Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
nsfw
Автомобил:
Двигател:

Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и...

Мнениеот nsfw » Вто 28 окт 2014 21:37

1. След 6-те месеца изпитателен срок ми се заявява, че се налага редуциране на заплатата. Връчват ми един анекс и ми се заявява по заобиколен път разбира се, че ако не подпиша и не се съглася на намалената заплата ще бъда уволнен.
Въпрос - имат ли право да извиват така ръце и как мога, ако мога изобщо да се защитя занапред да не попадам в такава ситуация?

2. След 1г. ме привикват и отново ми заявяват, че ще ми редуцират заплатата. Пак анекс, подпис и т.н.
Въпрос - как и на какво основание мога да се защитя, ако изобщо е възможно?

Благодаря предварително.

Потребителски аватар
ilia_d008
Автомобил: VW Golf III GTI
Двигател: ABF 1995

Re: Намаляване на заплатата след края на изпитателния срок и

Мнениеот ilia_d008 » Вто 28 окт 2014 22:51

При изтичане на временния договор ако не приемеш предложените условия може да не ти го подновят.
А при сключване на анексите обикновено пише "се договориха" :mhihi можеш да откажеш ако не ти харесват условията в сила си остава предишен такъв.Друг е въпроса после как ще се стекат обстоятелствата,трудов договор се прекратява по няколко начина описани в кодекса на труда!При уволнение ако прецениш че е неправомерно можеш да потърсиш правата си по съдебен път!

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Сря 29 окт 2014 7:19

Не съм правист, но все ми се струва, че не е редно да виниш някой, че не може да ти плаща колкото на теб ти се иска. Може работодателя да не е доволен от работата ти, може да страда от кризата и да не може да си позволява същите високи заплати като преди, а може и да е нещастник експлоататор... При повечето случаи обаче и хляба и ножа са у шефа.
В крайна сметка не те държи на сила. Ако не ти изнася спасявай се. А може и това да е целта.

Аз лично имам определен минимум приходи на месец, който ако не го изпълня зависвам. Категорично не бих могъл да седя при работодател, който ми плаща под необходимия ми жизнен минимум.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Сря 29 окт 2014 8:16

Може да ти извива ръцете естествено ,той нищо незаконно не прави .

За едно място чакат 200 човека , ти ако не искаш има друг . Това е подбива се цената на труда с многото чакащи за работа.

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Сря 29 окт 2014 15:48

Taка и предполагах. Антирекламата на "компанията" ще я направя, като се махна вече. Благодаря на отговорилите.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Сря 29 окт 2014 17:37

задължително се консултирай с юрист, за предпочитане занимаващ се с трудово право - възможно е да има и друг изход от ситуацията.

Потребителски аватар
Bai Sando
Автомобил: Audi A 3
Двигател: 2000 TDI 2006г

Мнениеот Bai Sando » Сря 29 окт 2014 19:19

Много хитро,точно преди нова година да ти свалят заплатата,понеже знаят,че по това време на годината е по-трудно да си намериш работа.И тука са същите боклуци.Според мен се консултирай с някой юрист дали имаш друг изход. :rolleyes

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Сря 29 окт 2014 19:43

Консултирах се. Според адвоката аз съм си в правото при всички случаи. Мога да откажа(все още не съм подписал анекса)да подпиша, мога да подам сигнал в инспекцията по труда и при евентуално дело го печеля почти автоматично. Добрата страна - ще взема някой и друг месец обезщетение. Лошата - както казаха и някои колеги няма как да продължа да си работя славно и безгрижно. Като се има предвид и пазара на труда и професията ми няма как да изляза и да кажа "еб@л съм ги, напускам, ще си намеря работа за месец-два". Не, че няма да намеря нещо, но е малко вероятно да е адекватно заплатено и подходящо за мен по принцип. Компанията е ултра коварна и адски брутална по отношение вгорчаване живота на служителите. Лично съм ставал свидетел как се мачка човека и бива принуден сам да напусне или така го затрупват с работа, задачи и т.н., че накрая бива уволнен с хиляди измислени причини. И тъй, като за момента не мога да си позволя в трудовата ми книжка да пише уволнен или да излезе, че съм се съдил с бившия си работодател искам, не искам пасувам и започвам да си търся ударно нова работа.

Потребителски аватар
sportul
Автомобил: Passat B5 Peugeot 407 RHR BVM6
Двигател: RHR Delphi DCM

Мнениеот sportul » Сря 29 окт 2014 22:15

За коя компания става дума ?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”