За кабелите преминаващи през двора ми

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

За кабелите преминаващи през двора ми

Мнениеот filipov » Пет 06 фев 2015 11:37

Здравейте,
Хрумна ми днес, че не е много редно да минават кабели на енерго, интернет и кабелна телевизия през дворът ми. Минават на височина около 6-7м, през една череша която си я обирам всяка пролет. Въпросът ми е: Има ли законово основание да помоля собствениците на тези кабели да си ги преместят, да плащат наем или да ми направят отстъпка от моите месечни такси към тях.
Благодаря за съветите предварително, моля ако може да ми кажете според кой кодекс, член, алинея и т.н. мога да предявя такъв иск.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Re: За кабелите преминаващи през двора ми

Мнениеот IRRITATING » Пет 06 фев 2015 11:42

Член и алинея не мога да ти посоча ,но имаш право да искаш да ги преместят или отстъпка.През мазето ми минават кабели за интернет и получавам отстъпка :th_up

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 06 фев 2015 11:43

За кабелите на енергото трябва да провериш дали има сервитут. В противен случай са незаконни и подаваш искане за премахване. Ако има сервитут - пиеш една студена вода или се свързваш с юрист. Кабелите на Интернет и TV доставчика по начало законово не би трябвало да са там. Обаждаш се и искаш да бъдат преместени. Ако не - режеш. Т.е ако не ползваш тези услуги.
IRRITATING написа:През мазето ми минават кабели за интернет и получавам отстъпка

Това не е вярно. Отстъпката не е задължителна, а по желание. И я дават, за да можеш да си затвориш очите и да си върви бизнеса им. Ако искат - и 5 пробити стотинки отстъпка може да не ти дадат. Това що иде реч до Интернет и TV кабелите.

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Пет 06 фев 2015 11:54

Благодаря за бързите отговори!
Може ли енергото да има Сервитут без аз да съм уведомен или да ми е искано разрешение?

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 06 фев 2015 11:59

Може това да е уредено с предишният собственик навремето. В такъв случай теб никой не е длъжен да те информира. Трябва да се види дали е уредено с правилата по времето, когато е уредено. Ако е така - най-вероятно пиеш една студена вода. Консултирай се с юрист и направи справки. Аз не съм юрист и ги знам, понеже съм имал подобни видове дискусии с енергото.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 06 фев 2015 12:08

подобна ситуация имахме с БТК. Имат стълб, който едно време е бил извън имота, но последствие се оказва в имота. Няколко пъти им звъняхме, даже писмо с официален номер им заведохме, но резултат в продължение на месеци нямаше. Докато една вечер при една лека буря стълба падна и сервизната група го оправи за ден-два, като кабелите вече заобикалят имота.
Но не виждам как кабели ще минават през дърво и нещата ще са уредени законово. Утре ще духне вятър, клон ще се счупи, дървото ще порасте, кабелите ще се скъсат ... С енергото преговори по този въпрос едва ли можеш да водиш, виж с интернет доставчика, може. Попринцип чужди кабели да ти минават през двора не си е работа, ще се скъса, ще падне, някои ще мине ... пожар може да стане ... зарежи, изчакай подходящите метео условия и това е.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 06 фев 2015 12:24

Когато е уговарян сервитутът, дървото може още да е било малко. В противен случай ще дойдат и просто ще го окастрят или ще му кажат той да си го окастри. Има дърво - има проблем. Няма дърво - няма проблем.
Ако няма сервитут, няма какви преговори да води. Или трябва да се уговори или кабелите да ги няма.

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Пет 06 фев 2015 13:07

Кабелите ги прокараха преди около 6-7 години когато правеха ремонт на улицата и изместиха стълба по-навътре от кръстовището. По този начин /понеже къщата е на ъгъл/ кабелите преминават през ъгъла на двора. Не е много, но преминават. Дървото за 5-6 години съм му рязал клоните няколко пъти точно с цел да не скъсат кабел, но стига вече!
Ще им напиша по един майл за една среща в следващите няколко дена и ще видим какво ще се споразумеем.

Потребителски аватар
hooligans
Автомобил: VW Polo Harlekin 1996
Двигател: 1.6 AEE

Мнениеот hooligans » Пет 06 фев 2015 13:10

Този член май е точно за твоя случай?!
Чл. 67. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Подземни и надземни общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура се проектират и изграждат в общински и държавни поземлени имоти. Когато това е невъзможно, мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура се изграждат в поземлени имоти - собственост на физически и юридически лица, по реда на чл. 199 или 205.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 06 фев 2015 13:11

Щом са ги преместили без да искат разрешение и минават през имота ти и си сигурен, че някой преди теб не си е дръпнал оградата няколко метра напреде навремето...

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пет 06 фев 2015 13:21

Мургавите братя жена с три деца дават за да им минават кабелите над къщата, а ти се цупиш. :mhihi

Потребителски аватар
filipov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот filipov » Пет 06 фев 2015 13:45

hooligans написа:Този член май е точно за твоя случай?!
Чл. 67. (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 65 от 2003 г.) Подземни и надземни общи мрежи и съоръжения на техническата инфраструктура се проектират и изграждат в общински и държавни поземлени имоти. Когато това е невъзможно, мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура се изграждат в поземлени имоти - собственост на физически и юридически лица, по реда на чл. 199 или 205.

Да, това е за мен, но не би ли трябвало и аз да имам някакви облаги от това, че им спестявам допълнителни инвестиции?

Потребителски аватар
anonym0us
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот anonym0us » Пет 06 фев 2015 13:59

Значи според мен, си прав и не си прав. Прав си, че не трябва да ти минават кабели през имота. Но преди да се зачепкаш с "Чез" и доставчика на интернет и кабелна, първо си прогони твоите работи. Провери двора дали има проект, дали аджеба го има в скиците. Ако се окаже, че двора който ти е заграден пред къщата го няма в прокта на града, ще ти пратят от незаконното и ще го бутнат.
И не си прав да търсиш "Облаги" защото това може да го търси държавата, към съответните доставчици било на ток или кабелна. И през моята къща минават кабели, даже едните са на БТК, дупчили са мазилката да закачат кабелите. Но аз не съм бил тук, и не съм се съгласявал! По твоята логика трябва да ми плащат наем :c020 На мен засега не ми пречат кабелите, и не виждам смисъл да се заяждам. Но всеки сам си знае.

IRRITATING
Автомобил: VW Passat
Двигател: AVF

Мнениеот IRRITATING » Пет 06 фев 2015 14:07

Много ясно ,че трябва да ти плащат.Утре могат да решат през хола да ти ги прекарат кабелите за по лесно.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Пет 06 фев 2015 15:34

anonym0us написа:По твоята логика трябва да ми плащат наем

Да, трябва да поискат разрешение. Да, трябва да ти платят наем или компенсация. Утре, ако дойда аз и изпраскам в двора на имота ти една 15 метрова мачта, за да си закача антените - пак ли нищо няма да кажеш? Защото то общо взето е същото.
Всички кабели, освен на енергото, можеш да режеш по свое усмотрение, ако са през имота ти, и никой няма да ти каже нищо, защото са незаконни. С мастодонти като Енергото обаче трябва да се действа по друг начин, защото обикновено е по-сложно, а и по кабелите върви ток.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”