Кайзен написа:Благодаря за информацията!
Явно това, което съм го чел преди или не е било вярно, или тенденцията на развитие се е изменила.
Пак казвам - може за тогава инфото да е било вярно, но без данните зад твърдението няма как човек да го провери.
Кайзен написа:Иначе освен работещи и безработни - има пенсионери, ученици, студенти ...
Това вече е много оффтопик, но ми се иска да го изкоментирам/обясня, защото знам, че ще го прочетат в течение на времето много хора, а ми се иска колкото се може повече хора да са информирани какво означава "статистиката", особено тази, за която си говорим сега:
Ако вземем инфото от безбройните политически предавания, които вървят по телевизията, там в момента се говори за някакъв процент
безработица (подчертано, защото по-надолу ще обясня пак какво значи това) от 2-4% (по спомен).
Гледам в двете таблици и в още една:

- 20190202_115317_36.jpg (64.67 KиБ) Видяна 2804 пъти
81 740 000 население, от тях
безработни (това е графата Bestand an
Arbeitslosen insgesamt): 2 405 586, или
2,94 %. Значи точно цифрата, която ми е в главата (2-4%).
Тъй като цифрите съвпадат, у мен се засилва впечатлението, че този процент е сметнат точно така, на база
цялото население. Защо обаче смятаме процента безработни върху цялото население, където има групи, които са в основната група само за да "размият" статистиката - малолетни, пенсионери и т.н. - и процента да излезе по-нисък.
Ако обаче отнесем броя на безработните към броя на заетите (които всъщност плащат към държавата, за да може другата група да бъдат подпомагани месечно), то тогава цифрите са доста по-тежки...както ги сметнах в предишен пост: 10% за Германия.
Сега за дефиницията на
безработица (arbeitslos): Това са хора, които
продължително не са могли да намерят последващо занимание след като са загубили предишното. Те са
подгрупа на тези, които са готови да приемат нова работа във всеки момент (arbeitssuchend) и (на чиновнически немски) са на разпложение на свободния пазар - т.нар.
търсещи работа.
Може да се каже грубо, че това са хора, които
нямат активно занимание и
нямат доход от такoва.
(А)Другите, които са повече, но
не са в кръга на
безработицата по дефиниция, са тези, който
имат активно занимание, макар и то да не им носи
никакъв доход. Това са всички бежанци и/или българи и подобни, които ходят на курс по немски или на професионална квалификация.
(Б)Към тях идват всички кандидат-бежанци (още в изясняване на статуса), които заради липсата на статус
нямат право на работа. Те фактически също взимат помощи, но като нямащи право на труд не могат да бъдат на разположение, сиреч са неработоспособни.
(В)Следва: групата на тези, които имат доходи, но те не им стигат (на ниски заплати или на малко часове или и двете) и трябва да има се додава. Тогава те са както "малко заети" (=на разположение за по-голяма заетост), така и класирани да им се помага (по SGB II), но бидейки и в двете групи те официално се водят
извън групата на
безработните, тоест в групата на
търсещите работа (Г)След това идва групата на тези, които са напуснали доброволно и са получили т.нар. Sperre за помощи, което според зависи е от 3 до 6 или 12 месеца
(Д). Те са някакъв буферен контингент, които не получава помощи, но е на разположение на пазара. Обикновено хора от тази група, ако не си намерят работа в рамките на Sperre-то, директно ги зачисляват на преквалификация за 3-12 месеца, така че при тази група трае мин. 6 месеца (3 Сперре и 3 преквал. в най-добрия случай), докато се появят в статистиката за безработни.
И последното, за което се сещам: Немалката група на работещи студенти
(Е). По дефиниция ако един завършващ гимназист се запише в университета, то той официално е студент и не е безработен, също и не стои на разположение на пазара. Ако той почне някаква почасова работа, от някаква граница нагоре той се появява в статистиката на
заетите, защото работи повече от Х часа или взима повече от У евро. Ако обаче той си загуби работата и не си намери веднага друга, той не може да бъде записан нито като търсещ работа, нито като безработен, защото официално е студент. На практика дали работи или не може да бъде отразено
само в позитивната статистика на заетите, но не и в статистиката на незаетите/безработните, докато трае следването му.
В крайна сметка % на безработица е само отношението на група А към цялото население, без взимане под внимание на останалите групи Б-Д, които също са без доходи от активен принос в икономиката, комбинирано с изключването на група Е от негативната статистика, но активното им включване в групата на заетите.
По този (или приблизително такъв) начин Германия в момента има "бум на заетостта" респективно "ниска безработица".