Търся рецепта за козунак, който да стане на конци!-Резултат!

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
orgasmatron
Мнения: 1333
Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Чет 05 апр 2007 13:49


buFka написа: ...


никога не съм работил с такова брашно, нямаше го преди в нашите стандарти. цифрата показва пепелното съдържание на брашното изразено в проценти тип 500 => 0.500%, предполагам че това 405 е доста беличко на цвят, ако е наистина "силно" брашно то би ти втасвало по бавно, просто самото брашно има по голямо съдържание на белтъчини и по бавно тестото ще променя физическите си свойства (втасване).

не знам дали знаете но козунака е едно от малкото хлебни изделия което ако се съхранява на хладно място(хладилник) с течение на времето подобрява вкусовите си качества




Потребителски аватар
Asen_D
Мнения: 2239
Регистриран на: Чет 19 яну 2006 0:25
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Мнениеот Asen_D » Чет 05 апр 2007 15:39


buFka написа:Е ако ползвам 405 проблем ли е?


Е те такова няма... :lol:
Или поне по тези ширини.. :shock


Потребителски аватар
orgasmatron
Мнения: 1333
Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Чет 05 апр 2007 15:43


та да обобщя накарая, ще дам една примерна рецепта в процентно съотношение, че рецептите са ми все за над 200 кг ;)
Брашно тип 500
15% мазнина - масло/маргарин - хубаво е да са предварително загрети/разтопени до температура 40-45 градуса
30% захар
20% яйя ;)
5-6 % пресувана мая
5-6 % сол

забърквате си го с прясно мляко, хубаво е и захарта е да разтворена, макар че аз съм го месил и без да ги разтварям но все пак съм го правил на агрегат а не на ръка :)

има два начина на замесване - еднофазен и двуфазен

както се сещате еднофазния е всичко в казана и юруш
двуфазния е логично с две фази на замесване - маяно и основно тесто, ако някой се интересува от двуфазното замесване да свирка, че да се ровя ое из тетрадките.

ай и ако има самоубийствено настроени експериментатори да се обадят ако са оцелели

п.п. може и стафиди да сложите както и есенция мапр. ванилия

Последна промяна от orgasmatron на Чет 05 апр 2007 16:50, променено общо 1 път.


Потребителски аватар
blagoykata
Мнения: 620
Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996
Местоположение: Пловдив

Мнениеот blagoykata » Чет 05 апр 2007 16:24


Такива ми се получиха яйцата (това са най-хубавите и не са намазани с олио :oops: )!
Слагайте СОЛ, защото на втората тенджера аз забравих и до едно се спукаха. Поставих на дъното на тенджерата кърпа (хавлия) и три суп. лъжици сол във водата - от 10 яйца 1 беше спукано!


Изображение

Сигурно утре ще се занимая с месенето и като съм готов ще пусна снимки!

Благодаря на колегите за изчерпателните обяснения! :bowdown


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Чет 05 апр 2007 20:13


Абе по тукашните ширини има брашна, които въобще явно не са като тези в Бг...
Изображение
Изображение
Изображение

Аз смятам, с това дето е тип 550 да правя козунак, да видиме какво ще стане. Чудя се само, дали с рецептата на orgasmatron в която няма брашно или някоя друга....mhihi

orgasmatrone, това процентното съотношение в сравнение с брашното ли е или в сравнение с целия грамаж? Ако не те затруднява - дай рецептата която според теб е най-вкусно (може и на ЛС), такава дето може стафидки да се сложат например :)


Потребителски аватар
orgasmatron
Мнения: 1333
Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Чет 05 апр 2007 20:23


buFka естествено че брашното е 100%, още при самото месене може да сипеш стафидите, и някой аромат, ползвах едни ампули на доктор йоткер течна ванилия, аз лично слагам и малко повече захар но трябва да се внимава повечко при втасването, защото захарта ускорява ферментационните процеси при дрождите. и слагам и масло а не маргарин, и го меся с мляко, никаква вода не слагам, макар че на доста места ръгат сухо мляко и вода при замесването

буфка на последната снимка виждам брашно тип 550, мисля че това е най подходящото :)


Потребителски аватар
blagoykata
Мнения: 620
Регистриран на: Пон 23 окт 2006 22:05
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996
Местоположение: Пловдив

Мнениеот blagoykata » Съб 07 апр 2007 7:31


Всичко е готово - времето, което отне процедурата е около 7-8 часа!
Резултата ще видите на снимки. Малко са прегорели, но това е семеен трик :wink: , иначе са супер (като за първи път са направо ... :011: )!
Благодаря на всички колеги взели участие в темата (дори и на тези, които голфара изрина :lol: ), изразявайки своя опит (професионален или любителски).
:bowdown :bowdown :bowdown

Изображение

Изображение

:beer :beer :beer


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 07 апр 2007 9:04


Лично мойя опит се оказа под всякаква критика, за сметка на това на жената козунака обра точките, вече успяхме и да го изядеме в по голямата си част :) Определено е на конци, но на мен лично не ми е достатъчно сладък, тя е сложила около 150 грама захар на 500 гр брашно, което е крайно недостатъчно за моя вкус. Днес ще се правят още, които определено ще имат по 220-250 грама захар на козунак.

Изображение

ПС. Това е с калпавото брашно тип 405, аз съсипах 500 гр от хубавото :(


Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Мнения: 5312
Регистриран на: Нед 25 юни 2006 19:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Париж

Мнениеот niks76 » Съб 07 апр 2007 9:08


буфка гости приемаш ли?4е тоя козунак на снимката много блазни бе :wink:
весели празници на вси4ки


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 07 апр 2007 9:10


niks76 написа:буфка гости приемаш ли?4е тоя козунак на снимката много блазни бе :wink:
весели празници на вси4ки


Тебе приемам, че имам едни преебани шпилки дет махат с ръчички и викат "никс76, никс76, буФка ни прееба и немаме развиване сега" mhihi


Потребителски аватар
niks76
VW експерт
VW експерт
Мнения: 5312
Регистриран на: Нед 25 юни 2006 19:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Париж

Мнениеот niks76 » Съб 07 апр 2007 9:13


buFka написа:
niks76 написа:буфка гости приемаш ли?4е тоя козунак на снимката много блазни бе :wink:
весели празници на вси4ки


Тебе приемам, че имам едни преебани шпилки дет махат с ръчички и викат "никс76, никс76, буФка ни прееба и немаме развиване сега" mhihi
:lol: ще доида ,ама само ще те гледам как се справяш сам с такива дреболии;ина4е няма да ти стигне козунака ако те заместя при колата :wink:


Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Мнения: 11995
Регистриран на: Пон 12 юли 2004 16:34
Автомобил: Passat B35i
Двигател: AGG
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот vaskoto1 » Съб 07 апр 2007 12:22


blagoykata написа:Такива ми се получиха яйцата

а па моите са такива. 8)
Изображение
Изображение


Потребителски аватар
orgasmatron
Мнения: 1333
Регистриран на: Нед 29 яну 2006 19:47
Автомобил: Passat B4 Syncro
Двигател: AGG
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот orgasmatron » Съб 07 апр 2007 12:38


К.Одаджийски написа:Няма кой да ми повярва, че в автофорум съм прочел рецепта за козунак. :D


или пък си видял на снимка яйцата на модератор :Mr Green Fun :Mr Green Fun :Mr Green Fun


Потребителски аватар
веселин
Мнения: 8226
Регистриран на: Пет 20 май 2005 18:36
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Местоположение: София
Контакти:

Мнениеот веселин » Съб 07 апр 2007 14:53


Изображение
Като се събудих вече бяха боядисани! :lol: :wink:


Потребителски аватар
buFka
Мнения: 3315
Регистриран на: Сря 09 ное 2005 8:00
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: на Герена
Контакти:

Мнениеот buFka » Съб 07 апр 2007 15:17


Айде и аз да си покажа яйцата :-D
Изображение



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: daimen и 70 госта