Протокол за паркиране на тротоар

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:
Двигател: 1 8t AUM 2 3DISI

Протокол за паркиране на тротоар

Мнениеот Rat Fink » Чет 14 юли 2016 16:46

Здравейте колеги, днес за първи път получавам такова чудо - Протокол за паркиране на тротоар. Тротоара се използва за паркиране и всеки ден има много автомобили. Знам, че е нарушение, но не е до сграда. Аз на този тротоар паркирам от година и половина, защото работя там, а наоколо в радиус от 3-4 пресечки я има паркомясто на улицата я няма.
Може ли да се обжалва този протокол? Пише, че са ме снимали - това приема ли се като доказателство? Ако не отида в тридневния срок в общината да ми връчат глобата какво следва? А ако не бях намерил бележката на стъклото или някой я е махнал?
Не ми е за парите, а за това, че нормалните хора ни изцеждат както могат...

Това е тротоара - като имам съмнение да не се води градина, зелена площ или парк :gruebel
От друга страна на бележката пише неправилно паркиране на тротоар, а не горните точки, а в ЗДП си пише, че е разрешено паркирането на тротоар при отстояние на МПС-то от сградата от 2 метра, което в моя случай е така. :gruebel
https://www.google.bg/maps/@42.6809342,23.3006861,3a,75y,258.42h,75.55t/data=!3m6!1e1!3m4!1sjwKH8BXO3da3BDl2psU7yQ!2e0!7i13312!8i6656?hl=bg
Прикачени файлове
protokol parkirane.jpg

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Re: Протокол за паркиране на тротоар

Мнениеот groznika » Чет 14 юли 2016 17:25

Па хубаво са те глобили. Тротоара не е място за коли!
Това, че 50 селяндура си го позволяват, не значи, че автоматично става позволено или, че постъпваш по-малко селяндурски от тях.

Някога... много отдавна като млад шофьор си позволих същото упражнение в студентски град. Освен, че изядох як пирон от фара до стопа, щях и бой да изям напълно заслужено. В този ред на мисли, радвай се на глобата и гледай на ситуацията като на "минах тънката лайсна".

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:

Мнениеот Rat Fink » Чет 14 юли 2016 18:25

Прочети ЗДП и там много ясно си е указано кога тротоара е място за коли!

Потребителски аватар
vaskoto1
майстор Падна ли ми!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот vaskoto1 » Чет 14 юли 2016 18:48

гледам, че си експерт по ЗДП. тогава въпроса ти става напълно безсмислен...
обжалвай, явно е, че знаеш.
не мисля, че тук би срещнал подкрепа на паркирането по тротоарите или "гъвкавостта" със знак "-" на ЗДП по въпроса.
ще следя темата-отсега мисля, че няма какво повече да се каже, но ще я заключа веднага, щом възникне необходимост...

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Чет 14 юли 2016 18:49

90hp написа:Прочети ЗДП и там много ясно си е указано кога тротоара е място за коли!

Тъй ли било? Ами чел съм го. Санкция обаче имаш ти, а не аз. Чети ти и ако смяташ, че си прав - жалиш. Според мен обаче ще бараш меча ;)

Чл. 94
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

По тротоарите можеш да се качулиш само след такава комбинация:

Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Vizor
Изгубена душа
Автомобил: Subaru Forester XT
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Vizor » Чет 14 юли 2016 18:52

groznika написа:
90hp написа:Прочети ЗДП и там много ясно си е указано кога тротоара е място за коли!

Тъй ли било? Ами чел съм го. Санкция обаче имаш ти, а не аз. Чети ти и ако смяташ, че си прав - жалиш. Според мен обаче ще бараш меча ;)

Чл. 94
(3) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г., в сила от 26.04.2002 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) За престой и паркиране в населените места пътните превозни средства се спират възможно най-вдясно на платното за движение по посока на движението и успоредно на оста на пътя. Допуска се престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

По тротоарите можеш да се качулиш само след такава комбинация:

Изображение
Изображение

Дейба как ме изпревари :D Даже и знаците си намерил!!! Гореописаното те прави абсолютен виновник. Плащаш си и не паркираш повече там. "Щом другите паркират там - значи и аз мога" обикновено свършва с акт, фиш, катастрофа или бой.

Потребителски аватар
Strosner
Автомобил: VW - Audi - Skoda
Двигател: 2001г

Мнениеот Strosner » Чет 14 юли 2016 18:58

На тези неща, не може да се гледа така едностранчиво - щом е тротоар, не можеш да паркираш, и точка! Добре, нека е така, но все пак, ако се налага, къде? Да остави колата на 5-10 км далече, само, за да не е в нарушение ли? Тогава пък се пита, защо плащаме луди пари, за всякакви такси и данъци? Какво се получава срещу тях? Преди се е говорело, че колата от лукс, е станала необходимост, сега вече, пак става лукс, без да престава да е необходимост!

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Чет 14 юли 2016 19:13

Strosner написа:На тези неща, не може да се гледа така едностранчиво - щом е тротоар, не можеш да паркираш, и точка! Добре, нека е така, но все пак, ако се налага, къде? Да остави колата на 5-10 км далече, само, за да не е в нарушение ли? Тогава пък се пита, защо плащаме луди пари, за всякакви такси и данъци? Какво се получава срещу тях? Преди се е говорело, че колата от лукс, е станала необходимост, сега вече, пак става лукс, без да престава да е необходимост!

Напротив, законът е достатъчно еднопосочен, ясен и категоричен. Отделно:

1. Това е тема на друг разговор.
2. В условията специално на град София има пре-достатъчно алтернативи на личния транспорт.
3. Закупуването на 10-20 годишен кошник (пък било то и чисто нов), по абсолютно никакъв начин НЕ задължава някой друг да ти осигурява парко място!
4. Правилата са за спазване. По същата глупава логика споделена по-горе, щом си купиш кола 300+ коня трябва да ти падат и ограниченията на скоростта по пътищата. :screwy

В общи линии положението е много просто:
Щом трябва и на 50 километра ще я оставя ако противното го води до нарушения. Има втори вариант. Плаща си попски глобите и не се оплаква по форумите.

Потребителски аватар
Rat Fink
Автомобил:

Мнениеот Rat Fink » Чет 14 юли 2016 19:21

Ок сега го прегледах и аз актуалния закон. Утре ще отида да видя колко парички им трябват, не че ще отидат да оправят разбития и скапан път до пред блока ми, който си седи така от години, нито ще ми направят удобен транспорт, а няма да има нуждата да използвам две превозни средства в посока + 15 минути пеша, за да стигна до работа с цена от билета 1,6 лв.
Отделно карам активно шосеен велосипед и в града когато мога съм с него, имам си дисаги и всичко, но на работата нося разни документации, папки, компютри и няма как с велосипеда - трябва да си взема ремарке за него.
Здраве да има и да няма инциденти по пътищата :beer

Потребителски аватар
Strosner

Мнениеот Strosner » Чет 14 юли 2016 19:27

Напротив, законът е достатъчно еднопосочен, ясен и категоричен. Отделно:

1. Това е тема на друг разговор.
2. В условията специално на град София има пре-достатъчно алтернативи на личния транспорт.
3. Закупуването на 10-20 годишен кошник (пък било то и чисто нов), по абсолютно никакъв начин НЕ задължава някой друг да ти осигурява парко място!
4. Правилата са за спазване. По същата глупава логика споделена по-горе, щом си купиш кола 300+ коня трябва да ти падат и ограниченията на скоростта по пътищата. :screwy

В общи линии положението е много просто:
Щом трябва и на 50 километра ще я оставя ако противното го води до нарушения. Има втори вариант. Плаща си попски глобите и не се оплаква по форумите.

Май, не ми разбра идеята! С твоето, опростенческо мислене, в два цвята, образно казано, доникъде не се е стигнало! По твоята логика пък (няма да казвам дали е глупава, не ми е това работата), като не могат да ти осигурят нищо, защо изобщо трябва да се плаща, каквото и да е? Разбира се, няма лошо за алтернативният транспорт, винаги съм бил "за", но какво правим, ако го няма, или е крайно неудобен, или пък, както стана наскоро - оказа се прекалено скъп? Напускаш работа, продаваш колата, и се изселваш на село, това ли ни съветваш? Глобите и наказанията трябва да бъдат коректив, а не самоцел, в каквото са се превърнали!

Потребителски аватар
icoico
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот icoico » Чет 14 юли 2016 19:34

Strosner написа:...Глобите и наказанията трябва да бъдат коректив, а не самоцел...

Ами като платиш няколко пъти по 200 лева вероятно ще измислиш някакъв не толкова болезнен начин да ходиш на работа. И това ако не е коректив... :rolleyes

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Чет 14 юли 2016 19:36

Добре че не живеете примерно в Поморие ,че като гледам как се възмущавате от паркирането по тротоарите тук направо някой ще получи удар от гледката :)

Потребителски аватар
Strosner

Мнениеот Strosner » Чет 14 юли 2016 19:44

Ами като платиш няколко пъти по 200 лева вероятно ще измислиш някакъв не толкова болезнен начин да ходиш на работа. И това ако не е коректив..

Като казвам "коректив", имам предвид, да имаш избор - паркираш правилно, или неправилно, тоест, да имаш някаква алтернатива за паркирането, и като я пренебрегнеш, независимо от причините, да бъдеш санкциониран! А "самоцел" е, когато тази алтернатива липсва (дори и съвсем умишлено), и си принуден да нарушаваш, от което се облажват и съответни дармояди! А "най-безболезненият" начин вече го казах, друг не виждам.

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Чет 14 юли 2016 19:50

Strosner написа: Разбира се, няма лошо за алтернативният транспорт, винаги съм бил "за", но какво правим, ако го няма, или е крайно неудобен, или пък, както стана наскоро - оказа се прекалено скъп? Напускаш работа, продаваш колата, и се изселваш на село, това ли ни съветваш?

Всяко съвременно общество се осланя на общоприети правила, норми, порядки, закони и тн.
Дори диваците от ИДИЛ спазват стриктно своите си правила в измисления си халифат.
Като гражданин на уж демократична държава, никой не те задържа тук на сила. Щом не ти допада, палиш джапките и се спасяваш на друго място с правила според вкуса ти.

Иначе синдромът Бай Ганьо, който демонстрираш не е нещо ново и няма да получиш одобрение.
Всички българи сме треньори на националния. Правителството, великите сили, масоните и илюминатите са ни виновни, всички разбираме от политика, данъци и правила и всички без изключение практикуваме клавиатурно нинджуцо.

Понеже си на път да повдигнеш глобални и фундаментални теми, ще те изпреваря и ще и отговоря в аванс:

В тази "скапана" държава съществуват напълно способни закони за едно нормално и европейско бъдеще на страната.
Факт е, че воля за съблюдаване спазването на законите няма.
Факт е обаче, че няма и особени мераци от страна на народа да спазва закони.
Факт е, че в така удобно устроената ни действителност, когато изведнъж от някъде изскочи действащ закон и чиновник, който да го приложи, доста от нас отскачаме и ореваваме орталъка. Тази тема е малък но показателен пример.

Не ме разбирай погрешно. Аз също съм нормален човек борещ се с всичките справедливости и несправедливости в този пренаселен град. И аз правя нарушения. Правя ги с ясното съзнание, че извършвам нарушение и с пълната готовност да си понеса последиците. Правя го от необходимост, а не от келешлък или незнание. И не се оплаквам, когато ме хванат по бели гащи.

Та идеята беше още в първия ми пост, колегата е минал тънката лайсна. Не е прав, санкциониран е и всичко е както трябва да е - по "европейски" един вид. Можеше и по-зле да е :c020

Иначе що се отнася до правилата... ами такива са. Хубави, лоши... това е положението. Наши са си. Съобразяваме се всички.

Потребителски аватар
stefan4o
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990+KR 1987
Контакти:

Мнениеот stefan4o » Чет 14 юли 2016 20:03

Плащаш си като поп и не ревеш по форуми, това е положението. Виновен си и толкоз.
И на мен ми праснаха фишче 20 лева за неправилно паркиране - ами виновен си бях, добре, че отървах паяка поне :mhihi
Както вече ти казаха - всички бъркаме и нарушаваме правилата понякога. Важното е да поемаме отговорност за постъпките си :th_up За мен поемането на отговорност е една от най-мъжките постъпки.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”