НАП Лийкс

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

НАП Лийкс

Мнениеот VWGT » Вто 23 юли 2019 8:22

Първо моля без политика. Причината да пусна темата е, защото търся информация, имам конкретен казус и два въпроса.

1. Може ли някой да опише процедурата как се тегли бърз кредит онлайн/неприсъствено? Стъпка по стъпка ако може.

2. Може ли да си сменя ЛК по спешност, без да плащам таксата от 200 лева, в случай като този, при изтичане на лични данни. Или поне да обявя картата за компроментирана, да я анулират и ми издадат бележка като при изгубена/открадната?

Близък човек фигурира във файловете с абсолютно всичките си лични данни, адреси, телефони и тн, само снимката му липсва.

Потребителски аватар
netizen
VW експерт
VW експерт
Автомобил: ID7 Pro Tourer
Двигател: APP550
Контакти:

Re: НАП Лийкс

Мнениеот netizen » Вто 23 юли 2019 8:27

Няколко милиона човека фигурират с тези си данни. Аз бих се притеснявал и бих подготвил възрастни роднини заради ало-измамниците, вече ще имат доста достоверни и непоклатими данни!

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 23 юли 2019 8:38

Масово съдържат Име, ЕГН, което ми се струва, че не е достатъчно. Но ако имам и ЛК и адреси вече спокойно може да се оформи договорче.

Последна промяна от VWGT на Вто 23 юли 2019 13:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Vencitu
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Vencitu » Вто 23 юли 2019 10:34

Къде проверявате за изтеклите данни?

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Вто 23 юли 2019 11:22

Ако беше толкова елементарно с данните от една лична карта да се теглят заеми ,хиляди хора които всеки ден имат достъп до такива, да са дръпнали по милион и да са забегнали в чужбина,чак ми става смешно с тази масова психоза :exclaim

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Вто 23 юли 2019 11:43

Данните на всички ни са лесно достъпни от години. Всякакви телекоми, топлофикации, здравни заведения и тн. разполагат с данни, които лесно изтичат срещу малко пари.
До скоро даже ЕГН-тата висяха по избирателните списъци.
Защо чак днес решите да се притеснявате?

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Вто 23 юли 2019 12:02

Защото днес бяха лесно достъпени?...

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 23 юли 2019 12:03

защото днес са достъпни за абсолютно всеки, има ги вече и в торентите ... и точно ЛК данните никога не са се разнасяли по начина по който описваш. Виждал съм такива бази, които се ползват за търговски и политически цели. Там важното е телефон/адрес и ЕГН/булстат. Тук междудругото също има един файл qneqnev.csv с 1 милион имена, ЕГН-та и доход, който се намира в папка с името на един директор в НАП. Да, притесняваме защо този директор прави такива услуги на политици, но информацията вътре към днешна дата не ми е критична.

Както и да е, интересесуват ме отговорите на въпросите, които зададох, после може да си поспамим, защото не знам колко е лесно/трудно да се изтегли заем от бг фирма, за това питам ... как се тегли кредит?
Ползвал съм подобна услуга в чужбина и имам представа там как става. Тук имаме ли лицево разпознаване? Сканирана ЛК праща ли се? МВР имат услуга само за проверка валидност на карта.
Защото ако става само с предоставяне на лични данни и един мейл/телефонен разговор ... определено ме притеснява.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Вто 23 юли 2019 12:26

Не си ли положил собственоръчно подпис под договор, всичко друго може лесно да се обори в съда, след експертиза. Документите на хартия все още не са отпаднали.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 23 юли 2019 12:33

Ами вчера прегледах 2-3 сайта ииии никъде нямаше хартия ... въвеждаш на няколко стъпки данни, одобряват те за няколко минути, чувате се по телефона и ти пращат парите. Всичко става за 3 до 10 минути. Поне така пише навсякъде. За малко щях да се изкуша да пробвам с нечий чужди данни от лийковете, но после реших първо да питам.

Потребителски аватар
vanesto
Автомобил: Octavia 3 FL
Двигател: DGTE 2018

Мнениеот vanesto » Вто 23 юли 2019 12:45

"Договорът за онлайн кредит не се подписва физически. За подписан, се приема договор изпратен на посочения от теб e-mail адрес. Съгласно „Закона за електронния документ и електронния подпис“ (ЗЕДЕП), той се счита за подписан и от двете страни и е напълно валиден. Нужно е и коректно да въведеш или продиктуваш SMS кода за потвърждение."
Това го копнах от сайта на една фирма за бързи кредити. Може да не се разписва физически, но пак има договор за кредит.

Потребителски аватар
summer_smile_
Автомобил: Passat B7 Alltrack
Двигател:

Мнениеот summer_smile_ » Вто 23 юли 2019 12:49

VWGT написа:1. Може ли някой да опише процедурата как се тегли бърз кредит онлайн/неприсъствено? Стъпка по стъпка ако може.

2. Може ли да си сменя ЛК по спешност, без да плащам таксата от 200 лева, в случай като този, при изтичане на лични данни. Или поне да обявя картата за компроментирана, да я анулират и ми издадат бележка като при изгубена/открадната?

1. Не мисля, че има начин. Трябва да се подпише физически договор, според мен. Може и да греша.
2. Каква такса от 200 лв? 90 лв. е експресната услуга, 8 работни часа. 3 работни дни е 36 лв. Не виждам как ще се избегне таксата.

Потребителски аватар
VWGT
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот VWGT » Вто 23 юли 2019 12:57

2. Моя грешка, паспорта беше 200. ЛК е 90, но все пак са си пари/време. Освен нея обаче има и глоба за изгубен документ. Другият вариант е да го обявиш за откраднат, което не знам в този случай дали е лъжа или не. Изобщо кражбата/компрометирането на лични данни, причина ли е за смяна на лична карта?

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 23 юли 2019 20:40

summer_smile_ написа:
VWGT написа:1. Може ли някой да опише процедурата как се тегли бърз кредит онлайн/неприсъствено? Стъпка по стъпка ако може.

1. Не мисля, че има начин. Трябва да се подпише физически договор, според мен. Може и да греша.
2. Каква такса от 200 лв? 90 лв. е експресната услуга, 8 работни часа. 3 работни дни е 36 лв. Не виждам как ще се избегне таксата.

Аз преди време подписвах договор по телефона за стока на изплащане. 15 минути отне, с изчитането на всичко и повтарянето няколко пъти на данните. На края ме попитаха искам ли писмен договор и със стоката ми го изпратиха да го подпиша, после се върна при тях

Потребителски аватар
toraborat
Автомобил: VW Bora
Двигател: ASZ 2002

Мнениеот toraborat » Вто 23 юли 2019 20:50

И си даде данните по телефона?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”