сините сливи според мен дават повечко от 10на100 ама карай
моята рецепта за тях е - на 100кг плод, 10кг захар разтворена в 30литра гореща вода. Меря със захаромера на около 18-20 да докарам захарността стартово. Бъркам 5-6 дни и досмачквам останалите недосмачкани първоначално.Не ги захлупвам бидоните. Температурата в избата където ги държа е постоянна и за около 18-20-22 дни ферментират. Дрожди, лимонтозу и мая не ползвам. Сливи вземам зрели и презрели. Захар - не всяка става, евтината на прИмоция-Ич не става.
Прецеждам през сито и варя (слагам по едно пакетче сода за хляб на казан). Цялото количество преварявам. Не слагам никви треви, соли или корени допълнително. Изхвърлям първаци, спирам преварката на ...... различно ... на усет и вкус - около 32-35 гр. отделям патоки и ги оставям за догодина. Цялото количество наливам в голям бидон, по-чист от на бебето дупето, държа го само за това и не го ползвам за друго. Покривам с чист тензух отгоре и оставям да стои поне седмица. Разреждам с горнобанска точена вода, която стои в едно помещение с ракията също поне 5-6 дни! Като я докарам на около 48-50 гр слагам ЧЕРНИЦА(дуд) цепеници - наблюдавам цвета, правя я г-д като уискито на цвят. След това наливам в стъклени дамаджани.
Около месец след варенето е ок(градусите падат с малко - 1-2), но аз я изчаквам повече.
Относно рандемана - 500кг сливи кюстендилски, 50кг захар сладея, 150л вода сливнишка - около 115-125 литра на 48гр, в зависимост от годината.
Досега единствените оплаквания са че се свършва бързо.
"Консумирайте с удоволствие и мярка"
p.s. Сега погледнах че си от Шумен. Принципно на различни места са различни навиците. На жената част от родата е от Шумен, та там са се пробвали да ме черпят няколко пъти една отвара 75 градусова с яко анасон и непосредствено преди пиене си досипват вода в чашата за да не се самоотровят. Аз анасона не го харесвам, в ракия пък хич не го и помирисвам.
п.с.2 пластмасовите туби ги ползвай само за пренасяне. За престой си намери стъклени дамаджани, шишета
п.с.3

от тея сливи дето си варил ракииката си е екстра, но не очаквай да има аромат. Пробвай с дъбов чипс, трески от черница, кафе .... рецепти хиляди. Поне ще оцветят, но няма да добавят аромат. Истината за аромата е проста - добър изходен материал и спазване на технологията