Шумящо парно в апартамента

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
BatGoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Шумящо парно в апартамента

Мнениеот BatGoro » Вто 10 апр 2007 16:59

От сума време си мисля и все забравям да питам. :(
Става въпрос за много шумно парно (централно) - няма начин да няма някой експерт тук :042:
Стана шумно преди години, когато монтираха топломерите. Забелязъл съм следната закономерност:
Ако е пуснато при нас - шуми.
Ако е пуснато някъде нагоре (дори и да е спряно при нас) - шуми.
Ако е спряно при нас и нагоре - почти не шуми.

Дайте някаква идея какво да го правя, щото много дразни, особено ако леглото е близо до парното (иначе се преживява).

Потребителски аватар
CRX Racing
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот CRX Racing » Вто 10 апр 2007 17:03

Значи баща ми работи в Топлофикация и каза, че шуми, защото в момента времето е много топло и в повечето апартаменти радиаторите са спряни, а в това време помпата, няма как да върти. За да се премахне шума трябва да се направи байпас...
Дано да съм полезен :wink:

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Вто 10 апр 2007 17:31

има две неща от които шуми парното едното е преоразмерена цирколационна помпа другото е въздух във системата.
Мен ми се струва че е от циркулационната помпа защото във входа все ще има 4-5 автоматични обзвъздушители на радятора а ако е слагана помапата преди време е смятана за абонатите ( обема ) по времето когато е слагана и ако са се откачили няколко човека то е нормално да понашумява , преди няколко месеца преправяхме една такава система във едно хотелче , че някои маистор им беше шибнал една помпа дето щеше да им върши работа за две инсталации като тяхната :twisted: Даи малко инфо този шум появява ли се и в студено време и ако да по слаб ли е от сега или е както сега.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Вто 10 апр 2007 17:32

имало някакви "компенсационни" помпи..
които се слагали допълнително...
дали е така.. не претендирам...
нека каже някой дето знае за кво става въпрос..

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Вто 10 апр 2007 17:37

по новите изисквания се слагат но това е от около 7-8 години не се знае преди колко време е правена абонатната станция ако е по стара се съмнявам ще проверя във разпоредбите и ще доложа че не мога да се сетя във момента за разпоредбите

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Вто 10 апр 2007 18:13

Amorphiss написа:има две неща от които шуми парното едното е преоразмерена цирколационна помпа другото е въздух във системата.
Мен ми се струва че е от циркулационната помпа защото във входа все ще има 4-5 автоматични обзвъздушители на радятора а ако е слагана помапата преди време е смятана за абонатите ( обема ) по времето когато е слагана и ако са се откачили няколко човека то е нормално да понашумява , преди няколко месеца преправяхме една такава система във едно хотелче , че някои маистор им беше шибнал една помпа дето щеше да им върши работа за две инсталации като тяхната :twisted: Даи малко инфо този шум появява ли се и в студено време и ако да по слаб ли е от сега или е както сега.
Колегата е прав ако е по-голяма циркулационната помпа шума е неизбежен.Възможностите са няколко - делта Р регулиране с баланс вентили или нова помпа ама така е малко скъпо

jerrry
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Re: Шумящо парно в апартамента

Мнениеот jerrry » Вто 10 апр 2007 18:57

BatGoro написа:Става въпрос за много шумно парно...

:lol: колега,да не живеем в един и същи блок?...единствения(може би) който шуми зверски и не се трае...за 5 години така и не намериха решение на въпроса...чакат топлафикация да си смени абонатната станция че било без пари за блока...докога незнам...

Потребителски аватар
baTkoTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baTkoTo » Вто 10 апр 2007 19:40

Здрасти колега по въпроса с шуменето на парното може да са много проблемите.
Най добрия вариянт е да Викнете районния техник на района който е той ще погледне ще каже какво да правите. Защото не всички абонатни станции в София са с помпи. А ако беше в моя район можех да ти помогна по въпроса!!!

пп. От таткото на (baTkoTo)

BatGoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BatGoro » Вто 10 апр 2007 22:11

Ей, благодаря много за отговорите, знаех си, че ще има знаещи в клуба. :)
Значи относно шума - има го и в студено, и в топло време.
Моите радиатори са алуминиеви (ако има значение) и са с автоматични обезвъздушители (или поне така си ги поръчах), така че едва ли е от обезвъздушаване.
За тези компенсационни помпи - каква им е цената? Или преглед от специалист да се провери откъде идва проблема?
Като си знам входа, май ще си я плащам сам тази помпа, ама все пак ме интересува, че едното легло в апартамента е залепено за парното и оня ден ... майка плаче :(.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Вто 10 апр 2007 22:52

Ами колега трудно е да се отговори каква е цената на помпата.Зависи от системата и да се подбере подходяща такава.защото както виждаш при неправилен подбор какво се получава.Грубо казано около 200 лв.говоря за добър производител.много зависи от системата,етажите и т.нвъзможно е да е и по-скъпа По-добрият вариант за мен е да си вземеш 1 или 2 баланс-вентила които ще ти излязат в най-лошия случай около 250 лв

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Вто 10 апр 2007 23:02

И при мен е същото. От 5-6 години е така и досега никой не е решил проблема или пък не искат. :roll: Получи се май точно като са сменяли нещо по абонатна. :twisted: Пък входа не е от най-изоставените да кажеш. :roll: Най-много шуми като никои не си пуска радяторите, а тия хора вече станаха 90% от блока. :cry: Накрая ше им метнем тръбите в боклука ... :(

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Чет 12 апр 2007 19:32

black` написа:И при мен е същото. От 5-6 години е така и досега никой не е решил проблема или пък не искат. :roll: Получи се май точно като са сменяли нещо по абонатна. :twisted: Пък входа не е от най-изоставените да кажеш. :roll: Най-много шуми като никои не си пуска радяторите, а тия хора вече станаха 90% от блока. :cry: Накрая ше им метнем тръбите в боклука ... :(

Ами ето че пак достигнахме до извода че е преоразмерена цирколационната помпа :) Извикаите техника за да я смени със помпа със актоален дебит или да се сложи компенсационна помпа (ако няма) или както каза колегата reinhard баланс вентилите са също добър варянт.

BatGoro
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот BatGoro » Чет 12 апр 2007 20:33

Тези баланс винтили горе при мен ли си ги слагам, или в абонатната (простете лаишкия въпрос)?

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Чет 12 апр 2007 20:56

Слагат се по щранговете /или хоризоталните разводки/.Но е препоръчително да се сложат от монтажници които правилно да изчислят хидравличният баланс на системата.Внимавайте при избора на баланс-вентили да не са по големи от необходимото за да няма излишно оскъпяване!!!

Потребителски аватар
baTkoTo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот baTkoTo » Чет 12 апр 2007 21:39

Колега reinhard една обикновенна помпа струва 200 лева сиреч рециркулациона за топла вода а на колегата BatGoro както му предлагате помпи му трябва съвсем друга която едвали струва 200 лв... Сега за колегата BatGoro ако викнеш техника на района да види за какав шум става вапрос и въобще трябва ли да се сменя помпа щети е бесплатно най много да го почерпиш една бира техника ама само ако искаш ти щото тва им е работата а ако требва да се плаща нещо ти казват дирктно.Защото шума може да е и от обарнати щрангове и когато се сложат винтилите почва да шуми сега да не испадам в подробности успех с техника на района

Върни се в “ОФФ-Топик - други”