Проблем с етажна собственост и разходи за общи части

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
nsfw
Автомобил:
Двигател:

Проблем с етажна собственост и разходи за общи части

Мнениеот nsfw » Сря 17 юни 2015 13:12

Най-общо казано - свикало се е общо събрание, за което не са уведомени всички живущи. На същото събрание се решава да се събират някакви безумни суми - веднъж по 100лв. от всеки апартамент(общо около 130) и после всеки месец по 40лв. на апартамент за охрана, чистачка, външен домоуправител, ток за асансьор("прогнозирани" 90лв.) и ток са осветление(150лв. :screwy ). Аз и още няколко човека не сме съгласни. В смисъл 100-те лв. са за ремонт на съоръжения, които бяха развалени, защото тези, които отговаряха за тях не си свършиха работата и позволиха въпросните съоръжения да се развалят. Сега се опитват да ни натоварят нас с парите за ремонта. 40-те лв. месечни разходи също са много. Едно, че масово тази такса е не повече от 10-15лв., друго, че ние изобщо нямаме нужда от чистачка, наета през специалиризана фирма, нито от външен домоуправител, нито от охрана.
Лошото е, че доста от живущите са мишки и никой не е казал копче на срещата и се е стигнало до приемане на предложените цифри. Аз не присъствах, понеже не знаех за тази среща. Предложението е направено от една фирма за asset мениджмънт, която е наета от и представлява една словенска банка, която пък от своя страна притежава около 80 ли 90 ли казаха от общо 130 апартамента.
Чета, чета и все задънена улица. Не ми се плащат тези пари, при положение, че 100-те лв. са си отговорност на фирмата и те трябва да си ги покрият, а 40-те лв. месечно са си за екстри, от които никой няма нужда.
Дайте някакъв акъл какво може да се направи :beer

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Re: Проблем с етажна собственост и разходи за общи части

Мнениеот nurv » Сря 17 юни 2015 13:15

Ред за свикване на общото събрание на собствениците

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание се свиква чрез покана, подписана от лицата, които свикват общото събрание, която се поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата не по-късно от 7 дни преди датата на събранието, а в неотложни случаи - не по-късно от 24 часа. Датата и часът задължително се отбелязват върху поканата от лицата, които свикват общото събрание, за което се съставя протокол.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Собственик или ползвател, който не ползва самостоятелния си обект или ще отсъства повече от един месец, уведомява писмено управителя или председателя на управителния съвет, като посочи електронна поща и адрес, на които да му бъдат изпращани покани за свикване на общо събрание, както и телефонен номер.

...

(4) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Когато лицето по ал. 2 не е посочило електронна поща или адрес, на които да се изпращат покани за свикване на общо събрание, както и телефонен номер, то се смята за уведомено за свикване на общото събрание по реда на ал. 1.

Щом има решение на Общо събрание не можеш нищо да направиш. Ако не платиш ЕС има право да заведе искове за събиране на сумите.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 17 юни 2015 13:17

Сменете си домоуправителя :screwy

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Сря 17 юни 2015 13:21

nurv написа:
Ред за свикване на общото събрание на собствениците

Чл. 13. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2011 г.) Общото събрание се свиква чрез покана, подписана от лицата, които свикват общото събрание, която се поставя на видно и общодостъпно място на входа на сградата не по-късно от 7 дни преди датата на събранието, а в неотложни случаи - не по-късно от 24 часа. Датата и часът задължително се отбелязват върху поканата от лицата, които свикват общото събрание, за което се съставя протокол.

Ето това, ако не е изпълнено?

vucata написа:Сменете си домоуправителя :screwy

Това ще се мъчим да направим.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 17 юни 2015 13:24

ако две трети от ЕС е собственост на едно ЮЛ, не виждам пречка това лице да взема всички решения напълно законно, без значение какво е мнението на останалите 1/3 от собствениците. Ако имаш претенции, консултирай се с адвокат и мини през съда! Дали имате или нямате нужда от каквото и да е се решава на събранието на ЕС и малцинството просто се съобразява с решенията на мнозинството - справедливо е.

Потребителски аватар
nurv
Автомобил: Audi A6
Двигател: ALF

Мнениеот nurv » Сря 17 юни 2015 13:26

Ако не са поставили писмена покана от Управител или който го свиква би трябвало да можеш да инициираш ново събрание по същите точки. Освен това изискай протоколите от свикването и този от решенията на събранието. Ако те не са налице и не са заведени в Общината тези решения не са легитимни.

П.П. Не съм юрист. Просто управител на проблемен вход, затова съм се интересувал малко повече.

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Сря 17 юни 2015 13:52

Да, сега говорих с един адвокат. Няма измъкване :banghead :censored2 Каза, че даже и да не са изпълнили изискванията за свикване на ОС, щом притежават толкова голяма част от апартаментите нищо не им пречи да свикат редовно ОС следващия или по-следващия път и да си гласуват и приемат наново същите решения за същите такси :banghead :censored2 Даже самата адвокатка ме посъветва да продам апартамента :mhihi

Потребителски аватар
Mihailov78
Автомобил: T3 Caravelle
Двигател: DG 1900cc Petrol

Мнениеот Mihailov78 » Сря 17 юни 2015 14:39

nsfw написа:...Даже самата адвокатка ме посъветва да продам апартамента :mhihi...

Мъдър съвет, няма как да си наложиш мнението пред толкова голям собственик. С парите си построи къща и ще видиш тогава кой ще решава къде ще са насадени розите :Mr Green Fun

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 17 юни 2015 14:45

това е интересен казус, банката може да се опита да прокуди всички с подобни действия (които наистина са си законни). Питай ги каква оферта ще ти дадат :)
иначе нищо не можеш да направиш при такова положение, освен да плащаш. Това е идеята на кооперацията, мнозинството решава.

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Сря 17 юни 2015 15:07

Mihailov78 написа:С парите си построи къща

С който и приятел, познат, колега съм говорил всеки това вика :rolleyes

VWGT написа:това е интересен казус, банката може да се опита да прокуди всички с подобни действия (които наистина са си законни). Питай ги каква оферта ще ти дадат :)
иначе нищо не можеш да направиш при такова положение, освен да плащаш. Това е идеята на кооперацията, мнозинството решава.

Изобщо не е интересен казуса. Кой знае на кой приближен от банката е фирмата, която ще го играе домоуправител, ще наема чистачка и т.н. 1500% съм убеден, че има някаква врътка с тях, фирмата за охрана и тези, които представляват банката. Аз се чудя и малкото мишки, където са били на събранието как пък никой не се е възпротивил :screwy При нормална приказка всеки уж беше съгласен домоуправителя да е човек от блока, счупените неща да ги търсим до последно да ги оправят предните отговорници, че не ни трябва 24/7 охрана(която реално не върши никаква работа) и въобще една обща нагласа да не даваме пари за излишни глупости. А сега... :banghead :censored2

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Сря 17 юни 2015 15:21

ама мишките винаги ще са по-малко от необходимото, каквото и да искат, и говорят, и протестират, мача е свирен предварително. Някой каза, че са необходими 2/3 за да вземеш каквото си искаш решение, т.е. тая банка с 90 апартамента може да прави каквото си иска, колкото и да се обаждат мишките. Затова казвам, че е интересно, хем си собственик, ама и си малко като под наем на банката :) каквото тя каже, това става. Утре таксата може и 1000 да я направят.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 17 юни 2015 15:31

Аз писах за 2/3, защото 80-90 от 130 жилища е горе-долу 2/3. Доколкото зная, нужно е мнозинство за вземането на решение, което означава над 50% от присъстващите на събранието. Не като хора, а като собственици на идеални части. Може един представител на собственика на тези 80-90 жилища съвсем законно да свика събрание, да го проведе сам и да вземе каквито пожелае законни решения и всички останали са длъжни да се съобразяват с тези решения. Включително и събиране на такса от 40 или 400лв месечно. Ако авторът смята, че взетите решения са неблагоприятни за него, може да продаде жилището или да се обърне към съда. Ако пропускам нещо, поправете ме, моля!

nsfw
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nsfw » Сря 17 юни 2015 15:40

myrshavija написа:или да се обърне към съда.

Нямам основание, нямам на какво да стъпя за да се обърна към съда. Всичко е законно. Както каза може и 40, може и 400, може и 4000. И г*за си да скъсам нищо не мога да направя.

Потребителски аватар
vucata
Автомобил: Ford Mondeo MK2
Двигател: 1.8TD 2000
Контакти:

Мнениеот vucata » Сря 17 юни 2015 20:10

Напротив имаш основание ! Най-малкото което е, можеш като редовен платец да искаш всички документи колко се плаща на охраната, колко се плаща на чистачката и така нататък...Като се вземе предвид и минималната работна заплата за страната...Другото което е, съвсем не е редно 30-40 апартамента да плащат сметките на реално НЕ използваните апартаменти, които са собственост на банката. Спокойно можеш да заведеш дело за натиск от страна на банката както и, че се нарушават правата ти като те притискат да плащаш ОГРОМНИ месечни такси...извинете, но не е нормално. Накарайте домоуправителя да сложи осветление с датчик за движение на всеки етаж. Така етажите с тези апартаменти, които не се използват няма да харчат електричество...Простата сметка ми се струва нереална...1600 лева за ток, чистачка и охрана. Охраната е около 600 бруто, чистачката колко да взима при положение, че цените са от 40-50 лева за 8 етажен блок с по 3-4 апартамента на етаж- чистене веднъж седмично. 300лева да и дават на нея 300лева да са сметките пак не са 1600лева ! Ако трябва извикай господари на ефира...Гонете си правата! Говоря Ви от личен опит. За 1 месец стария домоуправител го съсипах и му извадих всички кирливи ризи, фалшиви фактури за ключове, осветление(поддръжка осветление ), материали за чистачката, далаверите с асансьорните техници...Да не говорим, че издействах дори хората до 2рия етаж да НЕ плащат такса асансьор !

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Сря 17 юни 2015 20:33

Хубави закони си имаме :screwy
Интересно ми е колко би платил купувач на такъв апартамент, ако знае предварително, че няма право на глас в общото събрание и че ще му се наложи да плаща на банката, колкото банката си прецени, че може да изсмуче от останалите собственици.
Може би собствениците трябва да се съберете и да поставите ултиматум на банката, че ще си продадете апартаментите на спретната групичка роми. При собственици роми единствения, който ще плаща някакви такси ще е самата банка. Отделен бонус за банката ще е спадането с поне 50% на пазарната цена на собствените и апартаменти.

Двама комшии, българин и ром, собственици на еднакви апартаменти си говорят на стълбището. Циганина казва.
-Абе комшу, ти знаеш ли, че моя апартамент е два пъти по-скъп от твоя.
-E как така?
- Ми така, аз нямам циганин за комшия, а ти имаш :mhihi
Аз не бих плащал нищо, ще чакам да ме съдят. Ако се намерят още десетина такива собственици, разходите за адвокати могат да се поделят. И делата да се проточат десетки години. Дотогава е възможно някой да поправи недомисленото ни законодателство.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”