Здравейте.
Нашумелите напоследък климатици поставиха входа в непозната позиция - течове по стълбища, ел. табло, обледявания, които са опасни и т.н.
Понеже блокът е с вътрешни улуци и отвеждането на водата от климатиците до тях е невъзможно, какви са вариантите за справяне с проблема?
Един познат препоръча поставянето на външни улуци, но хората смятат, че водата по тях ще замръзва и ще спука тръбите.
Изобщо, ако имате някакви идеи или познати в този бинзес - ще се радвам да споделите.
Климатици и панелен блок - решения за отвеждане на водата?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
Re: Климатици и панелен блок - решения за отвеждане на водат
сложно е трябва на всеки климатик да се постави кондензна тава в която има нагревател и термостат в тръбата която ще отведе водата също трябва да има нагревател както и в основния водосток също трябва да има нагревател иначе без нагревател ще работи само до -1,2 градуса
- buller
- Автомобил: VW Passat B5_5 Exclusive
- Двигател: 1_8T AWT
Да... Именно затова пуснах темата.
Дали няма други решения.
Отговорност на всеки е когато има монтиран климатик, той да капе така че да не прави проблеми.
Но за съжаление монтажниците са си оставили ръцете, а и реално няма къде да се изтича тази вода (зимата не е малко).
Дали няма други решения.
Отговорност на всеки е когато има монтиран климатик, той да капе така че да не прави проблеми.
Но за съжаление монтажниците са си оставили ръцете, а и реално няма къде да се изтича тази вода (зимата не е малко).
- Stivi
- Автомобил:
- Двигател:
Smeagol написа: какви са вариантите за справяне с проблема?
Съдейки по наблюденията ми върху многолюдни етажни собствености мога да кажа само едно ....свиквай

- buller
Stivi написа:Съдейки по наблюденията ми върху многолюдни етажни собствености мога да кажа само едно ....свиквай
Има съседи, които имат климатици и ще са съгласни (неслучайно пускам темата), има такива които са ОК да се намери решение (какъвто съм и аз).
Имаме ли 50% + 1 - то е свирено.
Въпросът е какво и от къде?
Писах на няколко фирми, но явно са и толкова заинтересовани и сериозни - на 6-7 фирми пратени запитвания - отговор нулев

- golfer
- The Мaster of PERNIK TUNING performancе
- Автомобил: Gandalf the Grey
- Двигател: 368kw LPG
- Контакти:
принципно водосточните тръби свързани в канализацията не замръзват. външни тръби /пластмасови олуци/ свързани с канализацията и един реотан на DEVI за всеки случай. мислете нещо в тази посока
- radi_nrj
- Автомобил: Audi A6 C4 Quattro Golf 4 TDI
- Двигател: AEL ALH
Подложни тави с нагревател свързани с общ олук. Нагрятата от цикъла на размразяване вода се дозагрява от реотана в тавата и би трябвало да може да се оттече по олука без да замръзне. Самия олук ако е ПВЦ ще действа като един вид изолация.
Това са малко свободни съчинения без сметки, но съм го виждал на практика и работи.
Това са малко свободни съчинения без сметки, но съм го виждал на практика и работи.
На съседния блок някакъв простак на 1-ви етаж сложил климатик от страната на пътеката около блока. Климатика как да е - няма избор. Но тръбата провесил над пътеката на височина около 2м - почти ще опреш като минеш под нея. Все едно станало като врата. По-добре да беше пуснал един маркуч до стената по-ниско. Да ида да се разправям - знам че няма да има разбиране. Да му резна тръбата - ще е бай ганьовско и пак ще има истерии - може да го направи още по-недодялано после. Тъпото е, че подходът на майстора е бил все едно не прави нещо на обществено място, а в някакво частно мазе - грозно, но скрито.
- buller
golfer написа:принципно водосточните тръби свързани в канализацията не замръзват. външни тръби /пластмасови олуци/ свързани с канализацията и един реотан на DEVI за всеки случай. мислете нещо в тази посока
Водосточните тръби са вътрешни - при тръбите за водата и е невъзможно да вържем климатиците там.
Именно затова вариантът, който споделяш и който аз виждам е външни улуци с нагревател.
radi_nrj написа:Подложни тави с нагревател свързани с общ олук.
Да, 3 от 4 климатика имат такава тава, но след като стигне улука, ме съмнява да задържи топлината, а по-скоро да замръзне надолу, ако не ползваме решението на golfer.
Иначе един от климатиците започна упорито д размразява и да капе върху входните стълби и при едни продължителни минусови температури, ще стане айсберг...
Някой да знае добра фирма за подобни дейнсоти? Не искам да си даваме парите на вятъра и да има проблеми всяка зима със замръзване и т.н.
Колега драсни ми на ЛС ако още не сте се оправили с климите
- R@do
- Батето
- Автомобил: Audi 80
- Двигател: ABK 1993
Тук имат добри предложения за нагреватели.
http://www.duelbg.com/bg/catalog/cat:silikonov-nagrevatel-s-termostat
http://www.duelbg.com/bg/catalog/cat:silikonov-nagrevatel-s-termostat
Върни се в “ОФФ-Топик - други”