"Закърпване" на теч в панелка.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
kaiser666
Автомобил: Bmw E34
Двигател: M20B20

"Закърпване" на теч в панелка.

Мнениеот kaiser666 » Пон 22 авг 2016 23:29

Да питам и тук. Скоро мисля да се местя в панелката по наследство. В нея не се живее от близо 10 години, но когато беше обитаем течеше на комшиите под нас. Моята баня, като цяло е леш, общо взето все едно наистина е гръмнала граната вътре. :Mr Green Fun Както си е излязла в соца, така е само, че плюс тридесетина годишна патина. Няма плочки, няма замазка, плюс блажна боя, а пода е мозайка и в краищата едни цокли, абе идилия. На места между фугите на панелите спокойно може да премине котка. Викнах един майстор на който мога да разчитам и се хвана за главата, може би оправдано. В общи линии всичко трябва да се преправи и ми даде приемлива оферта, но тази година не мога да си позволя такъв ремонт. Докато събирам финанси как мога да закърпя положението с теча по пода? Мисля да подменя сифона и да мина всички фуги с течно стъкло? Някакви други идеи от патили, защото съм сигурен, че такива не липсват :Mr Green Fun ?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Re: "Закърпване" на теч в панелка.

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 23 авг 2016 2:01

Според мен, най добре е да смениш сифона с хубав такъв, да се накълца мозайката и да прежалиш малко пари за плочки поне за пода. Предполагам не са повече от 2-3 квадрата, а се намира макар и китайски теракот за по 8-9-10 лв квадрата. Не те вълнува особено да са прави и равни плочките, все пак в бъдеще ще ги смениш, просто да има плочки и да е фугирано за да не тече на комшиите
За по сигурно, може пода и част от стените да се минат с някаква хидро изолация, като тая която се слага когато има гипсо картон в банята.
http://www.misiamoiatdom.com/104-хидроизолиране
http://www.misiamoiatdom.com/524-хидрои ... те-функции

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Вто 23 авг 2016 8:26

Водата е много коварно нещо, винаги си намира път от къде да влезе при съседите на долния етаж !

Моят съвет:
Не се занимавай с кърпежи...нищо няма да стане, само ще наливаш пари в бездънна яма !
Най добре събери 2000-3000лв за един сносен ремонт и си в джаза :th_up

Пиша ти го от опит :th_up

Успех от мен :th_up

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Вто 23 авг 2016 8:35

По принцип при панелките ,банята е отделно "излята" клетка,която при строителството се монтира към апартамента,т.е. не се сглобява на място.Това предполага (ако е изпълнена както трябва) че трябва да е с по-ниска водопропускливост.
Като се добави и мозайката би трябвало фугите да не пропускат вода.Това е само на теория -разбира се.
Въпроса е да уточниш откъде точно им тече на съседите под теб.Ако е сифон -трябва да разбиваш с къртач и да го подмениш.
Няма да ти излезе много скъпо ако си го правиш сам.Не е кой знае каква философия.повече е хамалогията. После подмазваш с флекс-някоя от сухите смеси с по висока водоустойчивост.Вече на пазара има богат избор на марки и видове.
Ако е фуга-има един вариант(лично аз не съм го пробвал,обаче ми казват познати че има ефект,временно).Банята трябва да е суха и нанасяш по дължината на фугата "Боди" от онова с което се мажат колите след кърпене.Става като смола и спира теча.Временно ,но докато събереш пари -и това е вариант.

Потребителски аватар
kaiser666

Мнениеот kaiser666 » Съб 27 авг 2016 21:39

Изкъртих к'вото беше мацано днес, после нови канали за мръсната вода, замазка на цялата баня, хидро изолация, плочки и гипсокартон. Като пуснах темата, се еб@вах, че може да мине котка между панелите, но след разкъртването се оказа, че наистина спокойно може да мине котка между тях... да живеее социализъма... :horror

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 28 авг 2016 8:52

kaiser666 написа:Докато събирам финанси как мога да закърпя положението с теча по пода?

Явно по-бързо ти се натрупват финансите ,отколкото мнения по темата.... Гледам,направил си ремонта,като по учебник.А каква по-точно е хидроизолацията?

Потребителски аватар
kaiser666

Мнениеот kaiser666 » Нед 28 авг 2016 17:57

Това е плана, още съм на етап къртене, който почти приключи. Финансите не са се натрупали, но ще си правя аз всичко, без замазката и реденето на плочките(които са също соц наследство, едни супер малки, но тези ще сложа).
В момента мисля каква точно ще е хидроизолацията, като марка(трябва да е бюджетна :mhihi ). Ще сложа по ъглите течна хидроизолация и лента. Ако може да препоръчате марки, ще съм благодарен.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 28 авг 2016 19:46

Извинявай,ама така си го написал : "Изкъртих фугите,после ...." -прозвуча ми като завършен ремонт.
Относно марки които да ползваш-който ти каже от разстояние какво да правиш и чии продукти да ползваш значи е доста лековерно.Всеки майстор ,който с това си "вади хляба" би дал мнение след като види подробно за какво "иде реч".
Човек,който си разбира от работата познава силните и слабите места на марка продукти.
Понякога се налага за всяка определена интервенция да се ползват различни марки продукти,които майстора е пробвал и за да ти гарантира добър резултат -държи на тях.
Банята е едно от най-трудните "пера" за изпълнение (качествено) ,затова доброте майстори понякога правят "микс" от марки за да постигнат желания ефект.

Потребителски аватар
kaiser666

Мнениеот kaiser666 » Нед 28 авг 2016 19:56

Преди пет дни ми даваше идеи да мажа банята с Боди, а сега премина на мега, гига спешъл микс от брандове, забъркан от мастър-алхимик плочкаджия. :icon_lol

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 28 авг 2016 20:20

Извинявай,ама преди пет дни ти питаше как да закърпиш положението,защотот скоро ще се местиш в споменатото жилище.Аз разбирам -искаш да се нанесеш и да ползваш банята.Сега ми казваш че си изкъртил всичко,така че котка да мине м/у фугите.Значи не можеш да ползваш банята в това състояние.Това значи че си почнал генерален ремонт на банята.Освен това питаш всички ни да ти препоръчаме марка продукти....Аз ли не разбирам,ама незнам как би се справил с едновременно активно обитаване на жилището,ремонт на банята (като начинаещ) и зависимост от материалното състояние към момента. Уточни ,ако обичаш -ползваш ли банята ,след като си я "разбил",спешен ли ти е ремонта и,зависим ли си от майстори,имаш ли алтернативно жилище и...куп други "дреболиики"

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 28 авг 2016 20:37

На Weber хидро изолацията не е лоша, церезид също...
Гледам на вебер ползват в единия от клиповете в Мисия моят дом, които съм пуснал в предишното си мнение

Потребителски аватар
kaiser666

Мнениеот kaiser666 » Нед 28 авг 2016 20:40

Абе човече попитах каква хидроизолационна лента да си купя, ти ме караш да пиша автобиография. Няма как да се закърпи положението, просто защото е направено некадърно още от ден първи. Ако ще не Боди, ами черен силикон на Виктор Рейнц да набухам, не може да се закърпи. Фугите през които минава котка, не съм ги направил аз, а някой виетнамец преди десетилетия, след което са запълнени с гипс и чувалчета от цимент, щом си толкова в час може да се сетиш колко гипса спира водата(Банята не е една секция, както си писал по-горе).
В интерес на истината мнението на К.Одаджийски ми даде старт за цялостен ремонт, просто няма алтернатива.

п.п Никъде не съм писал, че в момента апартамента е обитаем.

Потребителски аватар
инжектопляктор
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот инжектопляктор » Нед 28 авг 2016 20:48

Като имаш проблем, замазваш с циментов разтвор, правиш саморазливна замазка и отгоре редиш плочки.

Потребителски аватар
gergeto
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gergeto » Нед 28 авг 2016 21:05

kaiser666 написа:Скоро мисля да се местя в панелката по наследство. В нея не се живее от близо 10 години, но когато беше обитаем течеше на комшиите под нас. Моята баня, като цяло е леш, общо взето все едно наистина е гръмнала граната вътре. Както си е излязла в соца, така е само, че плюс тридесетина годишна патина. Няма плочки, няма замазка, плюс блажна боя, а пода е мозайка и в краищата едни цокли, абе идилия. На места между фугите на панелите спокойно може да премине котка. Викнах един майстор на който мога да разчитам и се хвана за главата, може би оправдано. В общи линии всичко трябва да се преправи и ми даде приемлива оферта, но тази година не мога да си позволя такъв ремонт.

Ето това си писал относно ,колко е обитаемо жилището-скоро ще се местиш ,ама събираш пари за ремонт.Както и да е,кавото съм писал е било с цел да ти помогна.Проблема е че си разбил банята както трябва и сега искаш или не трябва да хвърлиш по-сериозни пари,за да я направиш.Относно отделните секции при панелното строителство-разгледай по подробно технологиите на панелното строителство.Ще ти помогне за ремонта. :th_up

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт

Мнениеот К.Одаджийски » Нед 28 авг 2016 22:46

Ако ще я правиш и нагоре от пода, аз бих предпочел след смяна на тръбите, вместо гипсо картон итонг 5см. Покрива идеално и тръбите за мръсна вода и пластмасовите части с резба, като УКБ-та примерно. Вярно, че излиза по скъпо от гипсо картона, но пък ми се струва, че е доста по-здраво

Върни се в “ОФФ-Топик - други”