1 млрд. лв. от бюджета подготвени за саниране на панелки

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
nigga
Автомобил:
Двигател:

1 млрд. лв. от бюджета подготвени за саниране на панелки

Мнениеот nigga » Вто 23 дек 2014 0:55

Днес останах доста приятно изненадан от тази новина - Започва безвъзмездно саниране на по-големите панелни сгради.

В момента ремонтирам (сам) нашият вход. Със съседите събираме пари за ремонт на покрива и обсъждаме възможността за подмяна на дограмата. Ремонтът на покрива ще бъде извършен,тъй като е насочен за април месец и голяма част от парите вече са събрани. НО може да си спестим пари от подмяната на дограмата.

Как ще става санирането
Етажната собственост има ангажимент да регистрира сдружение на собствениците и да заяви интереса си за желание за включване в програмата пред общината.

Интересува ме какво точно е и как се регистрира "сдружение на собствениците". Нашият вход се управлява от общо събрание и управител, за това няма и идея какво е сдружение на собствениците - това за цялата сграда ли е или само за входа, и т.н.Да поясня - живея в панелен блок, 5 входа, 8 етажа.

:gruebel

Потребителски аватар
1z
Автомобил: seat ibiza
Двигател: atd

Re: 1 млрд. лв. от бюджета подготвени за саниране на панелки

Мнениеот 1z » Вто 23 дек 2014 7:21

Лиляна Павлова беше казала че тази програма ще важи за блокове с минимум 36 апартамента,от което мисля следва че ще трябва целият блок да се организирате и няма да става само за един вход.

Павлова коментира, че програмата включва пълна енергийна ефективност - изолация на сградата, подмяна на дограми, подмяна на хоризонтални и вертикални щрангове по желание на собствениците, покриви, общи части, всичко, което съпътства обновяване, а включително и там, където е необходимо, и конструктивно обследване на сградата. „Националната програма за безвъзмездно финансиране ще бъде ограничена до панелните и стомано-бетонните сгради, които са не по-малко от 36 обекта със жилищно предназначение", каза още министърът.
Лиляна Павлова допълни, че за сградите, за които има сключени споразумения по европейската програма Регионално развитие, и се изисква участие със собствено финансиране в размер на 25% от стойността, държавата ще възстанови направените разходи по тези 25%

http://www.focus-news.net/news/2014/12/23/2004648/ministar-lilyana-pavlova-predstavi-programata-za-sanirane-na-panelni-sgradi-obzor.html

Потребителски аватар
dimovip
Автомобил: Passat B5
Двигател: ADR

Мнениеот dimovip » Вто 23 дек 2014 7:40

Напрво побеснях.Преди 3 месеца изсипах 2500 за изолация и 2400 за нови дограми.А тоя дето не му дреме, ще му бъде безплатно.Трябва да намеря начин да си ги взема тея пари, иначе си е чиста дискриминация.

bayspiro
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bayspiro » Вто 23 дек 2014 8:12

dimovip написа:Напрво побеснях.Преди 3 месеца изсипах 2500 за изолация и 2400 за нови дограми.А тоя дето не му дреме, ще му бъде безплатно.Трябва да намеря начин да си ги взема тея пари, иначе си е чиста дискриминация.

Чист Българин! Умри, но не се минавай!
Че от санирането, ако е направено като хората, ще спечели и той, не е от значение! Важното че той е дал а някой няма да даде!
Колега,80% от тези които до сега не са дали, няма и да дадат, щот' няма какво. И ти предлагаш да не се прави нищо за да не се чустваш минат? :screwy Не съ коси, ще ти сменят тръбите(и тези в мазата, за които всички като тебе се правят, че не са чували)и покрива ще направят(ма ти сигурно си на нисък етаж и и ти пука на патката за покрива)....
Те и онея с ешеците да тръгнат да си искат парите за магистралите,щот' тях там даже не ги пускат? :thumb_down

П.П. Да не си помислиш, че аз съм от печелившите - не съм. Всичко по санирането на апартамента съм направил сам и за моя сметка още преди 5 години, но пенсиите във входа няма да могат и след 50. И какво, да беснея, че някой ще им го направи безплатно? И блока да стои частично саниран и да губя от това (частичнта изолация и старата дограма на общите части намаляват ефекта от моите напъни за саниране)? Или да ми наводнят къщата спуканите тръби,щото на оня отгоре парите му стигат само за кисело мляко? :thumb_down

drmilendd
Автомобил: Opel Vectra
Двигател: 22ZE 2009
Контакти:

Мнениеот drmilendd » Вто 23 дек 2014 8:59

dimovip написа:Напрво побеснях.Преди 3 месеца изсипах 2500 за изолация и 2400 за нови дограми.А тоя дето не му дреме, ще му бъде безплатно.Трябва да намеря начин да си ги взема тея пари, иначе си е чиста дискриминация.

Не се коси, докато стане туй нещо, поне половината вложени пари от теб трябва да си ги избил от икономии (ако ти е качествена работата де). Да не мислиш, че бригади нарамили перфоратори и стиропори са хукнали към всяка панелка тази сутрин. Ще минат години. А иначе, в живота е така, който има търпение - обикновено печели в дългосрочен план. Лошото е, че той живота е кратък :) Радвай се на новата дограма и топлата стая, щото не се знае колко време ще се радваш и докато дойде време за безплатната изолация, друг ще се радва на твойта панелка

Потребителски аватар
Layer
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Layer » Вто 23 дек 2014 10:25

Аз друго се чудя и не ми дава сън.
Как може при положение ,че сумати хора живеят все още във фургони и на улицата от наводненията.
Те да говорят за милиарди за подобряване на съществуващи жилища.
:banghead :banghead :banghead
Другия индивид бил се прекарал, ами събаряй всичко ве.
Тъй тъй си се прекарал поне да набуташ и Държавата. :censored2 :censored2 :censored2

ПС. Пък и да спиш спокойно ,май става дума за София.
Гледам че си Бургазлия. :Mr Green Fun

Потребителски аватар
nigga
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nigga » Вто 23 дек 2014 10:58

:no Не, София не е България! Не, не става въпрос за София...

Мисля че бях криво разбран.Не се интересувам от това, защото ще доведе до някакви подобрения по МОЕТО жилище. Моето жилище е направено, както и входът, както ( скоро ) и покривът. Интересувам се от това, защото тази програма може да направи панелните квартали доста по-хубави, за замени цялата тази сива гледка.

Последна промяна от nigga на Вто 23 дек 2014 11:04, променено общо 1 път.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Вто 23 дек 2014 11:01

Аз доколкото разбрах са от Европа не от бюджета тези пари. Ако правилно съм разбрал тези пари ще се отразят добре на икономиката ни :th_up

Потребителски аватар
dimovip

Мнениеот dimovip » Вто 23 дек 2014 11:09

И тръби и покрив съм сменил, аз знам що съм го направил, ама като им казах на съседите да се съберем, да направим целия вход, да може и дасе кандидатства за евро парите, те се праиха на неразбрали и не чули.Това е типичната Българска работа, а не това, че съм си го направил както аз исакм. И после на някакви мухльовци да им оправят всичко, щото все са неразбрали, или все нямат и все ревът.Това е по бъгарското, дасе ослушваш, да мънкаш и да чакаш.Пък те щом в София започват и нататък ще продължат.

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Вто 23 дек 2014 11:26

Целта на програмата е да бъдат ''усвоени'' едни пари в точно определени джобове.
Нелепо е да замаскираш едни крайно опасни жилищни постройки като панелките в България които за никой не е тайна че са на лимита на жизнения си цикъл,но както всичко в България естествено че ще им повишим годността с едни 25 години,докато не започнат масови трагедии с падане на блокове.Като ще санират,мислите ли че асансьорите ще барне някой,а 70% от тях са за спиране????
И никой да не съжалява че се е ''минал'' като е санирал вече-убеден съм че като висиш на главата на частна бригадка си получил много по-добро качество отколкото фирма спечелила обществена поръчка за 100 блока които трябва да санира с 564352 подизпълнителя за 3 месеца.Щот само свако,батко и братко ще се доберат до тези фондове на първа ръка.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Вто 23 дек 2014 11:35

Не превръщайте темата в политическа :a045

Потребителски аватар
dimovip

Мнениеот dimovip » Вто 23 дек 2014 11:48

Незнам точно как е формулирано това, да се санират панелките, но чисто теоритично, ако се случи, според законодателството е дискриминация.Много дела ще се водят ми се струва.

Потребителски аватар
dctr88
Автомобил: Audi 80
Двигател: 1Z

Мнениеот dctr88 » Вто 23 дек 2014 11:56

Кое е дискриминация?

jordanpar
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот jordanpar » Вто 23 дек 2014 12:05

Дискриминация е от гледна точка на това,че по презумция се налага мнението че само панелките имат нужда от такова нещо.
А това далеч не е така.
по принцип трябва да се назначи комисия /ама доста многобройна/ която да инспектира всички сгради които отговарят на разни възрастови ,структурни и други показатели и да решат кои имат нужда от саниране.тъй като това обаче е много трудоемко и изисква много време а фондовете имат краен срок за ''усвояване'' нещата се правят отново по български и се приема че само панелките като такива имат нужда от това.Чиста работа.
А държавата отдавна трябваше да има една база данни със списък и точни координати на сгради плачевно нуждаещи се от реновация и само да чака подобни пари да бъдат отпуснати.разбира се когато не се вижда ползата от дадено нещо никой не го върши,сега щом обаче има европрограма за това..... е какво толкова до вчера бяхме земеделски производители или такива на ВЕИ енергия,утре ще сме фирми за саниране.

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Мнениеот drago_tr » Вто 23 дек 2014 12:09

Аз не съм съгласен с моите пари от данъците да се санират БЕЗПЛАТНО чужди апартаменти. :banghead
Що не дойде да ми санира къщатата някой безплатно а? :gruebel
Абсолютна дискриминация :thumb_down
А това което каза колегата, че след наводненията и земетресенията има още хора които живеят на фургони а ние ще хвърляме едни пари на вятъра е много добре казано. :th_up

Последна промяна от drago_tr на Вто 23 дек 2014 12:24, променено общо 1 път.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”