Има ли колеги, които летят?
Смятам да се запиша на курс, защото ми е мечта от адски много време...
Въпроса ми е, относно инцидентите...
Колко често се случват смъртни случаи? На какво се дължат - кофти условия или надценяване на собствените възможности?
Мисля да запиша курс при Димитър Ралев, препоръча ми го един колега. Някой учил ли се е при него, има ли отзиви?
Парапланеризъм
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
-
- Автомобил: Opel Vectra
- Двигател: 22ZE 2009
- Контакти:
Re: Парапланеризъм
А би ли споделил повече инфо за този курс - цени, къде се провежда, колко скока/време е и т.н. Аз също си мечтая...Някой от колегите застрахователи да каже каква застраовка живот трябва да се направи за да се покрива падане с парапланер /въпроса ми е съвсем сериозен, имам жена дете и второ на път/
- orgasmatron
- Автомобил: Passat B4 Syncro
- Двигател: AGG
- Контакти:
Имам няколко много добри мои приятели, които са парапланеристи. Аз лично съм летял с крило два пъти и ми стига толкоз 
Инцидентите се случват, просто се случват, я лоша видимост (това със сестра на мой приятел, а тя е една от най-добрите парапланеристки у нас), я някой камък в тревата незабелязан при приземяване (друг приятел - една година с пирони и патерици). Смъртните случаи са рядкост, не закономерност.
Имай в предвид, че това е доста скъпо удоволствие, едно читаво чешко крило втора ръка е няколко хиляди лева (точно колко е в момента, ще те излъжа, но преди 3 години беше 4000лв), отделно че си е доста обемисто, и т.н.

Инцидентите се случват, просто се случват, я лоша видимост (това със сестра на мой приятел, а тя е една от най-добрите парапланеристки у нас), я някой камък в тревата незабелязан при приземяване (друг приятел - една година с пирони и патерици). Смъртните случаи са рядкост, не закономерност.
Имай в предвид, че това е доста скъпо удоволствие, едно читаво чешко крило втора ръка е няколко хиляди лева (точно колко е в момента, ще те излъжа, но преди 3 години беше 4000лв), отделно че си е доста обемисто, и т.н.
- maxpayne
- Автомобил:
- Двигател:
ми аз като летях...тоест като се возих
... си говорих с човека, инцидентите се дължат на акробатики и летене в лошо време. Под лошо време разбирай не само дъжд и вятър ами и разни специфични облаци, те ще те научат на курса как да ги познаваш и избягваш. Също и на пикиране ниско до земята и покрай скали. Иначе била много безопасно
кеф е иначе

кеф е иначе
- mirkata 4020
- Автомобил: vw mk3
- Двигател: 1996
drmilendd написа:А би ли споделил повече инфо за този курс - цени, къде се провежда, колко скока/време е и т.н. Аз също си мечтая...Някой от колегите застрахователи да каже каква застраовка живот трябва да се направи за да се покрива падане с парапланер /въпроса ми е съвсем сериозен, имам жена дете и второ на път/
http://www.clubadrenalin.com/news.php, с Иво замисляме нещо като "изтръпване преди събора" говоря за бънджи скок.

Аз Гоуфи го завещавам на клуба

- Ivailo
- Автомобил: VW Golf mk3
- Двигател: AAZ
- Контакти:
drmilendd написа:А би ли споделил повече инфо за този курс - цени, къде се провежда, колко скока/време е и т.н. Аз също си мечтая...Някой от колегите застрахователи да каже каква застраовка живот трябва да се направи за да се покрива падане с парапланер /въпроса ми е съвсем сериозен, имам жена дете и второ на път/
Тъкмо звънях, в събота ще ходя да гледам и да реша там на място какво да правя

Сори за забавянето, ама до сега ми седя пръста на зелената слушалка и не смеех да я натисна

Та 50 лв е на ден, ако решиш да плащаш ден за ден, или целия курс е 1000 лв, като включва поне 20 дни, каза че може и 40, според зависи кога той реши, че си готов да летиш самостоятелно. Но в рамката на 1 година, щото имало хора, които ги проточват и по повече, пък то като не ходиш 5-6 месеца и забравяш някои неща...
Провежда се на баири до 2 села около Перник - Расник и Витановци.
За застраховките предполагам колегата santo_trafficante може да помогне...
- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Скъпичък спорт е! Ралев мисля е председател на Пернишкия клуб /може да бъркам/ и е от най - титулованите българи в тоя спорт. http://www.paraglidingpernik.com/index. ... itstartg=5
- Ivailo
- Контакти:
К.Одаджийски написа:Скъпичък спорт е! Ралев мисля е председател на Пернишкия клуб /може да бъркам/ и е от най - титулованите българи в тоя спорт. http://www.paraglidingpernik.com/index. ... itstartg=5
Абе то и сноуборда не е от най-евтините, ама кеф цена няма.
Още повече когато това ти е мечта...
Иначе Ралев явно е от големите, ходи по състезания, капитан на отбора е... Пише на националния отбор, въпреки, че се съмнявам да имаме национален отбор по парапланеризъм

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
ISRalien написа:К.Одаджийски написа:Скъпичък спорт е! Ралев мисля е председател на Пернишкия клуб /може да бъркам/ и е от най - титулованите българи в тоя спорт. http://www.paraglidingpernik.com/index. ... itstartg=5
Абе то и сноуборда не е от най-евтините, ама кеф цена няма.
Още повече когато това ти е мечта...
Иначе Ралев явно е от големите, ходи по състезания, капитан на отбора е... Пише на националния отбор, въпреки, че се съмнявам да имаме национален отбор по парапланеризъм
Става въпрос за националния отбор по целно кацане

http://forum.skynomad.net/
Там си има и тема за инциденти и на какво се дължат

Иначе правилно си се насочил към Митко Ралев-един от първите летящи в БГ и инструктор избягващ експериментите с ученици.
- Ivailo
- Контакти:
Мина първия ден, Ралев каза, че се справям перфектно...
Ама ръцете ми почервеняха, щото цял ден се опитвах да закрепя крилото над мен
Даже и полетях за 5-6 секунди.
Изключително доволен съм от Ралев и като видях за какви разходи иде реч ми е чудно как му стигат 50лв/ден само да ги покрие...
За тия 50лв човека се нервираше цял ден, докато се отказах аз (ръцете ми не издържаха на болката вече)... Към 11ч отидохме, отказах се към 16:00. Ако можех още сигурно щяхме да седим докато се стъмни
Вчера се учихме на един баир до с.Витановци, Пернишко.
Дайте идея от къде да си намеря читави ръкавици, щото ще кайтвам още доста.
Каска ми казаха, че става и от сноуборд, та ще ползвам мойта, че с мойта голяма тиква нямат моя размер
Ама ръцете ми почервеняха, щото цял ден се опитвах да закрепя крилото над мен

Даже и полетях за 5-6 секунди.
Изключително доволен съм от Ралев и като видях за какви разходи иде реч ми е чудно как му стигат 50лв/ден само да ги покрие...
За тия 50лв човека се нервираше цял ден, докато се отказах аз (ръцете ми не издържаха на болката вече)... Към 11ч отидохме, отказах се към 16:00. Ако можех още сигурно щяхме да седим докато се стъмни

Вчера се учихме на един баир до с.Витановци, Пернишко.
Дайте идея от къде да си намеря читави ръкавици, щото ще кайтвам още доста.
Каска ми казаха, че става и от сноуборд, та ще ползвам мойта, че с мойта голяма тиква нямат моя размер

- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Вземи си някакви по-здрави и удобни работни ,ако не те тресе гъзария де,вървите на парапланера ако ги изпуснеш да преплъзнат метър-два претриват всякаква материя ,включително пръсти.
Това е Витановци.От тоя нищо и никакъв баир с денивелация петдесетина метра е поставен един от първите български рекорди за прелет-мисля 134 км.с прелитане над Рила...
Това е Витановци.От тоя нищо и никакъв баир с денивелация петдесетина метра е поставен един от първите български рекорди за прелет-мисля 134 км.с прелитане над Рила...
- Ivailo
- Контакти:
icoico написа:Вземи си някакви по-здрави и удобни работни ,ако не те тресе гъзария де,вървите на парапланера ако ги изпуснеш да преплъзнат метър-два претриват всякаква материя ,включително пръсти.
Не се бях сетил за работни ръкавици... Вчера си купих някакви за 40 лв, пък колкото издържат. Междувременно ще си поръчам от ebay или някъде другаде по-читави.
Иначе от същия баир, ама не от горе, а от билото в ляво дето се вижда, там се учихме. Тия по-напредналите си летяха от горе... А Ралев накрая излетя и се катери, катери, катери, летя, летя, чак ни писна да го чакаме

Ето снимчици:
Мъча се да го закрепя:

Приземявам се...от полет 10 метра

Каската я махнах на моя отговорност, щото ми беше малка и ме болеше тиквата. Не бяха предвидили каска за мойта голяма глава

п.п. Сега остава да си намеря местенце за излитане покрай Видин и всичко става перфектно

п.п.п. Ако случайно с тва прелетя дунава... ще ме свалят ли?
- icoico
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Няма да те свалят,ако спазваш безопасна височина минимум 400 метра при прелитане над цигански махали,но и Дунав не вярвам да успееш да прелетиш скоро,искам да кажа умишлено да го направиш де
Да предупредя,че основната заплаха в парапланеризма на Витановци и Расник по това време са милиардите кърлежи-не се заседявай из високата трева....

- К.Одаджийски
- VW експерт
- Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
- Двигател: B207L
Внимавай с прелитането на Дунав, щото сме поставили да дебнат за мераклии да го прелетят, поне един двама такива

- Ivailo
- Контакти:
Да ъпна темата, че колеги ме питат на лс кво що 
Много съм доволен от инструкторите, и двамата са с внушителен стаж - Ралев лети от 30 години, Бисер (другия инструктор) - от 15-20... Обясняват спокойно, разбираемо.
На втория ден литнах

Сега се прибирам от четвърти ден, днес ме учиха да се рея на баира...
Като цяло под ден не се разбира нищо като времетраене.. Днес например се занимавахме 1 час... Предишните 2 дни - по цял ден, от сутринта до вечерта, докато се стъмни
Днес отидох към 19:30-20:00 там, летях докато се стъмни, накрая натъпках крилото прибрано наполовина в колата, щото не виждах нищо
Всичко зависи от метеорологичните условия... Кога ще става за летене.
Курса е индивидуален! Демек не чакат да се събере групичка и тогава, а със всеки се занимават отделно.
Имат радиостанции, по които ти казват какво да правиш горе.
Който има желание да се включи - ще му пратя телефона на Ралев, за повече подробности.
Като цяло идваш един ден, гледаш дали ти харесва, говорите си, решаваш дали ще записваш или не. Естествено, това не се плаща, щото реално не е обучение
Усещането е невероятно... Да летиш и да знаеш, че всичко зависи от теб... Едно грешно движение и си почупен на земята, или увиснал на някое дърво...
По принцип като летим събота/неделя ходим с повече хора, всеки на различно ниво... Запознаваш се с нови хора, все готини
От време на време идва по някое пи*е за тандемен полет

Много съм доволен от инструкторите, и двамата са с внушителен стаж - Ралев лети от 30 години, Бисер (другия инструктор) - от 15-20... Обясняват спокойно, разбираемо.
На втория ден литнах

Сега се прибирам от четвърти ден, днес ме учиха да се рея на баира...
Като цяло под ден не се разбира нищо като времетраене.. Днес например се занимавахме 1 час... Предишните 2 дни - по цял ден, от сутринта до вечерта, докато се стъмни

Днес отидох към 19:30-20:00 там, летях докато се стъмни, накрая натъпках крилото прибрано наполовина в колата, щото не виждах нищо

Всичко зависи от метеорологичните условия... Кога ще става за летене.
Курса е индивидуален! Демек не чакат да се събере групичка и тогава, а със всеки се занимават отделно.
Имат радиостанции, по които ти казват какво да правиш горе.
Който има желание да се включи - ще му пратя телефона на Ралев, за повече подробности.
Като цяло идваш един ден, гледаш дали ти харесва, говорите си, решаваш дали ще записваш или не. Естествено, това не се плаща, щото реално не е обучение

Усещането е невероятно... Да летиш и да знаеш, че всичко зависи от теб... Едно грешно движение и си почупен на земята, или увиснал на някое дърво...
По принцип като летим събота/неделя ходим с повече хора, всеки на различно ниво... Запознаваш се с нови хора, все готини

От време на време идва по някое пи*е за тандемен полет

Върни се в “ОФФ-Топик - други”