Mr. Green
3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане - ще прегори, а вътре ще е клисав.
4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак, макар по фурните да използват масово куркума за оцветител и имитация на мнооооого яйца.
5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене - формите са доста спретнати - не слагайте във фурната повече от две - не може да насмогне да ги опече( имам предвид обикновените домашни готварски печки).
Традиционно се ароматизира с лимонова кора, но и с канела не е лошо.
6. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате на "конци".
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2603.html
Само важните неща за добър козунак.
1. Прави се с двукратно замесване - първо се замесва рядка ОПАРА от хладка( до 30-35 градуса) вода или мляко, маята( доста мая трябва), малко захар и малко брашно до получаването на рядка каша; после след като маята шупне добре се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането - във формата. Преди да се плете тестото трябва да се премеси още веднъж инак е много шупнал повърхностният слой и лепне здравата.
2. Много трябва да се внимава със захарта - трябва да е точното според рeцептата количество инак козунакът няма да Фтаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото - 5-6 часа и обикновено се пече в малките часове Mr. Green
3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане - ще прегори, а вътре ще е клисав.
4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак, макар по фурните да използват масово куркума за оцветител и имитация на мнооооого яйца.
5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене - формите са доста спретнати - не слагайте във фурната повече от две - не може да насмогне да ги опече( имам предвид обикновените домашни готварски печки).
Традиционно се ароматизира с лимонова кора, но и с канела не е лошо.
6. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате на "конци".
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2603.html
Последна промяна от Asen_D на Нед 01 апр 2007 18:52, променено общо 1 път.
- blagoykata
- Мнения: 620
- Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
- Автомобил: Пасат
- Двигател: АФТ 1996
- Местоположение: Пловдив
Re: Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!
blagoykata написа:
Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте
- buFka
- Мнения: 3315
- Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
- Автомобил:
- Двигател:
- Местоположение: на Герена
- Контакти:
Значи....правих козунах преди 2 години, цаката е да месиш с много мазнина докато ти отмалеят ръцете и се получат мехурчета по тестото. Тогава става на конци и е наистина вкусно...
Рецептата която аз съм ползвал:
Маята се разтваря в 50-100 мл прясно мляко с 1 с.л. (10 г) захар и малко брашно до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставя се на топло да втаса. Прясното брашно се затопля леко, слага се в по-голяма тава и в средата се прави "кладенче". Яйцата и захарта се разбиват на топло, прибавя се ванилията. С бухналата мая, половината затоплено масло и затопленото мляко се меси меко тесто. Месенето става в затоплено помещение. Тестото се меси до свършване на мазнината, като непрекъснато ръцете се топят в топла мазнина. Меси се до образуването на мехури. Тестото се завива и се оставя да втаса на топло. Готово е, когато обемът му се удвои. Намазват се обилно с мазнина тавичката или формите, късат се части от тестото, измесват се отново с намаслени ръце и се слагат във формите, като 2/3 от тях трябва да останат празни, за да има място за следващото втасване. След като формите се напълнят, козунаците се намазват с разбито яйце, посипват се с кристална захар и се пекат в силна фурна.
Източник: http://www.receptite.com/recepta.php?urn=1786
Снимки следват....
Рецептата която аз съм ползвал:
Маята се разтваря в 50-100 мл прясно мляко с 1 с.л. (10 г) захар и малко брашно до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставя се на топло да втаса. Прясното брашно се затопля леко, слага се в по-голяма тава и в средата се прави "кладенче". Яйцата и захарта се разбиват на топло, прибавя се ванилията. С бухналата мая, половината затоплено масло и затопленото мляко се меси меко тесто. Месенето става в затоплено помещение. Тестото се меси до свършване на мазнината, като непрекъснато ръцете се топят в топла мазнина. Меси се до образуването на мехури. Тестото се завива и се оставя да втаса на топло. Готово е, когато обемът му се удвои. Намазват се обилно с мазнина тавичката или формите, късат се части от тестото, измесват се отново с намаслени ръце и се слагат във формите, като 2/3 от тях трябва да останат празни, за да има място за следващото втасване. След като формите се напълнят, козунаците се намазват с разбито яйце, посипват се с кристална захар и се пекат в силна фурна.
Източник: http://www.receptite.com/recepta.php?urn=1786
Снимки следват....
Последна промяна от buFka на Вто 03 апр 2007 19:37, променено общо 2 пъти.
- gr_kanev
- Доктора
- Мнения: 5650
- Регистриран на: Пон 09 окт 2006 9:01
- Автомобил: VW Transporter T5 2006
- Двигател: AXD
- Местоположение: Търговище
blagoykata написа:blagoykata написа:
Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте
Мисля че се слагаше малко сол във водата където се варят (ама не съм много сигурен - не съм кулинар). Иначе чисто физически - яйцата ще се пукнат ако са студени и се потопят в гореща вода - голяма температурна разлика. Затова според мен трябва да се залеят с вода с температура близка до тяхната, и постепенно да се загрява до завиране.
gr_kanev написа:blagoykata написа:blagoykata написа:
Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте
Мисля че се слагаше малко сол във водата където се варят ...
Мда слага се сол,
а и не се поставят твърде много яйца едновременно ,
за да не се блъскат едно в друго докато врат
Задължително в студена вода.
- orgasmatron
- Мнения: 1333
- Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Местоположение: София
- Контакти:
та за козунака, рецепти много и най различни.
тия които ги имам аз са за индустирални количества и ако не сте решили да убиете вожда на племето с козиняци не ви вършат работа.
та на кратко, не е важна рецептата , колкото замесването и най вече оформянето на фитилите на козунака.
Първо хубаво е да правите козунака с масло а не с маргарин и с яйца а не с яйчен прах, в работата бивша ползвахме някакви течнии ванилии на доктор йоткер и ефекта беше добър ( то аз тия аромати и във водка съм ги сипвал ама това е друга история ). използвате и прясно мляко а не изсушено такова. могат да ви се струват банални тия съвети но ако си мислите че ядете това което пише на лепнатия етикет отгоре сте в голямо грешка (почти като баничка с олио и сиренье а тя с мас и извара).
Та така, може и стафидите да сипете и забърквате докато всичко се хомгенизира, оставята да втаса тестото и пак го избивате, след това се нарязва на късове тестото. оформяте ги като миниатюрни хлебчета, идеята е формата им да е една такава елепсовидна с големина 20см - но това зависи и от самия грамаж на козунака може и да са по големи, оставяте ги да отпочинат малко на масата ( 10 - 15 мин)
защо се прави това. мазнините подтискат ферментацията на дрожите, затова и в козиняка се слага захар, ако не изчакате добре да втаса(ферментира) тестото, като сложите печивото в печката започват бурни ферментационни процеси и всичко цъфва кат майска роза. ако не оставите тестото да се отпусне след рязането му на парчета(механичната обработка ) трудно ще стане на конци. въртешни напрежения в структурата на глутена най грубо казано.
сега идва най важната част ( пък и най трудна за обяснение , мога да го покажа но как да го опиша не знам но ще се пробвам)
взима се парчето и започвате от средата му с двете ръце допрени една до друга да го търкалята напред назад като раздалечавате двете ръце, по този начин получавате един фитил дълъг около 40 - 50 см. идеята е в търкалянето и разточването, понеже е замесено с масло се получава разслояване в самото тесто.
след това си оплитате козунака дали на плитка или на копче ( така му се вика по фурните пък иначе как е не знам), плитката е с два фитила, а копчето е с три, но това не е строго регламентирано
дано някой да ме е разбрал, не ставам много много за учител
ако някой не е разбрал да пита, ще помогна с каквото мога
тия които ги имам аз са за индустирални количества и ако не сте решили да убиете вожда на племето с козиняци не ви вършат работа.
та на кратко, не е важна рецептата , колкото замесването и най вече оформянето на фитилите на козунака.
Първо хубаво е да правите козунака с масло а не с маргарин и с яйца а не с яйчен прах, в работата бивша ползвахме някакви течнии ванилии на доктор йоткер и ефекта беше добър ( то аз тия аромати и във водка съм ги сипвал ама това е друга история ). използвате и прясно мляко а не изсушено такова. могат да ви се струват банални тия съвети но ако си мислите че ядете това което пише на лепнатия етикет отгоре сте в голямо грешка (почти като баничка с олио и сиренье а тя с мас и извара).
Та така, може и стафидите да сипете и забърквате докато всичко се хомгенизира, оставята да втаса тестото и пак го избивате, след това се нарязва на късове тестото. оформяте ги като миниатюрни хлебчета, идеята е формата им да е една такава елепсовидна с големина 20см - но това зависи и от самия грамаж на козунака може и да са по големи, оставяте ги да отпочинат малко на масата ( 10 - 15 мин)
защо се прави това. мазнините подтискат ферментацията на дрожите, затова и в козиняка се слага захар, ако не изчакате добре да втаса(ферментира) тестото, като сложите печивото в печката започват бурни ферментационни процеси и всичко цъфва кат майска роза. ако не оставите тестото да се отпусне след рязането му на парчета(механичната обработка ) трудно ще стане на конци. въртешни напрежения в структурата на глутена най грубо казано.
сега идва най важната част ( пък и най трудна за обяснение , мога да го покажа но как да го опиша не знам но ще се пробвам)
взима се парчето и започвате от средата му с двете ръце допрени една до друга да го търкалята напред назад като раздалечавате двете ръце, по този начин получавате един фитил дълъг около 40 - 50 см. идеята е в търкалянето и разточването, понеже е замесено с масло се получава разслояване в самото тесто.
след това си оплитате козунака дали на плитка или на копче ( така му се вика по фурните пък иначе как е не знам), плитката е с два фитила, а копчето е с три, но това не е строго регламентирано
дано някой да ме е разбрал, не ставам много много за учител
ако някой не е разбрал да пита, ще помогна с каквото мога
- K22
- Мнения: 1978
- Регистриран на: Пон 19 юни 2006 9:18
- Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
- Двигател: 2200 Д 2005
- Местоположение: Плевен
Re: Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!
blagoykata написа:blagoykata написа:Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте
За пукането доктора каза, но когато засичате времето за варене отчитайте как ще ги боядисвате-в топла или студена вода!
Например ако ги варите 4-5 минути и след това ги боядисвате в топла вода те стават преварени-направо посиняват около жълтъка!
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Мнения: 12009
- Регистриран на: Пон 11 сеп 2006 20:11
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
- Местоположение: София / Берковица
Върни се в “ОФФ-Топик - други”
Кой е на линия
Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 18 госта