:arrow Фолксваген Фолклорен Събор Узана 22-23.08.2025: Важна информация!

Присъединяване към Ел. мрежа

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Salvatore
Автомобил:
Двигател:

Присъединяване към Ел. мрежа

Мнениеот Salvatore » Съб 20 фев 2016 23:32

Назад по темите видях, че тук пишат специалисти, за това ще ги помоля за коментар.

От доста време си издирвам парцел и май намерих един. Но присъединяването към ел. мрежа там се очертава проблемно. Попада в района на ЧЕЗ. Нужен ми е трифазен ток. Консумация-между 10 и 40 киловата и машините, които искам да инсталирам, изискват стабилно напрежение. В махалата има някакъв трафопост, но за моите цели изобщо не става. Далече е, изчерпан капацитет, старо съоръжение като цяло, непрекъснато изключва и напрежението по къщите играе с по 20-30 волта нагоре-надолу. Един от съседите там каза, че ако искал да пусне ярмомелката за добитъка, трябвало да стане 4-5 сутринта, защото после напрежението не стига, за да тръгне машината :banghead
На 70 метра минава далекопровод 20 киловолта. Един от стълбовете му е точно на границата на пътя, по който се стига до имота.(70 метра мерени по пътя) В плановете, с които сегашният собственик е променил предназначението на земята, е описано, че захранване трябва да се вземе от точно този стълб и е съгласувано подземно трасе 70 метра от стълба до първата най-близка точка от имота. Натам е ясно-собствен трафопост и т.н. Съседи няма, не се и очертава да има скоро. Този е единственият парцел в регулация и от там нататък са само ниви.
Това е на хартия. На практика обаче....стълбът се оказа бетонен. Няколко човека вече ми казват да забравя за случая и да си търся друг парцел, защото този е загубена кауза. Бетонният стълб бил единствено носещ за далекопровода и от него отклонения не могат да се пускат. Нищо, че в случая отклонението ще бъде вертикално надолу и няма да напряга стълба настрани. По план от там кабелите слизат под земята.Монтирали се някакви разединители с управление и не знам си какво и на бетонен стълб не ставало.Само метален. Най-близкият метален стълб е на повече от 250 метра, което отпада като вариант.
Другата опция била смяна на бетоновия стълб с метален.Там не знам какъв е филма, в една фирма питах дали имат идея как стават нещата, но хората казаха, че стълбове от доста години не са сменяли, но последно като са го правили, всичко излизало около 20 хиляди лева, а изработката на проект, разрешение за строеж и т.н. отнемали около 2 години...Ама това били стари цени, сега щяло да струва много повече. Имам сериозни подозрения, че тия или не разбраха какво ги питам, или задълбаха в научната (пък и не толкова научна) фантастика.
Толкова невъзможно ли е наистина всичко това? Парцелът като данни отговаря на точно това, което ми трябва, цената му е идеална и направо не ми се иска да вярвам, че захранването може да е такова приключение.

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Re: Присъединяване към Ел. мрежа

Мнениеот ktamen » Съб 20 фев 2016 23:55

В Бг има страшно много държавни данъци за в полза на частни фирми. От фирмата много добре са ти го обяснили. Технически въпросът е лесно да се реши, ама се губи далаверата на доста наши хора.
От бетонен стълб наистина не става.
Поразпитай в местното енерго дали не може да си прекараш кабел от съществуващия трафопост. Имам предвид да питаш малките риби, техниците дето обикалят насам-натам да оправят повреди. Струва ми се, че е по-реалистично да сменят трафа с по-мощен, отколкото това отклонение от далекопровода.
И това с фуражомелката не го вземай много насериозно.

Salvatore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Salvatore » Нед 21 фев 2016 1:54

Т.е. да разбирам, че 20 хиляди лева и 2 години чакане са си нещо съвсем в реда на нещата?
"Местно енерго" ми се струва, че няма като структура. Офисите им са само в големите градове. При това най-големите. В малките нямат нищо.Вътрешно може да си имат някакво деление, но като клиент ако ти трябва нещо, трябва в някой от тези офиси, което може да означава и на 50 км. Зависи къде си.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 21 фев 2016 4:00

А колко пари струва един трафопост дето трябва да си го монтираш след стълба бил той бетонен или железен. Тука в града сложиха един траф на магазин който щеше да бъде от тия до пени които ги строяха заедно, но така и не тръгна като магазин, сега се помещава една шивашка фирма в него. Уж общинска собственост, мъчиха се доста и време и бая пари отидоха докато го узаконят това нещо и го пуснат да работи

Потребителски аватар
ktamen
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ktamen » Нед 21 фев 2016 8:41

Ако се скъса някоя жица в тази махала някой трябва да дойде да я оправи. Потърси контакт с този "някой" и говори с него.
Не знам къде си живял досега, ама в Бг нещата се случват по странни начини.
ПП За нормалния начин 20 000лв със сигурност няма да ти стигнат. Колко мислиш, че струва един трафопост и узаконяването му?
40кВт са много малка мощност - това е бушон 63А, повечето, дето имат трифазен ток имат точно такива бушони. Ако идеш в лъскав офис не разправяй за машини и прочее, кажи, че искаш фуражомелка.
Потърси контакт с някоя малка риба и говори с него, може да е от другия край на България, пак ще може да те просветли повече от нас или от инфото в лъскавите офиси.

Salvatore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Salvatore » Нед 21 фев 2016 11:45

Ясно, значи наистина няма а стане.

Потребителски аватар
ел.техника
Автомобил: GOLF4 TDI
Двигател: AGR

Мнениеот ел.техника » Нед 21 фев 2016 19:34

Колега,на колко метра се намира най близкият трафопост до парцела?Защото/При подаване на документи за електрифициране на даден обект се заявява искана мощност KW.На базата на тази мощност се преценява състоянието на най близката мрежа НН,Ако тя не отговаря се минава към вариант монтиране на нужния прекъсвач в ТП,съответно ел.мерно табло монтирано на фасадата на ТП и от там подземен кабел с нужното сечение до обекта,като този кабел е за сметка на абоната и той си го и полага.Друг вариант е от ТП тръгва усукан проводник с нужното сечение паралелно с другите проводници,но е само за теб,който стига до последния най близък стълб.Там се монтира и ел.мерното табло.От там пак с подземен кабел до обекта/ Варианти много,но винаги се захранва абоната с нужната мощност.Случвало се е дори и да се подмени трофото с по мощно.

Salvatore
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Salvatore » Пон 22 фев 2016 0:53

Трафопостовете са мачтови. Два или три общо. Най-близкият-на около 350 метра.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”