Газ , дърва или ток

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Газ , дърва или ток

Мнениеот mely » Пон 30 апр 2007 22:15

Колеги,пред мен стои дилемата как да си отоплявам 120 кв.м жилище :cry: :banghead: :gruebel :gruebel ама съм с малко дете да знаете 5 годишно ,че въпросът е какво гориво да избера /без дизел и бензин/ :P
след лятото идва зима а пък аз :dontknow: Изкажете мнение цена ефективност досега бях на ток 8с климатик8 но апартамента е по малък а сега??????

Потребителски аватар
ChernoGTI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ChernoGTI » Пон 30 апр 2007 22:16

Ми аз съм виждал такива по големи жилища се отопляват с газ......също има начин на дърва и с радиатори до всяка стая........апартамент или къща ще отопляваш...климатика е на далавера но отвориш ли врата и сичкото топло бяга...дървата е мръсна работа но пък доста топлят....ако имаш камина с водна риза и радиатор в всяка стая мисля че ще е добре.....да се газифицираш ще ти е доста топличко ама аз съм против тия опасни материали...лично мнение

Потребителски аватар
mely
Автомобил: Citroen C crosser
Двигател:

Мнениеот mely » Пон 30 апр 2007 22:18

апартамент ама кое ще е по ефективно и ефтинко

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Пон 30 апр 2007 22:20

ако си на ток - хубави инветнорни климатици ти решават проблема - примерно 3бр. 9-ки или 12-ки ще ти консумират не повече от 3-4кW в пиковите моменти, което ще ти струва грубо около и под 200 лева на месец.

С дърва ще ти е по-евтино, но ще ти се спре тока да мъкнеш дърва, да смърди, отделно има риск да се запали нещо, щом си с малко дете - то ще пипа, ще се катери и т.н.

Аз лично съм заложил на климатици, като смятам да си сменя и дограмата + една термоизолация на стените и таваните, но това ще стане на есен, най-вероятно. Изолацията сваля с 30% сметката за тока - демек около 130-140 ще стане от 200, което пък за няколко години ще избие инвестицията. Също така има кредити "енергийна ефективност" които безвъзмездно ти покриват част от разходите за саниране на жилището и климатизирането му :idea:

Съседите от Ямбол имат няколко газифицирани квартала и според познати, които имат битова газ, почти няма разлика в това което са плащали за ток и сега за газ, евентуално е малко по-евтинко, но самата инсталация е скъпа, котли, бойлери, радиатори и т.н. - не са малко пари.

Последна промяна от musura на Пон 30 апр 2007 22:27, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Пон 30 апр 2007 22:24

Най-евтино е твърдото гориво.ако парите не са проблем - ток или газ (електрически или газов котел)

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Пон 30 апр 2007 22:26

дървата са най-неудобното
мъкнене постоянно наглеждане абе ужас
и на сутринта клинч що ням кой да слага дърва докато спите....
мисля че хубав климатик е най-добре

Потребителски аватар
Tishku
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Tishku » Пон 30 апр 2007 22:42

DragoGT написа:дървата са най-неудобното
мъкнене постоянно наглеждане абе ужас
и на сутринта клинч що ням кой да слага дърва докато спите....
мисля че хубав климатик е най-добре

АДСКИ МНОГО СИ ПРАВ :003:

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 30 апр 2007 23:00

120 квадрата си е доста голямо жилище. Някакси се подразбира, че сте 3-ма души. Ти, жена ти и детето. Според мен зимата е добре да живеете само в 2 стаи и съответо само тях да отоплявате. Примерно с жена ти
ще живеете в хола, а детето в неговата стая.

Решение: 2 климатика за 2-те стаи.

/2000 лв за климатици и след това предвиждам месечна сметка около 150-200 лв/

В Стара Загора няма ли ТЕЦ?

Последна промяна от chefito на Пон 30 апр 2007 23:34, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
joro_tt
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот joro_tt » Пон 30 апр 2007 23:26

газ+изолация
инвестицията е бая ама и цената на тока не е малка, а се очаква и да расте..

Потребителски аватар
luboveliki
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот luboveliki » Пон 30 апр 2007 23:28

ток-скъпо, но чисто и удобно!!!!дърва и въглища-по-евтино,мръсно и неудобно!!!!!газ-евтино,но пак си има малки грижи!!!!оф хората в тецовете горат въглища да ни правят ток,за да ни е чистичко и удобно.................а на нас ни е скъпо(вярно си е скъпо)!!!най добре според мен е хубава изолация с хубава дограма и климатик!!! :D :D

Потребителски аватар
Winner25
Автомобил: VW Passat B4 B6
Двигател: ABS BKC

Мнениеот Winner25 » Вто 01 май 2007 0:07

На дърва е най евтино, но има доста недостатъци. Ние отопляваме два съседни апартамента с камина с водна риза и радиатори. За отоплението на 120кв.м апартамент ще са ти необходими около 25куб. м. дърва което е около 1200-1300лв. В целия апартамент температурата ще е около 22-23 градуса и ще имаш топла вода. Според мен най добрата комбинация между цена, ефективност и удобство е газта. Може и да си направиш локално парно с газов котел.

Потребителски аватар
bobcho
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: AFN 1997

Мнениеот bobcho » Вто 01 май 2007 9:43

Газ или климатици .. това предлагам аз. Не знам в СЗ иматели топла вода постоянно, но с газта ще имаш.Аз съм на локално парно на твърдо гориво ( апартамента е като твоя на квадратура ) и зимата ми се разказва играта да слизам до мазето.Иначе си е убавиня :)

Потребителски аватар
Sara_Bold
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Sara_Bold » Вто 01 май 2007 10:06

Отоплението на газ е изключително комфортно,но инсталацията е скъпичка!А и после също е доста пари на месец!На вилата си прокарахме газ и макар че не сме постоянно там,сметката е висока.
Добър вариант е,ако имаш възможност за камина с водна риза. :wink:

Потребителски аватар
buFka
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот buFka » Вто 01 май 2007 10:08

Ние в София в панелата бяхме на ток, сега сме на газ. Цената за инсталацията и прочие е доста солена. Но е дългосрочна инвестиция и си струва. Разликата между ток и газ е фрапантна, над 100 лв месечно през зимата. Имай в предвид, че не се топлят всички стаи. Проблема е, че изолацията ни куца и сметките за газ са от порядъка на 120-150 лв. Ако се изолират всички помещения и се сложи дограма - считай че пада на 100 лв ако не и по малко. На ток е стигала до 320 лв.

ПС. Говорим за 90 квадрата жилище.

Потребителски аватар
blagoykata
Автомобил: Пасат
Двигател: АФТ 1996

Мнениеот blagoykata » Вто 01 май 2007 10:10

На дърва отоплям 3 стаи плюс бойлер. За зима (не като изминалата) изразходвам 7 кубика дъб! (смятай кубика по 50лв за по-лесно). В стаите ми е към 25 градуса почти постоянно и за детето ми има топла вода винаги :). Относно хамалогията по пренасянето на дървата - аз го приемам като вид упражнение :lol: !

Върни се в “ОФФ-Топик - други”