Варене ракия

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
batence81
Мнения: 77
Регистриран на: Пон 22 яну 2007 16:10
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Варене ракия

Мнениеот batence81 » Пет 25 юни 2010 17:05


Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбона, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.




Потребителски аватар
theraven
Мнения: 2358
Регистриран на: Сря 05 мар 2008 15:56
Автомобил: Golf Mk4 Sport Edition
Двигател: SDI
Местоположение: Нова Загора/София/Лондон
Контакти:

Re: Варене ракия

Мнениеот theraven » Пет 25 юни 2010 17:42


Точно сода бикарбонат се слага, мярката е горе-долу 1 пакет на 50 литра. Изсипваш содата във виното и оставяш да престои 2-3 дни, за да завърши неутрализацията, като разбъркваш по няколко пъти на ден. Чак след това го наливаш в джибрите и печеш. И един съвет - ако джибрите са ти хубави, недей да ги разваляш с кисело вино, въпреки содата...


Потребителски аватар
vaso18
T.N.T.
Мнения: 2590
Регистриран на: Сря 18 юли 2007 13:27
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Троян

Re: Варене ракия

Мнениеот vaso18 » Пет 25 юни 2010 17:45


theraven написа:Точно сода бикарбонат се слага, мярката е горе-долу 1 пакет на 50 литра. Изсипваш содата във виното и оставяш да престои 2-3 дни, за да завърши неутрализацията, като разбъркваш по няколко пъти на ден. Чак след това го наливаш в джибрите и печеш. И един съвет - ако джибрите са ти хубави, недей да ги разваляш с кисело вино, въпреки содата...

дамм колегата е прав послушай го


пс.искам да попитам колегата the_raven за тайната на Новозагорската ракия :lol:


Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Мнения: 7924
Регистриран на: Пон 09 яну 2006 16:57
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Варене ракия

Мнениеот Ludia » Пет 25 юни 2010 17:47


vaso18 написа:
theraven написа:Точно сода бикарбонат се слага, мярката е горе-долу 1 пакет на 50 литра. Изсипваш содата във виното и оставяш да престои 2-3 дни, за да завърши неутрализацията, като разбъркваш по няколко пъти на ден. Чак след това го наливаш в джибрите и печеш. И един съвет - ако джибрите са ти хубави, недей да ги разваляш с кисело вино, въпреки содата...

дамм колегата е прав послушай го


пс.искам да попитам колегата the_raven за тайната на Новозагорската ракия :lol:

aaaaa балкана пази своите тайни...... :012: :012:


Потребителски аватар
golfer
The Мaster of PERNIK TUNING performancе
Мнения: 7369
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 9:55
Автомобил: Gandalf the Grey
Двигател: 368kw LPG
Местоположение: oberbayern
Контакти:

Re: Варене ракия

Мнениеот golfer » Пет 25 юни 2010 17:54




Потребителски аватар
dobrin
Чингис хан
Мнения: 30039
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 20:05
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Варене ракия

Мнениеот dobrin » Пет 25 юни 2010 19:19


Една лопата пепел от огнището в джибрите също върши добра работа.


Потребителски аватар
RoadRunner
Мнения: 4117
Регистриран на: Сря 26 ное 2008 19:32
Автомобил: VW Golf
Двигател: ASZ 2003
Местоположение: София

Re: Варене ракия

Мнениеот RoadRunner » Пет 25 юни 2010 23:31


vaso18 написа:пс.искам да попитам колегата the_raven за тайната на Новозагорската ракия :lol:



На Новозагорската ракийка с Митака и слагаме един патент и ще забогатяваме mhihi


Потребителски аватар
MITKO_DVD
Мнения: 6382
Регистриран на: Пет 09 юни 2006 20:54
Автомобил: Passat B4
Двигател: 2E 1994
Местоположение: София/Монтана
Контакти:

Re: Варене ракия

Мнениеот MITKO_DVD » Съб 26 юни 2010 11:02


dobrin написа:Една лопата пепел от огнището в джибрите също върши добра работа.


+ една зелка прясна леко цепната на четри от към корена :idea:


Потребителски аватар
Adnan
Мнения: 3536
Регистриран на: Чет 08 фев 2007 14:36
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София
Контакти:

Re: Варене ракия

Мнениеот Adnan » Съб 26 юни 2010 11:22


Дядо слага 1 кг. морска сол ( едра задължиттено ) на 100 кг. джибра.
Казва, че точно тя неутрализира киселинноста.


Потребителски аватар
kris11
VW експерт
VW експерт
Мнения: 13540
Регистриран на: Нед 06 фев 2005 23:04
Автомобил: VW Sharan 7M8
Двигател: ADY_DBU_LPG LANDIRENZO OMEGAS
Местоположение: Варна
Контакти:

Re: Варене ракия

Мнениеот kris11 » Съб 26 юни 2010 20:02


batence81 написа:Момчета, ако някой е имал кисело вино и джибри как е решил проблема при варенето на ракията, искам да не е кисела и тя. Разбрах за сода бикарбона, че се слага в казана, но някой да каже колко се слага в съотношение с литър джибри. Мерси.

Недей разваля хубавият винен оцет !! не се намира по магазините.


batence81
Мнения: 77
Регистриран на: Пон 22 яну 2007 16:10
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Варене ракия

Мнениеот batence81 » Нед 27 юни 2010 12:10


мерси:)


batence81
Мнения: 77
Регистриран на: Пон 22 яну 2007 16:10
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Варене ракия

Мнениеот batence81 » Нед 27 юни 2010 12:11


то се оказа че не е станала ферментацията, въпреки многото захар, явно е било студено в мазето, 0 градуса изкара от джибрито, само от виното стана нещо


Потребителски аватар
TDI stavrev
Мнения: 261
Регистриран на: Нед 08 ное 2009 20:45
Автомобил: MKV
Двигател: BKD
Местоположение: Sliven

Re: Варене ракия

Мнениеот TDI stavrev » Нед 27 юни 2010 12:22


Ако е прекалено с захарта много трудно ще ферментира трябва да са на топло. :) А за киселото вино слагаш сода бикарбонат 1пк.на 50л.и 1кг.морска сол на 150л.за препоръчване е да го свариш отделно. :да: Успех


batence81
Мнения: 77
Регистриран на: Пон 22 яну 2007 16:10
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: София

Re: Варене ракия

Мнениеот batence81 » Нед 27 юни 2010 16:15


:)


Потребителски аватар
mely
Мнения: 2728
Регистриран на: Пет 26 авг 2005 10:28
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:
Местоположение: Стара Загора

Re: Варене ракия

Мнениеот mely » Чет 25 авг 2011 11:08


Хайде момчета .Ракиеното време настъпи.Сега плодовицата по нататък и грозданката.Живот и здраве в събота съм на казана.Има ли други......



Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 29 госта