Регистрация на мотопед Балкан МК50-3 (балканче)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
plamski3
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL

Регистрация на мотопед Балкан МК50-3 (балканче)

Мнениеот plamski3 » Нед 16 авг 2015 1:35

Здравейте, колеги!

Преди време ми подариха Балкан мк50-3, но за мое съжаление нямам документи за него. Състоянието на мотопеда беше плачевно и дори не палеше. След много пипане по центровката стигнах до момента, в който запали. Но понеже моето балканче е вярно на традициите паленето беше само до обяд, след това си искаше своето. :Mr Green Fun

В момента съм се заел да го стегна и да видя, дали ще се получи нещо. Има си забележки, но малко по малко ги отстранявам. Скоро ще събера двигателя и се надявам да заработи. Ако заработи идва следващия проблем - регистрацията.

Някой правил ли е процедура по регистриране на балканче без документи? Прочетох доста из мото форумите, но никой не описва решенията си. Надявам се, ако някой го е правил, да сподели как става. Искам да регистрирам моторчето и да го карам легално с номера, данъци и застраховки.

До момента знам само номера на рамата, който съвпада с номера на табелката, прикрепена към рамата зад фара. Номерата на капаците на картерите са еднакви. До тук все положителни неща, освен това, че няма регистрационен номер и талон/и. Не знам дали не е бракувано.

Варианта, които съм открил до сега не е кой знае какво, но ми дава надежда.
Да си закупя регистрация на друго балканче и да карам с нея. До момента съм открил регистрация, която включва голям и малък талон и рег. номер. Липсва номера на рамата и номера на двигателя. Ако взема тази регистрация е сигурно, че няма да мога да го пререгистрирам. Не знам, дали ще има проблеми ако се кара така с несъответстващи номера на рама и двигател. Двигателя е резервна част, която да кажем, че е блокирала и съм го сменил (не знам как става тази процедура документално, ако някой е запознат нека каже), остава да реша проблема с номера на рамата.

Друг вариант е да купя моторче с регистрация, но това което намерих има малък проблем. И при него номерата на рамата и двигателя не съответстват на тези в талона. Регистрацията на моторчето е различна от тази в която бих искал да го регистрирам и карам, затова най-вероятно ще го карам така. Например сегашната му регистрация е в София, но аз искам да го карам в Бургас с бургаски номера, но поради обстоятелствата ще се кара със софийските. За да нямам проблеми, че моторчето се води на друго име, а аз го карам, какъв документ трябва да подпишем със собственика, за да може моторчето да бъде моя собственост, но без да му сменям регистрацията? Ако е договор за покупко-продажба трябва ли да е нотариално заверен, за да е валиден? Нужни ли са някакви други документи, за да мога спокойно да го карам с чуждите номера?

Задължителна ли е пререгистрацията на МПС, ако адреса ми по лична карта не съвпада с областта, в която е регистриран мотопеда?
Ако някой колега има балкан 50 с регитрация или само регистрация за продажба, нека ми пише на л.с.

Предварително благодаря!

Потребителски аватар
drago_tr
Автомобил: Passat B5 Audi A4B6
Двигател: AFN AVB

Re: Регистрация на мотопед Балкан МК50-3 (балканче)

Мнениеот drago_tr » Пон 17 авг 2015 20:08

Колега..имаш ЛС :c010

Потребителски аватар
terero
Автомобил: VW PASSAT VW LUPO
Двигател: AHU 98 AKU 00

Мнениеот terero » Сря 04 май 2016 16:28

Я споделете как става и аз имам такъв проблем

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 04 май 2016 20:14

За незнаещите Балканчето 50сс не е мотопед, а го водят в КАТ мотоциклет и всичко плащаш като за голям мотор....колкото и безумно да е това.
Така че на колегата ако успее да го регистрира....ще е мотоциклет
:a116

Потребителски аватар
anger
Автомобил: GTE GMK7 und Tiguan MK2 TDI
Двигател:

Мнениеот anger » Сря 04 май 2016 20:44

При покупко - продажба на мотоциклет с обем до 350 кубика не е задължително да се ходи на нотариус. Пише се договор между двете страни, идентично на кауффертрага в Германия. Регистрацията не е златна - 25 лв едва ли ще те съборят.

Потребителски аватар
plamski3
Автомобил: VW Golf 4
Двигател: AKL

Мнениеот plamski3 » Сря 04 май 2016 20:58

Не е въпроса в парите, а в процедурата и липсата на документи.

Потребителски аватар
drago_tr

Мнениеот drago_tr » Сря 04 май 2016 22:22

Когато моето го регистрирах в кат, имах всичко необходимо. Договор за покупко-продажба със стария собственик, застраховка, талони ,номера и т.н.
При самата регистрация, се оказа че в Кат въобще няма данни за него в системата, все едно не съществува, но въпреки това го въведоха наново, тъй като имаше всички документи и беше технически изправно.
Според мен, да го вкараш в движение без документи ще ти е по трудно отколкото да намериш някое с документи и да го стегнеш.
Моето сега му плащам само данъци, дори не го и карам, ама чат-пат го припалвам е така да замирише на масло с бензин.
Я се обърни към този форум, там може да ти кажат как и дали става
http://balkan-motors.ovo.bg/?lbmW68

Върни се в “ОФФ-Топик - други”