Дело като жалбоподател - Градски транспорт

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Дело като жалбоподател - Градски транспорт

Мнениеот snuupy93 » Чет 27 ное 2014 11:01

Здравейте, през 2013г, когато бях още студент ме спряха контрольори, писаха ми акт, от глупост си дадох личната карта. Не пожелах да платя глобата от 20лв разбира се, не подписах акта, имах билет, но не се беше продупчил добре и ми казаха, че нарочно не съм го продупчил, наистина се беше отбелязал малко, но преден път отново ми се случи и го продушчих хубаво, втори път, за да се види, че съм го дупчил, и контрольорка ме предупреди, че нямам право да го дупча два пъти, като не се е отбелязал добре, така да съм го оставил и така. Не ми казаха, че в 3 дневен срок мога да подам жалба в Център за градска мобилност, акта го получавам една година по-късно, писах жалба разбира се, описах ситуацията, както беше, че ме свалиха, че не се е продупчил добре билета, че ми взеха билета, бил част от акта.... Както и да е. Днес бяхме аз и контрольорката на делото, тя каза, че не съм имал билет ИЗОБЩО, което си беше чиста лъжа, както и да е. На два пъти ме питаха дали имам доказателство, казах, че нямам, защото ми беше взето от контрольорката (билета) и че ме спряха на следващата спирка отново да ми пишат акт, други контроли и им казах, че ми е взет билета на предната спирка. Днес насрочиха ново дело за 10 февруари, като ми казаха, че не задължително да се явявам, дори и да не отида, не влияе по никакъв начин на делото...
Някой имал ли е такива премеждия и как са се развили?

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Re: Дело като жалбоподател - Градски транспорт

Мнениеот m135 » Чет 27 ное 2014 11:19

На място връчиха ли ти акта, ако да, погледни дали вътре са описали взетият билет. Ако изобщо не са ти връчили на място екземпляр от акта, претендирай че това ти е нарушило правото на защита.

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Чет 27 ное 2014 16:32

Не ми го дадоха, запазиха го за себе си, ама лошото е и че в съда не ми дадоха право да изкажа защита... само ме питаха дали имам доказателство и дали имам въпроси и като казах, че искам да кажа нещо ми отговори: "Не те питам дали имаш да казваш нещо, а дали имаш въпроси"....

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Чет 27 ное 2014 17:16

Спокойно, ще ти дадат право да се изкажеш. :c020 Има си определен процесуален ред, който следва да се спази - първо страните правят искания за събиране на доказателства, представят доказателства, правят възражения срещу искания на другата страна и се оспорват представени от ответната страна доказателства. Когато всичко това приключи съдът дава ход по същество. Тогава на страните се дава право на, на база на сбраните в производството доказателства и установените факти, да изложат защитната си теза. :th_up

Един съвет: като страна по делото, имаш право на достъп до материалите. Щом делото е за 10-ти февруари, след НГ отиди в съда, предполагам е СРС, в наказателното деловодство, поискай папката с делото и се запознай с приложените по делото материали. Щом си подал жалба, вероятно има и отговор от административнонакзаващия орган. Виж какво е изложено в отговора на жалбата. Виж дали е приложен билета - трябва да го има към акта, който ти е бил съставен. Прочети добре акта и накзателното постановление - вож дали описаните в двата документа факти съответстват. Набележи си разминавания, ако има такива. Ако в АУАН-а пише че билета ти нее бил продупчен, а в НП пише че си бил без билет, това е основание да се отмени НП. Вземи си и протокола от последното с.з.

Това е в общи линии :th_up

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 27 ное 2014 17:17

Е ти като нямаш нищо.. нормално така да ти кажат.. Все пак ти искаш нещо от съда, а не те.

snuupy93
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот snuupy93 » Чет 27 ное 2014 17:19

siso_k написа:Спокойно, ще ти дадат право да се изкажеш. :c020 Има си определен процесуален ред, който следва да се спази - първо страните правят искания за събиране на доказателства, представят доказателства, правят възражения срещу искания на другата страна и се оспорват представени от ответната страна доказателства. Когато всичко това приключи съдът дава ход по същество. Тогава на страните се дава право на, на база на сбраните в производството доказателства и установените факти, да изложат защитната си теза. :th_up

Един съвет: като страна по делото, имаш право на достъп до материалите. Щом делото е за 10-ти февруари, след НГ отиди в съда, предполагам е СРС, в наказателното деловодство, поискай папката с делото и се запознай с приложените по делото материали. Щом си подал жалба, вероятно има и отговор от административнонакзаващия орган. Виж какво е изложено в отговора на жалбата. Виж дали е приложен билета - трябва да го има към акта, който ти е бил съставен. Прочети добре акта и накзателното постановление - вож дали описаните в двата документа факти съответстват. Набележи си разминавания, ако има такива. Ако в АУАН-а пише че билета ти нее бил продупчен, а в НП пише че си бил без билет, това е основание да се отмени НП. Вземи си и протокола от последното с.з.

Това е в общи линии :th_up

Благодаря ти много, много полезен съвет! :bowdown

Върни се в “ОФФ-Топик - други”