Въпрос за дълг към Jet Credit

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Въпрос за дълг към Jet Credit

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 8:30

През далечната 2008 си купих лаптоп на изплащане/къде ми беше акъла/ изплащах си го обаче остана една вноска като преди това ме съкратиха от работа, минаха много години през които от jet Credit ми се обаждаха редовно! Имах парите, но а днес а утре и така си и остана. Не се бяха обаждали с години, до оня ден. Звъни ми телефона и една жена се представи и ми каза, че дълга ми към Jet Credit е прехвърлен към друга фирма, и ми прати смс с банкова сметка и да съм го платил! Въпроса ми е, това нармално ли е, защото ми се вижда малко като измама направо, обажда се човек и ти казва дължиш пари към еди коя си фирма, плащай сега на мен. От къде да знам истина ли е, не е ли? Не съм за парите, имам пари, просто се чудя дали съм длъжен да ги платя и да не ме излъже някой и хем да платя уж хем да имам пак да давам.

Потребителски аватар
Puksli
Автомобил: Golf Variant
Двигател: 1998 SDI

Re: Въпрос за дълг към Jet Credit

Мнениеот Puksli » Вто 28 юли 2015 8:57

Имах подобен проблем с Глобул, след като не успяха да си вземат парите от мен(не са ми званяли или тормозили), си ги прехвърлиха към фирма, която се занимава със събиране на задължения. Те хората си ми пратиха официално писмо, че трябва да платя иначе частен съдебен изпълнител, дела абе за 70 лева, щяхме големи разправии да имаме. Иначе и аз по същия начин, а днеска, а утре и мина 1 година :banghead . Само че, аз си отидох в офис на глобул да ги платя. Провери, коя е фирмата, която са ти дали или направо отиди в офис и ги питай. Надявам се да съм от полза. :beer

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 9:41

Не вярвам заради едни 70 в твоя случай или моя 213 имам да им давам да съдят някой, няма ли да им струва повече, то верно си имат там разни адвокати и работи и едва ли ще им е проблем. Става дума, че не трябва ли нещо повече от едно позвъняване и сметка по смс, това така много лесно могат да излъжат човек, според мен е направо незаконно така! Имат си хора, да пратят да дойде да покаже документи, така бай ганьовската нямам намерение да платя нищо.

Потребителски аватар
Puksli
Автомобил: Golf Variant
Двигател: 1998 SDI

Мнениеот Puksli » Вто 28 юли 2015 9:48

Съгласен съм с теб, за съденето не знам, не съм компетентен, казвам какво пишеше в писмото. Иначе не би трябвало да се процедира с обаждане и сметка на СМС - не е сериозно.Официално уведомяване не си получил, така че...Все пак, ако някой е компетентен да каже.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 9:52

Не съм получил нищо, дори тая жена ме пита по телефона и казах, не съм!

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Вто 28 юли 2015 10:02

betaserk написа:Става дума, че не трябва ли нещо повече от едно позвъняване и сметка по смс, това така много лесно могат да излъжат човек, според мен е направо незаконно така!

В нашата мила Родина такива практики са нормални, а доколко са законосъобразни - това е друг въпрос!

Прехвърлянето на вземане (т.нар. Цесия) има действие за длъжника от момента, в който бъде уведомен за самото прехвърляне. Законът не поставя изискване за форма на самото уведомление, а само да изхожда от стария кредитор. Това е с цел защита интересете на длъжника - да го предпази от изпълнение на некредитор и от там да се наложи да плаща втори път.

SMS с банкова сметка може да приеме за уведомление, само, ако обективно може да се разбере, че изхожда от стария кредитор - JetCredit. Според мен това няма как да стане.

Иначе ако последната вноска е била с падеж преди повече от 5 год., най вероятно давността вече е изтекла. Но все пак се пробват, защо има хора които ще се уплашат от такива СМС-и и ще отидат да си платят.

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Вто 28 юли 2015 10:05

Ако те осъдят, плащаш и едни бързи 400 за разходи по делото...

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 28 юли 2015 10:39

toraborat написа:Ако те осъдят, плащаш и едни бързи 400 за разходи по делото...

Да не забравяме и таксите на ЧСИ ;)
Аз го ядох преди години с Глобул и прехвърлена цесия към едни боклуци СГ-Груп. Освен, че ще ти кипнат нервите и ще ти изпилят мозъка до краен предел с некоректни практики, заплахи и тн., е много вероятно в даден момент да се окажеш с доста набъбнала сметка покрай дълга+разходи по дело+такси на ЧСИ. Това включва и разни запори и тн. А бе филма е ялов.
Ако имаш добър адвокат, достатъчно време за губене и яка мисия в живота да се бориш с глава срещу стената... действай. В противен случай прежали тази сумичка и продължи да си живееше живота.
В крайна сметка безплатен обяд няма и от морална гледна точка не е коректно това, което си направил с последната вноска.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 10:44

Имам позната адвокатка и ще я питам тези дни, но все пак исках да питам и тук.

ant1ni
Автомобил: Passat
Двигател: AVF

Мнениеот ant1ni » Вто 28 юли 2015 11:22

Щом е прехвърлен към друга фирма, било то изпълнител на вземане или е цедирано вземането ще си ги вземат парите. Консултирай се, но адвоката ще ти каже, че имат право и закона е на тяхна страна. Съвета ми е да си платиш, ако имаш парите. Ще ти дойде много дебело после, да не говорим, че вече едва ли са 213 лв. Според мен имаш начислени доста лихви.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 11:30

С лихвите е!

Потребителски аватар
predat0r
Автомобил: Mercedes-Benz W203
Двигател: C270CDI

Мнениеот predat0r » Вто 28 юли 2015 11:36

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Вто 28 юли 2015 12:23

Сега намерих смс-а и пише... В полза на fronte internacional
Писах в гугъл, няма такова животно :gruebel

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Вто 28 юли 2015 13:02

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 28 юли 2015 13:03

http://www.frontex.bg/bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D1%82%D0%B8/

на пръв поглед дребно разминаване, но е напълно възможно да става дума и за някаква измама подобно на тези, дето събират пари за клиамтици, ранени роднини и тн.
Някой бивш служител на фирмата е източил малко стара база данни и разчитайки на гузната съвест на хората да прибере някой лев ... хората нямат спирачки в днешно време.

ПП: Ако все пак решиш да им звъниш, за да проверяваш, не го прави от телефон на който могат да те намерят :)

Върни се в “ОФФ-Топик - други”