Молба или Предизвестие за напускане, как е правилно ?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Молба или Предизвестие за напускане, как е правилно ?

Мнениеот petko5 » Чет 30 юни 2016 10:11

Здравейте Колеги,
Как е правилно да се напише, Молба или Предизвестие за напускане ?
В гуглето чета много различни мнения...

Ще съм благодарен на всички отговорили :th_up

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Автомобил: Passat B8 BiTDI 4m CUAA
Двигател: MK2 RP+PG+PB Jetta Coupe+T-Roc
Контакти:

Re: Молба или Предизвестие за напускане, как е правилно ?

Мнениеот Vlad777 » Чет 30 юни 2016 10:18

Как се казва според мен няма значение. Значи молба е когато предлагаш на работодателя да се разделите от утре примерно, въпреки уговорения срок на предизвестие в трудовия договор.

Работодателят може да се съгласи, да си стиснете ръцете и от утре да се прекрати договора по взаимно съгласие.

Обаче работодателят може и да не се съгласи и е в правото си да поиска да останеш още 1 месец (освен ако не е уговорено друго в договора), за да си намери друг, заместващ човек и да го обучи.

В такъв случай в самата молба се пише: "Ако молбата ми не бъде удовлетворена, да се счита за предизвестие по чл...." т.е. пробваш с молба, а ако не стане си е предизвестие.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Чет 30 юни 2016 10:35

Не ги ли отмениха молбите като дефиниция в официалните документи?
Имам някакъв спомен, че вече не се "молим" на никого официално. Май го преформатираха на "Заявление" или нещо подобно.

Последна промяна от groznika на Чет 30 юни 2016 11:23, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 30 юни 2016 10:59

Молбите ги отмениха, когато отсрещната страна е длъжна да изпълни това, което си заявил - тогава е заявление, уведомление, предизвестие и т.н. Уведомителен режим, при който отсрещната страна просто получава информация, която я задължава да направи нещо.

Но когато искаш например да си прекратиш трудовото отношение, без да спазиш уговореното предизвестие, тогава е молба, защото работодателят не е длъжен да го направи и е по желание. Т.е. работодатялет решава дали да прекратите веднага или ще си изработиш пвремето на предизвестието.

Също като молба за отпуска - пишеш кога искаш, но работодателят може да не позволи точно тогава.

Ако пък искаш да си спазиш предизвестието и в общия случай да напуснеш след 1 месец, тогава пускаш едно предизвестие просто без молба, че от едикоя си дата, съгласно договора прекратяваш на база едикой си член (който ти дава това право).

m135
Автомобил: vw polo 1.4mpi
Двигател: AUD 2000

Мнениеот m135 » Чет 30 юни 2016 11:59

Колегата groznika е прав, няма вече молби, формата е заявление. Преди да напишеш каквото и да е, трябва да си прочетеш трудовия договор и кодекса на труда /от чл.326, 327 и т.н./, за да знаеш по кой чл. искаш да напуснеш. С договора имаш задължението да напуснеш с предизвестие, но имаш 3 възможности:
- да си го работиш, работодателя да те пусне по взаимно съгласие и да не го работиш, и ако работодателя иска да го работиш но ти по ред причини не искаш, то тогава му плащаш неустойка /обикнов. е една заплата по тр. договор/
Най добре първо говори спокойно с работодателя си, обясни му и ако ти влезе в положението си напусни тихо и кротко, но ако не те устройва, карай по кодекса.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Чет 30 юни 2016 14:44

и все пак някой може ли да формулира едно Заявление за напускане по взаимно съгласие считано от утре как би изглеждало в писмена форма ...?
Аз по-скоро съм съгласен с Влад777, че ако ще се пазариш с работодателя за взаймно съгласие по-скоро ще да е молба, която ако не се одобри автоматично да се счита за заявление за предизвестие. Т.е. търси се неговото одобрение/реакция/отговор. Ако няма такова от датата на подаването на молбата си тече предизвестие, за което не е необходима реакция от работодателя. Виж, ако вече си говорил с работодателя, и си го уведомил, че утре искаш да си тръгнеш, и той ти каже "добре", може би ще го оформиш като Заявление считано от утре, на основание чл. ал. и тн.

Потребителски аватар
hristodj
Автомобил: golf 3 kombi
Двигател: AHU 97
Контакти:

Мнениеот hristodj » Чет 30 юни 2016 15:50

Колега ,понеже един път съм брал ядове ,съветче.Когато подадеш молбата или предизвестие ,уведомление, както решиш.Задължително искай входящ номер написан на молбата.После да ти я ксеро копират.Подчертавам копират с написан на нея входящ номер.Особенно ако нещо ви куцат отношенията с шефа. :th_up

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Чет 30 юни 2016 17:28

И аз мисля, че вече Молба няма. Никой не се моли за нещо. И нашите Молби за отпуска от няколко години станаха Заявления за отпуск. Всичко си е същото, просто вече е Заявление. Заявяваш желание, не се молиш, пък каквото решат нататък

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Чет 30 юни 2016 18:48

А защо искаш да напускаш по взаимно съгласие? Ако тека си формулираш молбата,заявлението или както и да го наречеш ,имай в предвид че нямаш право на обезщетение от борсата за безработни.

Потребителски аватар
Vlad777
King of the Road
King of the Road
Контакти:

Мнениеот Vlad777 » Чет 30 юни 2016 18:56

За да има право на обезщетение, трябва работодателят да го съкрати, а в случая работодателят май не желае това, а по скоро той иска да напусне по собствено желание.

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 30 юни 2016 19:12

gergeto написа:...имай в предвид че нямаш право на обезщетение от борсата за безработни.

Имаш, минималното, за три месеца. Иначе нещата, не от днес за утре у един от големите нашенски работодатели изглеждат ето така(копи- пейст барабар с правописната грешка :mhihi :mhihi )

Господин Директор,
С настоящето Ви предизвестявам, че на основание чл... ал.... от Кодекса на Труда, след изтичане на уговореният в трудовия ми договор срок от ..................... дни, прекратявам трудовото си правоотношение с ....................

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Пет 01 юли 2016 10:16

ето примерни бланки
http://www.dhconsult.info/%D0%B1%D0%BB% ... 1%80%D0%B8

конкретно по взаимно съгласие има само МОЛБА
http://www.dhconsult.info/zakoni/molba_napuskane.pdf

ето малко история, кое с какво и как се заменя ... важи само за държавна администрация btw
https://news.bg/bulgaria/kray-s-molbite-i-zhalbite.html

а това е стандарта на оформление на документа (независимо как го наречеш)
http://www.referati.org/molba-zaqvlenie ... /24499/ref

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Пет 01 юли 2016 10:25

icoico написа:
Имаш, минималното, за три месеца.

За 4 месеца.

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Пет 01 юли 2016 22:09

Благодаря ви за отговорите :th_up

Как ви изглеждат така написаните два текста ?

До г-н ......
Управител във фирма.......

М О Л Б А
от.........., ЕГН.........

Уважаеми г-н Управител,
Моля да бъда освободен по взаимно съгласие (чл. 325, т. 1 от КТ), считано от …………………… г., от заеманата от мен длъжност в представляваната от вас фирма.
В случай, че молбата ми не бъде приета, същата да се счита за едномесечно писмено предизвестие по чл. 326, ал. 1 от КТ.

Моля да оформите трудовата ми книжка и всички други необходими документи и да ми ги предадете.

Надявам се молбата ми да бъде удовлетворена.

Молбата е изготвена в два екземпляра.

Дата: …………………. г.
гр. София
С уважение:.....
/ ………………………… /

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

До
Управителя / Изпълнителния Директор
на (наименование на предприятието)
ПРЕДИЗВЕСТИЕ
от (трите имена по документ за самоличност) с ЕГН/ЛНЧ:
на длъжност:
от отдел/цех:
Уважаеми/а г-н/г-жо ,
С настоящото и на основание чл.326 от Кодекса на Труда Ви предизвестявам, че след изтичане на уговорения/законовия срок от дни, прекратявам трудовото си правоотношение с Вас.
МОЛЯ, след изтичане на срока на предизвестието да оформите трудовата ми книжка и да ми я предадете.
Дата:
Подпис:

Zdravko Zankov написа:
icoico написа:
Имаш, минималното, за три месеца.

За 4 месеца.

Как да го разбирам това ?
Независимо дали съм напуснал по собствено желание, мога да се регистрирам на борсата и да получавам обезщетение в рамките на 3/4 м. ..... така ли ?

Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001

Мнениеот Zdravko Zankov » Съб 02 юли 2016 8:54

При напускане по взаимно съгласие може да се регистрираш в Бюрото по труда.
Имаш право на минималното обезщетение,7.20лв на ден за 4 месеца.
Има и друга врътка,намираш твой човек с фирма,назначава те да извършиш определен обем работа,например за две седмици.За този период ти даваш от твоя джоб пари на човека,който те е назначил да си платиш осигуровките.
Той те съкращава след тези две седмици,регистрираш се в Бюрото,и в зависимост от трудовия ти стаж и осигуровките ти за две години назад може да вземаш обезщетение за една година.
Този номер не важи,ако си бил регистриран в Бюрото,и не са изтекли три години от последното ти обезщетение за безработица.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”