PC връзка с комшията?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

PC връзка с комшията?

Мнениеот Plumber » Вто 24 апр 2007 18:53

Колеги,пуснах си нет на БТК.Купих си рутерче и ся цепим с комшията нета.Мога ли да направя връзка с него.Има предвид да се ровя в компа му.IP-то е автоматично и да си шарне харда не знам как да го намеря.Някакви идеи?

Потребителски аватар
emohrisstov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот emohrisstov » Вто 24 апр 2007 19:02

Колега виж тази тема може да ти е от полза :wink:
http://www.vwclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=38940&highlight=%EA%EE%EC%EF%FE%F2%FA%F0

Потребителски аватар
DEKSTAR
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DEKSTAR » Вто 24 апр 2007 19:10

малко се отрлонявам от темата но колега да ме извини..
Колега ще кажеш ли каква марка е рутера/цена/ имаш ли някакви проблеми с него.

Еми след като си шарне харда погледни дали го няма в моите места в мрежата/My internet places/.

Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR DFFA

Мнениеот joro_kem » Вто 24 апр 2007 19:48

за съжаление не е толкова просто. аз виках приятел в къщи за същото. шеф на компютърна фирма е - отне му около 2 часа. по това съдя, че не е лесна задача.

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Вто 24 апр 2007 19:53

В настройките на рутера трябва да има страница със списък от раздадените адреси - ако сте двама, единият е твоят, а другият - на комшията. Иначе настройката на рутера не е сложна работа - недей да се пУашиш :D

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Вто 24 апр 2007 19:56

Имате 2 IP адреса, вътрешен и външен.... вътрешния ви се дава на АВТО от DHCP-то, а външния е този който ви идентифицира за глобалната мрежа през БТК....

Пример:

Аз имам вътрешно static IP 192.168.1.57
Външния ми адрес а 213.***.**.***

За да можеш да влезнеш при него, трябва да му занеш крайния, външен IP... аз поне така го правя :roll:

Влез на този сайт и ще си видиш външното, крайно ИП:

http://www.whatismyipaddress.com/

П.П. Става по-интересно ако има прокси :lol:

Потребителски аватар
Plamen_RI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plamen_RI » Вто 24 апр 2007 20:03

за какво ви е рутер бре, то в модема си има вграден...

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Вто 24 апр 2007 20:43

myrshavija написа:В настройките на рутера трябва да има страница със списък от раздадените адреси - ако сте двама, единият е твоят, а другият - на комшията. Иначе настройката на рутера не е сложна работа - недей да се пУашиш :D

Рутера си бачка вече :)

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Вто 24 апр 2007 20:46

prj57 написа:Имате 2 IP адреса, вътрешен и външен.... вътрешния ви се дава на АВТО от DHCP-то, а външния е този който ви идентифицира за глобалната мрежа през БТК....

Пример:

За да можеш да влезнеш при него, трябва да му занеш крайния, външен IP... аз поне така го правя :roll:

Динамични IP не означава ли всеки път различно.Или външния е еднакъв.И ако е еднакъв нали ползваме един и същи нет.Няма ли да са ни еднакви IP-тата.

Потребителски аватар
Jogo_1
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Jogo_1 » Вто 24 апр 2007 20:47

Има вграден, но ако е на бизнес абонамент /по зададения въпрос съдя,че дори и да намери у+п на ЗТЕ-то колегата едва ли ще се оправи да настрой маската и старт-ъп и енд адресите :) / След това му трябва у суйч, което не премахва допълнителното у-во.

По въпроса, освен да са шернати пц-тата трябва и да с в един и същ ворк груп.

Това е .

Еее докато напиша и още има :)

Значи реално навън двамата излизате с един РЕАЛЕН ип адрес, ако си на план у дома си и динамичен /демек след всеки рестарт на модема ще си с друго ип / , А във вътрешната ви мрежа сте с частен ип от вида най вероятно 192.168.х.х. по подразбиране модема е 192.168.1.1 , рутера е взел по ДХЦП 192.168.1.2, и ви е раздал нещо от вида 192.168.0.х. може и друго да е. Моя съвет е да си оставите ип-та по ДХЦП от рутера, но си забийте DNS ръчно 1-вия e 212.39.90.42 алтернативен 212.39.90.43

Последна промяна от Jogo_1 на Вто 24 апр 2007 20:54, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Вто 24 апр 2007 20:48

DEKSTAR написа:малко се отрлонявам от темата но колега да ме извини..
Колега ще кажеш ли каква марка е рутера/цена/ имаш ли някакви проблеми с него.

Еми след като си шарне харда погледни дали го няма в моите места в мрежата/My internet places/.

Kanyon е марката.Около 50 лв.Безжичен и "жичен" :)

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 24 апр 2007 21:03

Правите си и двамата да са ви ПЦ-тата от една workgroup - това става с десен клик върху иконата My Computer -> Properties -> Computer Name -> Change -> Тук има две полета, едното е Computer name, другото "Workgroup" - Слагате си имане на компютрите - примерно единия ПЦ1, дригия ПЦ2 (въпроса е да са различни), добре е workgroup-а да е еднакъв (но това не е толкова фатално).

После си отваряш My Network Places, от ляво избираш View workgroup computers и там трябва да видиш твоя компютър и на комшията.

Важно е да се знае, че нa network properties от control panel, трябва да са отметнати Client for Microsoft Networks и File and Printer Sharing for Microsoft Networks

Трябва също така да имате шарнати ресурси - папки, дискови устройства, принтери, etc.

Също така трябва да се разреши на Microsoft Firewall (Control Panel -> Network Connections -> Advanced -> Settings -> Exceptions) отметката File and Printer Sharing

Също така е възможно, независимо, че всичко по-горе е направено и на двата компютъра, да ви дава, че нямате права за достъп до ресурсите на прежовия компютър. В такъв случай е нужно да промените в Local Security Policy (Control Panel -> Administrative Tools) - Security Options, следните Policy:
Network access: Let Everyone permissions apply to anonymous users - Enable
Network access: Restrict anonymous access to Named Pipes and Shares - Disabel

П.П. Компютъра на съседа можеш да го достъпиш освен през My Network Places, и като напишеш в адрес бара на Explorera "\\ime na kompa" или "\\192.168.xxx.xxx" - където 192.168.ххх.ххх трябва да е IP адреса на съседа

Това е в общи линии, възможно е да съм пропуснал някои подробности.

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Вто 24 апр 2007 21:19

faf4o написа:
prj57 написа:Имате 2 IP адреса, вътрешен и външен.... вътрешния ви се дава на АВТО от DHCP-то, а външния е този който ви идентифицира за глобалната мрежа през БТК....

Пример:

Динамични IP не означава ли всеки път различно.Или външния е еднакъв.И ако е еднакъв нали ползваме един и същи нет.Няма ли да са ни еднакви IP-тата.

Да при всяко гасене/пускане или вадене/слагане на кабела DHCP-то ще даде нов адрес, обаче можете да се вържете веднъж на АУТО, после записвате сите глупости и си ги вкарвате MANUAL, така вътрешното ИП ще си седи еднакво... пак не пречи преди да правите каквото и да било да си проверите външните ИП-та, но съм забелязъл че не се сменят - поне при мен е така :wink:

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Вто 24 апр 2007 21:22

prj57 написа:Да при всяко гасене/пускане или вадене/слагане на кабела DHCP-то ще даде нов адрес

Няма да дава всеки път различно IP. Първото което присвои рутера на определена мрежова карта се запомня в рутера и после този комп винаги ще получава първоначално присвоеното IP докато не се резетне рутера.

Иначе за по-голяма сигурност наистина е по-добре да са ръчно настроени IP-тата, защото понякога се омотва DHCP-то спира да дава IP-та

prj57
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот prj57 » Вто 24 апр 2007 21:29

musura написа:
prj57 написа:Да при всяко гасене/пускане или вадене/слагане на кабела DHCP-то ще даде нов адрес

Няма да дава всеки път различно IP. Първото което присвои рутера на определена мрежова карта се запомня в рутера и после този комп винаги ще получава първоначално присвоеното IP докато не се резетне рутера.

Иначе за по-голяма сигурност наистина е по-добре да са ръчно настроени IP-тата, защото понякога се омотва DHCP-то спира да дава IP-та

:да: Аз моя го ресетвам по няколко пъти на ден.... и на "запад" не са перфектни!

Върни се в “ОФФ-Топик - други”