Въпрос за бюрото по труда.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
betaserk
Автомобил: Renault Zoe
Двигател: electric 2014
Контакти:

Въпрос за бюрото по труда.

Мнениеот betaserk » Пет 18 дек 2015 18:57

Колеги, безработен съм от няколко години, от 2008 :mhihi Добре, че падат парички от тук от там :c020 :Mr Green Fun Жена ми след майчинството ще я пишат в бюрото да взима някой лев докато започне работа. Въпроса ми е... Мога ли и аз да се пиша или няма смисъл? И дали може при условие, че имам малко стаж и съм "безработен" от 2008. Извинявам се ако питам нещо тъпо, но си нямам и представа как стоят нещата в тази област, не съм чакал от държавата никога и съм се оправял сам и то доста добре за сега, но просто се чудих. Все пак някой лев на никой не е излишен.

Потребителски аватар
Iezekil
Автомобил: Passat B4 Variant
Двигател: ABS 94

Re: Въпрос за бюрото по труда.

Мнениеот Iezekil » Пет 18 дек 2015 19:23

Можеш,ако търсиш работа.Ако е за обезщетение-пак можеш,зависи колко стаж имаш ...

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 18 дек 2015 19:30

Ще вземаш едни колосални 7,20лв на ден,работен.

Потребителски аватар
agumba
Автомобил: Honda Civic 7ма генерация
Двигател: 1600 VTEC 110 hp

Мнениеот agumba » Пет 18 дек 2015 19:45

Нищо няма да взема като обезщетение, не го лъжете! Искат да имаш работени поне 9 месеца от последните 15, към датата на регистрация, за да получава минимума от 7.20лв на ден, за продължителност, в зависимост от общия стаж, но максимум 1 година! Също така, трябва да си съкратен от местоработата си, напусналите що свое желание вземат само 4 месеца!
Ако имаш непрекъсваемост от поне 3 години към датата на регистрация, вземаш по 11 и нещо лв на ден, за продължителност, пак според общия стаж!
В твоя случай, ще бъдеш регистриран само като бройка, търсеща работа, без право на обезщетение!
Важно е да се знае, че срока на регистрация, с право на обезщетение, се води и признава, за редовен трудов стаж!

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пет 18 дек 2015 19:51

Имам горе долу 2 и нещо години стаж :h020 Пак толкоз пари дето съм изкарал безработен е добре :mrgreen На 36 години съм :smile ако има значение това. Да търся си работа, чакам на 2-3 места да ме вземат, но до тогава си мислех да взема и от там ако може и ако въобще с моя стаж ще взема нещо :smile

Потребителски аватар
KKamenov
Автомобил: Golf MK5
Двигател: 1.6 FSI

Мнениеот KKamenov » Пет 18 дек 2015 20:42

ще взимаш дневна ставка на минималната работна заплата за 6 месеца ако не се лъжа, но по-лошото е, че с такава дупка никой работодател няма да иска да те взема на работа и ще ти слагат "?" навсякъде какво си правил през това време

Потребителски аватар
siso_k
Автомобил: 1999 VW Golf
Двигател: AKL
Контакти:

Мнениеот siso_k » Пет 18 дек 2015 20:57

Няма да взема нищо!

КСО

Право на парично обезщетение за безработица
Чл. 54а. Право на парично обезщетение за безработица имат лицата, за които са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" най-малко 9 месеца през последните 15 месеца преди прекратяване на осигуряването и които:
1. имат регистрация като безработни в Агенцията по заетостта;
2. не са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст в Република България или пенсия за старост в друга държава или не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст в намален размер по чл. 68а или професионална пенсия по чл. 168;
3. не упражняват трудова дейност, за която подлежат на задължително осигуряване по този кодекс, с изключение на лицата по чл. 114а, ал. 1 от Кодекса на труда или законодателството на друга държава.
(2) За придобиване право на парично обезщетение по ал. 1 се зачита и времето:
1. на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете;
2. на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност и за бременност и раждане, както и отпуска при осиновяване на дете от 2- до 5-годишна възраст;
3. на неплатения отпуск до 30 работни дни през една календарна година;
4. зачетено за осигурителен стаж по законодателството на друга държава на основание на международен договор, по който Република България е страна.
(3) Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт.
(4) Паричното обезщетение за безработица се изплаща от датата на последното прекратяване на осигуряването, ако:
1. заявлението по ал. 3 е подадено в тримесечен срок от тази дата;
2. лицето се е регистрирало като безработно в Агенцията по заетостта в срок 7 работни дни от тази дата.

Размер на паричното обезщетение за безработица
Чл. 54б. Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 24 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния дневен размер на обезщетението за безработица.
(2) Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(3) Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, или поради виновното им поведение, на основание чл. 325, т. 1 и 2, чл. 326 и 330 от Кодекса на труда, .... или по други закони, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.
(4) Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.
...
(6) (Изм. - ДВ, бр. 100 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Лицата, наети на работа на непълно работно време в срока за изплащане на паричното обезщетение и получаващи възнаграждение по-малко от минималната работна заплата, установена за страната, имат право на обезщетение за безработица в размер 50 на сто от полагащото им се парично обезщетение за оставащия период на изплащането.

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пет 18 дек 2015 21:39

KKamenov написа:ще взимаш дневна ставка на минималната работна заплата за 6 месеца ако не се лъжа, но по-лошото е, че с такава дупка никой работодател няма да иска да те взема на работа и ще ти слагат "?" навсякъде какво си правил през това време

Аз разпитах и не може да вземам! През тези години взимах наем от един апартамент и още взимам и тук там пада малко далавера. Продадох и друг апартамент и така. Както казва Роналд Рейгън "Казват, че усърдният труд не е убил никого, но защо да рискувам"? :th_up

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Пет 18 дек 2015 21:52

В тоя ред на мисли - замислял ли си се като стане време за пенсия, какво ще правиш?

Потребителски аватар
moimoimoi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот moimoimoi » Пет 18 дек 2015 22:21

е тогава дават на 100% пенсия.......социална ли я водят,минимална ли
в интерес на истината всеки един работещ дава толкова много пари за осигуровки че никога няма да си ги върне т.е. колегата е на далавера даже
ето ти и пример ,аз давам за осигуровки 250 лева на месец,за година това са 3000лева ,за 40 години са 120000лева,тия пари са си твой но ако са в банка с 3%годишна лихва са 3600 лева лихва за година,като ги разделиш на 12 месеца излиза че сам може да си осигуриш поне 300 лева на месец/пенсия/ но с малката подробност че в банката имаш 120000, а държавата ти дава 157 лева минимална пенсия

Потребителски аватар
betaserk
Контакти:

Мнениеот betaserk » Пет 18 дек 2015 22:39

Именно :th_up Един комшия цял живот е работил и взе 160 +/- а друг който не е, пак взе толкоз! :screwy Хубава работа, ама българска. Ще си взимам наемите и ще си свиркам :smile

Върни се в “ОФФ-Топик - други”