Здравейте на всички,
Имам въпрос към по запознатите, започвам нова работа в друга фирма от средата на май и въпроса е как точно стоят нещата с отпуските?
Моят работодател който е в момента, ще ми изплати таз годишните, но как се натрупват при новият?
Знам че трябва да има баланс "отработено" преди да може да се получи отпуск. Има ли точна формула?
(Имам доста повече от 8 месеца стаж...)
Търся отговор най-грубо на: Като започна средата на май, кога най-рано ще мога да си пусна да речем 4-5 дена, т.е. дали ще мога да хвана лятото, че вече се правят разни планове :)
Поздрави
Въпрос, отпуск - нова работа?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Re: Въпрос, отпуск - нова работа?
Точно след 3 месеца ще ги имаш тези 5 дена.Няма значение дали имаш или нямаш стаж 6 или 8 месеца както си мислят някои.
- vanesto
- Автомобил: Octavia 3 FL
- Двигател: DGTE 2018
8 месеца стаж се изискват само при започване на първа работа. От там нататък можеш да си ги ползваш когато поискаш, колкото и работи да смениш /стига да те пусне шефа/. Естествено трябва да те допълнят в графика за отпуски на фирмата, и да се съобразяваш и с отпуските на другите колеги.
Чл. 155. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Всеки работник
или служител има право на платен годишен отпуск.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) При постъпване на работа за първи път работникът или
служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца
трудов стаж.
Чл. 155. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 100 от 1992 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) Всеки работник
или служител има право на платен годишен отпуск.
(2) (Нова - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) При постъпване на работа за първи път работникът или
служителят може да ползва платения си годишен отпуск, когато придобие най-малко 8 месеца
трудов стаж.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Единственото, което ти трябва е разбиране и добро желание от страна на шефа.
- anonym0us
- Автомобил:
- Двигател:
Ако намериш това което казва groznika, значи си намерил точното място. Но уви в милата ни родина е равносилно, да уцелиш шестица от тотото. 

- Winner25
- Автомобил: VW Passat B4 B6
- Двигател: ABS BKC
Дните полагаем платен отпуск са пропорционални на отработените месеци. Ако годишния отпуск е 20 дена, то сед три месеца, може да се ползват 5 дена :)
Благодаря на всички за отговорите, аз също предполагах че е нещо от сорта на 3 месеца, но сега съм сигурен.
Единствено сега остава да се надяваме че новият работодател ще е толкова добре, колкото миналият :)
Единствено сега остава да се надяваме че новият работодател ще е толкова добре, колкото миналият :)
- nurv
- Автомобил: Audi A6
- Двигател: ALF
Направо си го питай. Аз два поредни пъти почвам работа юли месец с по две седмици отпуск. Явно съм голям късметлия според колега по-горе.
При сегашният ми беше така, но новият не знам какво ще каже.
Със сигурност ще го питам.
Със сигурност ще го питам.
- KKamenov
- Автомобил: Golf MK5
- Двигател: 1.6 FSI
(total annual leave / working month)* worked months
Тоест:
(20/12)*4 = 6,66, което е 7 работни дни... сегашния работодател ще ти изплати тези дни или ще си ги използваш до края на работата.
през месеците май, юни и юли ти ще имаш правото на 3 * 1.66 = 4 ,99 тоест 5 дни за ползване.
Другото, кеото много малко хора го зная е, че работодателя винаги може да провизира годишните отпуски и да позволи да ползваш повече дни от колкото ти се полагат, след одобрение на мениджмънта...
П.С.
Консултант Човешки Ресурси
Тоест:
(20/12)*4 = 6,66, което е 7 работни дни... сегашния работодател ще ти изплати тези дни или ще си ги използваш до края на работата.
през месеците май, юни и юли ти ще имаш правото на 3 * 1.66 = 4 ,99 тоест 5 дни за ползване.
Другото, кеото много малко хора го зная е, че работодателя винаги може да провизира годишните отпуски и да позволи да ползваш повече дни от колкото ти се полагат, след одобрение на мениджмънта...
П.С.
Консултант Човешки Ресурси
Не е необходимо да работи три месеца за да си ползва полагащия му се отпуск до края на година. На теория може да го ползва още и на първия ден. Колегата да си подаде заявление кога смята да го ползва, така или иначе това е нормативно изискване.
Към KKamenov:
Може ли малко пояснение да съм сигурен, че съм разбрал правилно, това са общо 4.99 т.е. 5 дни за ползване на месец или след 3-те?
Като да, сегашният работодател ще изплати отпуските ми, колко и да не му се иска, защото просто нямам толкова време, за да ги пуснем като отпуск.
Прави сте за това, че може да се дадат допълнителни дни отпуск. Новият работодател предлага, ако всичките отпуски се изразходят през календарната година да получа 3 бонус.
Може ли малко пояснение да съм сигурен, че съм разбрал правилно, това са общо 4.99 т.е. 5 дни за ползване на месец или след 3-те?
Като да, сегашният работодател ще изплати отпуските ми, колко и да не му се иска, защото просто нямам толкова време, за да ги пуснем като отпуск.
Прави сте за това, че може да се дадат допълнителни дни отпуск. Новият работодател предлага, ако всичките отпуски се изразходят през календарната година да получа 3 бонус.
Платения Годишен Отпуск не е обвързан със изработените дни ( освен в случайте, когато се касае за първа работа, тогава е 8мес. ) По закон ( Кодекс на Труда ) имаш право на целия ПГО още от първия ден на сключване на договора, обаче след съгласието на работодателя. Като при такива случай работодателя има право да си удържи дните в случай, че напуснеш или те освободят преди изтичането на календарната година. Удръжката разбира се е от финансов характер 

Върни се в “ОФФ-Топик - други”