Слънчеви очила, UV
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Слънчеви очила, UV
Разните по-скъпи (и не само) слънчеви очила претендират, че имат UV защита. Доколко я имат или само така пишат е едно на ръка. Но доколко фатално е, ако няма? Tеорията е, че като ти прави затъмнение, зеницата се разширява и така UV лъчите влияят зле на ретината. Опасно ли е наистина или е трик за вземане на повече пари? Гледах днес едни китайски за 9лв. Естествено пише, че имат и те UV.
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
Re: Слънчеви очила, UV
$100 написа:Tеорията е, че като ти прави затъмнение, зеницата се разширява и така UV лъчите влияят зле на ретината. Опасно ли е наистина или е трик за вземане на повече пари? Гледах днес едни китайски за 9лв. Естествено пише, че имат и те UV.
Не е теория,а абсолютна и доказала се истина.Може да си увредиш зениците безвъзвратно.
Не е напълно подходящ пример ,но за илюстрация-Ако беше търговски трик ,заварчиците щяха ли да работят с маски с най-висок UV,чиято цена си е цифра?
Лично аз съм си "осветявал " очите от електрожен и повярвай не препоръчвам на никой да си прави такива екперименти.
Относно китайските очила,доколкото си спомням вкараха някакво задължително изискване за минимална UV и знака за одобрен в Европа стандарт-CE.Това впрочем важи не само за слънчеви очила,а и за почти всички вносни стоки.
- muns61
- Автомобил:
- Двигател:
Купи си със стъклени, не с пластмасови лещи. Стъклото спира УВ лъчите.
- donMaranzano
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AQY
И най-евтините скапани очила имат UV покритие, то е ужасно евтино. Как се нанася? Отпред на самата плака се нанася УВ покритието и то е супер мега лесно драскаемо. Евтините очила и скъпите струват една и съща цена за изработка. В света всички марки слънчеви очила се държат от два концернта - Луксотика е едниият, очилата се правят в Китай и реалната им цена за вложени материали е под 20 долара. Всичко друго е маркетинг и изкуството да правиш милиарди от суетата на хората.
- forski
- Автомобил: SUZUKI SX4 S-CROSS Boosterjet
- Двигател:
- Контакти:
То да беше само при очилата, във всяка една сфера е както каза, изкуството да правиш милиарди от суетата човешка 
Роб на марки и реклами .

Роб на марки и реклами .
- gergeto
- Автомобил:
- Двигател:
forski написа:изкуството да правиш милиарди от суетата човешка
Докато има амсалаци,ще има и тарикати-стара мъдрост.Лошото е че не е само при очилата както казваш,така е и с лекарствата,а там суетата не играе...
По темата:Рядко слагам такива очила,но когато си купувам нещо такова,понеже сме пазар ,който варира от най-големите ментета до абсолютни оригинали съм си създал едно правило,което засега работи-Каквото и да си купувам при този "избор" никога не вземам най-евтиното или най-скъпото,търся средния вариант-"златната среда",така да се каже...

donMaranzano написа:И най-евтините скапани очила имат UV покритие, то е ужасно евтино. Как се нанася? Отпред на самата плака се нанася УВ покритието и то е супер мега лесно драскаемо. Евтините очила и скъпите струват една и съща цена за изработка. В света всички марки слънчеви очила се държат от два концернта - Луксотика е едниият, очилата се правят в Китай и реалната им цена за вложени материали е под 20 долара. Всичко друго е маркетинг и изкуството да правиш милиарди от суетата на хората.
Там е работата, че тия струват 8.99лв. Трябва да е под $5 себестойността, защото под $20 може да е доста над 9лв и то крайна цена.
Това за маските на заварчиците - изисква се ниво на затъмнение, не съм сигурен дали значи пропускливост на UV. Не съм заварчик, но стъкло за заварки струва скромни пари. "Цифра" може да струва цялата маска заради самата маска и екстри. Стъклото с DIN еди колко си (7-13) струва примерно ... 1,10лв.gergeto написа:Ако беше търговски трик ,заварчиците щяха ли да работят с маски с най-висок UV,чиято цена си е цифра?
Последна промяна от $100 на Чет 21 апр 2016 22:23, променено общо 1 път.
- donMaranzano
- Автомобил: Golf 4
- Двигател: AQY
Може да се тестват във всяка оптиката. Възможно е да имат такава защита, но да е толкова финно положена, че буквално да се дразкат от въздуха.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Имам приятели, които дават по 400-600 лв за слънчеви очила. Имам и такива, които дават по 5-10 кинта...
Аз лично не нося. Не обичам, не ми харесва и ме дразни. Ползвам слънчеви цайси само при нужда когато шофирам. За целта потърсих рационално съотношение цена/качество.
Така попаднах на двата магазина на Polaroid малко над попа в София. Единия е за актуалните колекции, а другия е аутлет. Закупих си очила от аутлета за 70 пари, с калъфчета, кърпички, сертификати, филтри, вертикално излитане и тн.
Никога не бих залепил 400 лв за цайси! Не бих си купил и от сергиите по спирките 2 за левче.
Евтините ментета често нямат никакви филтри и имат диоптри. Това е доста опасно за зрението, особено за пинковците и кифлетата, които не си свалят цаките от физиономиите.
Нооооооо... всеки си има глава на раменете :)
Аз лично не нося. Не обичам, не ми харесва и ме дразни. Ползвам слънчеви цайси само при нужда когато шофирам. За целта потърсих рационално съотношение цена/качество.
Така попаднах на двата магазина на Polaroid малко над попа в София. Единия е за актуалните колекции, а другия е аутлет. Закупих си очила от аутлета за 70 пари, с калъфчета, кърпички, сертификати, филтри, вертикално излитане и тн.
Никога не бих залепил 400 лв за цайси! Не бих си купил и от сергиите по спирките 2 за левче.
Евтините ментета често нямат никакви филтри и имат диоптри. Това е доста опасно за зрението, особено за пинковците и кифлетата, които не си свалят цаките от физиономиите.
Нооооооо... всеки си има глава на раменете :)
UV филтъра не може да е ценово определящ, въпросът е доколко устойчиво е положен. Другото е фьешен и маркетин.
има много евтинджос очила, които ползват стъкла на полароид и no name рамки и в 90% от случаите може да си спокоен, че ще свършат работа.
Ако ще ги ползваш само в колата провери си дали предното стъкло вече не филтрира UV :)
Освен това в много от оптиките има тестер, където може да си провериш очилата какъв UV филтър имат.
има много евтинджос очила, които ползват стъкла на полароид и no name рамки и в 90% от случаите може да си спокоен, че ще свършат работа.
Ако ще ги ползваш само в колата провери си дали предното стъкло вече не филтрира UV :)
Освен това в много от оптиките има тестер, където може да си провериш очилата какъв UV филтър имат.
- Pet_rov
- Автомобил: Passat Variant B4
- Двигател: ADZ 1996
Навремето имах очила със стъкло, а не с пластмаса. Имаше и един прост трик, дали е верен, не знам. Вземаш мобилния телефон с монохроматичен дисплей, доближаваш очилата до дисплея и като го държиш нормално, виждаш надписите и цифрите. После въртиш телефона на 90 градуса и ако има защита, екранът му става черен. Та с тези очила този номер се получаваше.
- groznika
- Автомобил: Bora 1.8T
- Двигател: AUM
Pet_rov написа:Навремето имах очила със стъкло, а не с пластмаса. Имаше и един прост трик, дали е верен, не знам. Вземаш мобилния телефон с монохроматичен дисплей, доближаваш очилата до дисплея и като го държиш нормално, виждаш надписите и цифрите. После въртиш телефона на 90 градуса и ако има защита, екранът му става черен. Та с тези очила този номер се получаваше.
Това за което говориш е поляризация. Тя е нещо друго.

- mely
- Автомобил: Citroen C crosser
- Двигател:
Pet_rov написа:Навремето имах очила със стъкло, а не с пластмаса. Имаше и един прост трик, дали е верен, не знам. Вземаш мобилния телефон с монохроматичен дисплей, доближаваш очилата до дисплея и като го държиш нормално, виждаш надписите и цифрите. После въртиш телефона на 90 градуса и ако има защита, екранът му става черен. Та с тези очила този номер се получаваше.
Дали са стъклени или пластмасови няма отношение към това което си пробвал а именно - поляризация на очилата.Пречупват отблясъците . Много полезно при риболов или при шофиране когато е валяло и след това веднага пекне слънце - знаете какви отблясъци идват от настилката.
Ей изпревари ме. Написах си постчето ама пусто работа....натиснах след 20 мин бутончето и .....цъфнал

- Vizor
- Изгубена душа
- Автомобил: Subaru Forester XT
- Двигател:
- Контакти:
Има и евтини слънчеви очила в аутлета на цариградско зад метро. Цените на рейбаните са към 150-тина лева (50% намаление). На Луксотика не всички заводи са в Китай :)
- 777
- Предупреждение за вечен БАН
- Автомобил:
- Двигател:
Евтини... за 150лв.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”