1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?
2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.
Въпрос - как и на какво основание мога да се защитя, ако изобщо е възможно?
Благодаря предварително.

Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- ilia_d008
- Автомобил: VW Golf III GTI
- Двигател: ABF 1995
Re: Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и
При изтичане на временния договор ако не приемеш предложените условия може да не ти го подновят.
А при сключване на анексите обикновено пише "се договориха"
можеш да откажеш ако не ти харесват условията в сила си остава предишен такъв.Друг е въпроса после как ще се стекат обстоятелствата,трудов договор се прекратява по няколко начина описани в кодекса на труда!При уволнение ако прецениш че е неправомерно можеш да потърсиш правата си по съдебен път!
А при сключване на анексите обикновено пише "се договориха"

- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Не съм правист, но все ми се струва, че не е редно да виниш някой, че не може да ти плаща колкото на теб ти се иска. Може работодателя да не е доволен от работата ти, може да страда от кризата и да не може да си позволява същите високи заплати като преди, а може и да е нещастник експлоататор... При повечето случаи обаче и хляба и ножа са у шефа.
В крайна сметка не те държи на сила. Ако не ти изнася спасявай се. А може и това да е целта.
Аз лично имам определен минимум приходи на месец, който ако не го изпълня зависвам. Категорично не бих могъл да седя при работодател, който ми плаща под необходимия ми жизнен минимум.
В крайна сметка не те държи на сила. Ако не ти изнася спасявай се. А може и това да е целта.
Аз лично имам определен минимум приходи на месец, който ако не го изпълня зависвам. Категорично не бих могъл да седя при работодател, който ми плаща под необходимия ми жизнен минимум.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
Може да ти извива ръцете естествено ,той нищо незаконно не прави .
За едно място чакат 200 човека , ти ако не искаш има друг . Това е подбива се цената на труда с многото чакащи за работа.
За едно място чакат 200 човека , ти ако не искаш има друг . Това е подбива се цената на труда с многото чакащи за работа.
Taка и предполагах. Антирекламата на "компанията" ще я направя, като се махна вече. Благодаря на отговорилите.
- joro_kem
- VW експерт
- Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
- Двигател: AXR DFFA
задължително се консултирай с юрист, за предпочитане занимаващ се с трудово право - възможно е да има и друг изход от ситуацията.
- Bai Sando
- Автомобил: Audi A 3
- Двигател: 2000 TDI 2006г
Много хитро,точно преди нова година да ти свалят заплатата,понеже знаят,че по това време на годината е по-трудно да си намериш работа.И тука са същите боклуци.Според мен се консултирай с някой юрист дали имаш друг изход. 

Консултирах се. Според адвоката аз съм си в правото при всички случаи. Мога да откажа(все още не съм подписал анекса)да подпиша, мога да подам сигнал в инспекцията по труда и при евентуално дело го печеля почти автоматично. Добрата страна - ще взема някой и друг месец обезщетение. Лошата - както казаха и някои колеги няма как да продължа да си работя славно и безгрижно. Като се има предвид и пазара на труда и професията ми няма как да изляза и да кажа "еб@л съм ги, напускам, ще си намеря работа за месец-два". Не, че няма да намеря нещо, но е малко вероятно да е адекватно заплатено и подходящо за мен по принцип. Компанията е ултра коварна и адски брутална по отношение вгорчаване живота на служителите. Лично съм ставал свидетел как се мачка човека и бива принуден сам да напусне или така го затрупват с работа, задачи и т.н., че накрая бива уволнен с хиляди измислени причини. И тъй, като за момента не мога да си позволя в трудовата ми книжка да пише уволнен или да излезе, че съм се съдил с бившия си работодател искам, не искам пасувам и започвам да си търся ударно нова работа.
- sportul
- Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
- Двигател: RHR Delphi DCM
За коя компания става дума ?
Върни се в “ОФФ-Топик - други”