работа,живот и стандарт Чехия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
работа,живот и стандарт Чехия
здравейте има ли колеги в Чехия,бих искал да ги попитам някой неща
- bobo7
- форумно КГБ
- Автомобил:
- Двигател: AGN
- Контакти:
Re: работа,живот и стандарт Чехия
какви неща?
- agumba
- Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
- Двигател: 1600 VTEC 110 hp
Работил съм там, преди няколко години, какво искаш да знаеш?
- tdi fen
интересуват ме най-вече колко пари отиват за храна по-скъпо или по-евтино е от тук
- bobo7
- форумно КГБ
- Автомобил:
- Двигател: AGN
- Контакти:
храна да си пазаруваш от магазина е една идейка по скъпо от тук
-
- Автомобил:
- Двигател:
- tdi fen
също и телефоните разговори да си взема мтел с роуминг или предплатена карта от чешки оператор
-
- Автомобил:
- Двигател:
ВзЕми си повечко тоалетна хАртия, аз ше идвам да ти го бърша!
http://www.vodafone.cz/en/prepaid-cards/
https://www.t-mobile.cz/twist-karty
https://www.o2.cz/osobni/en/o2-prepaid-card/
http://www.vodafone.cz/en/prepaid-cards/
https://www.t-mobile.cz/twist-karty
https://www.o2.cz/osobni/en/o2-prepaid-card/
Живял съм 2г. в Бърно и информацията ми е за там:
1:1 e. Отделни неща са по-скъпи, други по-евтини, но определено всички са по-качествени от нашите боклуци.
Предплатена карта си вземи. Водафон е за предпочитене. За интернет и/или телевизия - само UPC.
Наемите са по-скъпи, но не много. Месечна карта за градския транспорт е 700 крони или около 50лв. Бензина е по-скъп. На заведение - зависи от заведението, но има богат избор от евтини и средно скъпи места.
Има много яка писта, по която се провеждат/ха състезания, като WTCC, GT1, Porsche Cup и др. При track day-овете можеш да караш с твоя кола, но е скъпичко - нещо от сорта на 40-50лв. за половин час.
tdi fen написа:интересуват ме най-вече колко пари отиват за храна по-скъпо или по-евтино е от тук
1:1 e. Отделни неща са по-скъпи, други по-евтини, но определено всички са по-качествени от нашите боклуци.
tdi fen написа:също и телефоните разговори да си взема мтел с роуминг или предплатена карта от чешки оператор
Предплатена карта си вземи. Водафон е за предпочитене. За интернет и/или телевизия - само UPC.
Наемите са по-скъпи, но не много. Месечна карта за градския транспорт е 700 крони или около 50лв. Бензина е по-скъп. На заведение - зависи от заведението, но има богат избор от евтини и средно скъпи места.
Има много яка писта, по която се провеждат/ха състезания, като WTCC, GT1, Porsche Cup и др. При track day-овете можеш да караш с твоя кола, но е скъпичко - нещо от сорта на 40-50лв. за половин час.
- agumba
Ако смяташ да отиваш на работа там, трябва много добре да проучиш агенцията, която те наема, както и най-малките подробности около работата, която ще вършиш! Много често се "пропускат" подробности като квартира, транспорт, и начин на заплащане! Ако е за работа от типа на заводи с поточни линии, или големи вериги хипермаркети, знай, че се касае за убийствена 12 часова работа на ден, може и 7 дни в седмицата, срещу мизерно заплащане, обвързано с много условия, които не се споменават в обявите, и дори и при събеседването! Ето и пример - преди 4 години ми се обади човек от Чехия, с предложение за работа, вече забравих за колко беше на час! Накрая ми заяви много ентусиазирано, че ще ми се събират към 600-650 евро на месец! Да, но като го разделих на часовата ставка, излезе, че за да ги взема тия 600 евро, трябва да работя 30 дни в месеца, по най-малко 10 часа дневно! Имал съм и други куриози - обещават по 80 крони на час за дадена работа, но като започнеш, се оказва, че ще вземеш тия 80 на час, само, ако си изпълнил зададената норма! Разбира се, нормичката си е бая големичка, и ако не се "включиш", вземаш процент от тия 80 крони - може да са 60, 50, 30,! Само да вметна, че една крона тогава, беше грубо, към 8 стотинки, сега дори е по-малко! И като цяло, всяка една работа, за която се търсят чужденци /разбирай хърби, като нас/ е черна работа, за която няма кандидати чехи! И винаги е обвързана с някаква норма - дали ще е като бройка детайли или готова продукция, или като време, отново обвързано със заработка, но никога като твърда ставка за време, както е все още тук! Изобщо, чехите са си евреи, отвсякъде, не можеш да ги минеш!
За стандарта, по-висок е от нашия, съответно и повечето им стоки са по-скъпи, като при храните има и някои по-евтини, но са малко! За цигари и алкохол няма да говорим, когато тук имаше цигари за все още 2-3 лв, там най-евтините бяха към 5 лв наши пари! Автомобили и техника са осезаемо по-скъпи, дори тогава се пошегувах, че ще им е по-изгодно да дойдат у нас, да си купят нова шкода, отколкото от тамошните магазини! Единственото, които им признавам безрезервно, е бирата им, там наистина са най-добри!
За стандарта, по-висок е от нашия, съответно и повечето им стоки са по-скъпи, като при храните има и някои по-евтини, но са малко! За цигари и алкохол няма да говорим, когато тук имаше цигари за все още 2-3 лв, там най-евтините бяха към 5 лв наши пари! Автомобили и техника са осезаемо по-скъпи, дори тогава се пошегувах, че ще им е по-изгодно да дойдат у нас, да си купят нова шкода, отколкото от тамошните магазини! Единственото, които им признавам безрезервно, е бирата им, там наистина са най-добри!

- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Виж в ide.li какво пише. Общо взето единственият начин да живееш прилично в Чехия е да се ожениш за чехкиня. И пак не се знае роднините как ще те гледат. Другия вариант е да отидеш като турист с 2000-3000 евро в джоба.
- agumba
Общо взето единственият начин да живееш прилично в Чехия е да се ожениш за чехкиня.
Ама да знаеш, че чехкините са нещо подобно на това, на което тука казваме - мъжка Мара...

-
- Автомобил: jetta 2
- Двигател: ez 1986
Я първо пиши какво смятяш да работиш и къде защото има разлика дали си в някой забравено от господ село и тук в Прага.
- sstambo
- Автомобил: Seat Alhambra
- Двигател: BVK 2007
В Чехия не си е оферта, при двама работещи и то от няколко години там когато си идват за седмица в България да теглят заем значи не е толкова добре.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”