Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!-Резултат!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
blagoykata
Мнения: 620
Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996
Местоположение: Пловдив

Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!-Резултат!

Мнениеот blagoykata » Нед 01 апр 2007 17:16


Моля, който има не само познания, а и опит в правенето на козунаци да сподели как да си направя козунак късащ се на конци! С две думи търся перфектната рецепта! :wink:

(Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте)

Последна промяна от blagoykata на Съб 07 апр 2007 7:32, променено общо 1 път.




Потребителски аватар
orgasmatron
Мнения: 1333
Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Нед 01 апр 2007 17:34


колега рецептата не е толкова важна, те съставките на всички козунаци са си еднакви - мляко, масло, яйца, есенции там разни, брашно, захар вода и т.н.
по важно е как го замесваш, и най вече как оформяш фитилите с които ще плетеш козунака, дали ще са два или три въпрос на вкус.

тъй да не се стресне някой почти завършил хлебар сладкар съм (то си ми и личи де) и имам доста богат опит по фурните. колко казани козунаци съм измесил не е истина.

та blagoykata утре или в другиден ще ти пратя точния начин на приготвяне :), искам да си го поприпомня малко щот от поне 10г не съм се занимавал


Потребителски аватар
blagoykata
Мнения: 620
Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996
Местоположение: Пловдив

Мнениеот blagoykata » Нед 01 апр 2007 17:40


orgasmatron написа:колега рецептата не е толкова важна, те съставките на всички козунаци са си еднакви - мляко, масло, яйца, есенции там разни, брашно, захар вода и т.н.
по важно е как го замесваш, и най вече как оформяш фитилите с които ще плетеш козунака, дали ще са два или три въпрос на вкус.

тъй да не се стресне някой почти завършил хлебар сладкар съм (то си ми и личи де) и имам доста богат опит по фурните. колко казани козунаци съм измесил не е истина.

та blagoykata утре или в другиден ще ти пратя точния начин на приготвяне :), искам да си го поприпомня малко щот от поне 10г не съм се занимавал


:bowdown :bowdown :bowdown

поствай рецептата тук, та и другите колеги (които се интересуват де)
да си легнат малко по-умни :wink:


Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Мнения: 7369
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 9:55
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Местоположение: oberbayern
Контакти:

Re: Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!

Мнениеот golfer » Нед 01 апр 2007 18:45


blagoykata написа:....как да си направя козунак късащ се на конци! С две думи търся перфектната рецепта! :wink:...

бой... :wink:
не се шегувам.
бабата бие тестото от масата, направо и се чудя от къде има такава сила на тези години :?
много месене много нещо. после при печенето им бае нещо .... :D


Потребителски аватар
Asen_D
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет 19 яну 2006 0:25
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот Asen_D » Нед 01 апр 2007 18:49


Питайте колегата Kozunak той ще да знае.... mhihi
:beer

Само важните неща за добър козунак.
1. Прави се с двукратно замесване - първо се замесва рядка ОПАРА от хладка( до 30-35 градуса) вода или мляко, маята( доста мая трябва), малко захар и малко брашно до получаването на рядка каша; после след като маята шупне добре се прибавя останалото брашно и се замесва основното тесто. Втасва веднъж както е на топка и втори път след заплитането - във формата. Преди да се плете тестото трябва да се премеси още веднъж инак е много шупнал повърхностният слой и лепне здравата.
2. Много трябва да се внимава със захарта - трябва да е точното според рeцептата количество инак козунакът няма да Фтаса добре. Козунакът втасва много бавно поради захарта в тестото - 5-6 часа и обикновено се пече в малките часове Mr. Green
3. Засилването на фурната не помага за по-бързото изпичане - ще прегори, а вътре ще е клисав.
4. Колкото повече яйца - толкова по-жълт и вкусен козунак, макар по фурните да използват масово куркума за оцветител и имитация на мнооооого яйца.
5. Оставя се да изстине напълно във формата за печене - формите са доста спретнати - не слагайте във фурната повече от две - не може да насмогне да ги опече( имам предвид обикновените домашни готварски печки).
Традиционно се ароматизира с лимонова кора, но и с канела не е лошо.
6. "Конците" се получават от глутеновите нишки на брашното и от белтъка на яйцата - по-добри са рeцептите с цели яйца, а не с жълтъци, ако го обичате на "конци".


http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.2603.html

Последна промяна от Asen_D на Нед 01 апр 2007 18:52, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
Даскала™
Мнения: 5451
Регистриран на: Сря 16 мар 2005 23:41
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Даскала™ » Нед 01 апр 2007 18:52


AGS написа:Питайте колегата Kozunak той ще да знае.... mhihi
:beer

..........добре,че ни каза
:deal Досега Голфъра рина с лопатата mhihi


Потребителски аватар
Asen_D
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет 19 яну 2006 0:25
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот Asen_D » Нед 01 апр 2007 18:53


mhihi mhihi mhihi


Потребителски аватар
blagoykata
Мнения: 620
Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996
Местоположение: Пловдив

Re: Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!

Мнениеот blagoykata » Вто 03 апр 2007 19:11


blagoykata написа:
Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 03 апр 2007 19:21


Значи....правих козунах преди 2 години, цаката е да месиш с много мазнина докато ти отмалеят ръцете и се получат мехурчета по тестото. Тогава става на конци и е наистина вкусно...

Рецептата която аз съм ползвал:

Маята се разтваря в 50-100 мл прясно мляко с 1 с.л. (10 г) захар и малко брашно до получаването на смес с гъстотата на палачинково тесто. Оставя се на топло да втаса. Прясното брашно се затопля леко, слага се в по-голяма тава и в средата се прави "кладенче". Яйцата и захарта се разбиват на топло, прибавя се ванилията. С бухналата мая, половината затоплено масло и затопленото мляко се меси меко тесто. Месенето става в затоплено помещение. Тестото се меси до свършване на мазнината, като непрекъснато ръцете се топят в топла мазнина. Меси се до образуването на мехури. Тестото се завива и се оставя да втаса на топло. Готово е, когато обемът му се удвои. Намазват се обилно с мазнина тавичката или формите, късат се части от тестото, измесват се отново с намаслени ръце и се слагат във формите, като 2/3 от тях трябва да останат празни, за да има място за следващото втасване. След като формите се напълнят, козунаците се намазват с разбито яйце, посипват се с кристална захар и се пекат в силна фурна.

Източник: http://www.receptite.com/recepta.php?urn=1786

Снимки следват....

Изображение
Изображение
Изображение

Последна промяна от buFka на Вто 03 апр 2007 19:37, променено общо 2 пъти.


Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Мнения: 5650
Регистриран на: Пон 09 окт 2006 9:01
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD
Местоположение: Търговище

Мнениеот gr_kanev » Вто 03 апр 2007 19:26


blagoykata написа:
blagoykata написа:
Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте

Мисля че се слагаше малко сол във водата където се варят (ама не съм много сигурен - не съм кулинар). Иначе чисто физически - яйцата ще се пукнат ако са студени и се потопят в гореща вода - голяма температурна разлика. Затова според мен трябва да се залеят с вода с температура близка до тяхната, и постепенно да се загрява до завиране.


Потребителски аватар
Asen_D
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет 19 яну 2006 0:25
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот Asen_D » Вто 03 апр 2007 19:46


gr_kanev написа:
blagoykata написа:
blagoykata написа:
Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте

Мисля че се слагаше малко сол във водата където се варят ...


Мда слага се сол,
а и не се поставят твърде много яйца едновременно ,
за да не се блъскат едно в друго докато врат :!:
Задължително в студена вода.


Потребителски аватар
orgasmatron
Мнения: 1333
Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Вто 03 апр 2007 20:29


та за козунака, рецепти много и най различни.
тия които ги имам аз са за индустирални количества и ако не сте решили да убиете вожда на племето с козиняци не ви вършат работа.

та на кратко, не е важна рецептата , колкото замесването и най вече оформянето на фитилите на козунака.
Първо хубаво е да правите козунака с масло а не с маргарин и с яйца а не с яйчен прах, в работата бивша ползвахме някакви течнии ванилии на доктор йоткер и ефекта беше добър ( то аз тия аромати и във водка съм ги сипвал ама това е друга история ). използвате и прясно мляко а не изсушено такова. могат да ви се струват банални тия съвети но ако си мислите че ядете това което пише на лепнатия етикет отгоре сте в голямо грешка (почти като баничка с олио и сиренье а тя с мас и извара).

Та така, може и стафидите да сипете и забърквате докато всичко се хомгенизира, оставята да втаса тестото и пак го избивате, след това се нарязва на късове тестото. оформяте ги като миниатюрни хлебчета, идеята е формата им да е една такава елепсовидна с големина 20см - но това зависи и от самия грамаж на козунака може и да са по големи, оставяте ги да отпочинат малко на масата ( 10 - 15 мин)

защо се прави това. мазнините подтискат ферментацията на дрожите, затова и в козиняка се слага захар, ако не изчакате добре да втаса(ферментира) тестото, като сложите печивото в печката започват бурни ферментационни процеси и всичко цъфва кат майска роза. ако не оставите тестото да се отпусне след рязането му на парчета(механичната обработка :) ) трудно ще стане на конци. въртешни напрежения в структурата на глутена най грубо казано.

сега идва най важната част ( пък и най трудна за обяснение , мога да го покажа но как да го опиша не знам но ще се пробвам)
взима се парчето и започвате от средата му с двете ръце допрени една до друга да го търкалята напред назад като раздалечавате двете ръце, по този начин получавате един фитил дълъг около 40 - 50 см. идеята е в търкалянето и разточването, понеже е замесено с масло се получава разслояване в самото тесто.

след това си оплитате козунака дали на плитка или на копче ( така му се вика по фурните пък иначе как е не знам), плитката е с два фитила, а копчето е с три, но това не е строго регламентирано

дано някой да ме е разбрал, не ставам много много за учител
ако някой не е разбрал да пита, ще помогна с каквото мога


Потребителски аватар
K22
Мнения: 1978
Регистриран на: Пон 19 юни 2006 9:18
Автомобил: НИСАН Х ТРЕЙЛ
Двигател: 2200 Д 2005
Местоположение: Плевен

Re: Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!

Мнениеот K22 » Сря 04 апр 2007 8:17


blagoykata написа:
blagoykata написа:Ако знаете и трикове за да се не пукат яйцата при варене - споделяйте

За пукането доктора каза, но когато засичате времето за варене отчитайте как ще ги боядисвате-в топла или студена вода!
Например ако ги варите 4-5 минути и след това ги боядисвате в топла вода те стават преварени-направо посиняват около жълтъка!


Потребителски аватар
chefito
Мнения: 9527
Регистриран на: Сря 02 фев 2005 12:41
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Пловдив

Мнениеот chefito » Сря 04 апр 2007 9:36


Сори за спама ама какъв е проблема да се купи козунака от магазина...все пак някои хора си изкарват прехраната с това и правят наистина страхотни козунаци?


Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Мнения: 12009
Регистриран на: Пон 11 сеп 2006 20:11
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L
Местоположение: София / Берковица

Мнениеот К.Одаджийски » Сря 04 апр 2007 9:56


Няма кой да ми повярва, че в автофорум съм прочел рецепта за козунак. :D



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 18 госта