Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Pichaga
Антиспамър №1
Антиспамър №1
Мнения: 16172
Регистриран на: Вто 08 юни 2004 16:57
Автомобил: Opel Zafira B
Двигател: Z19DT
Местоположение: София
Контакти:

Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот Pichaga » Нед 26 апр 2020 15:43


Здравейте, скъпи съфорумци!
Нека тази тема не се бърка със спам темата, нито да се превръща за повод на скандали и заяждания.
Идеята ми е по -скоро всеки да сподели размисли и страсти, какво се случва, как се случва, дори пречупено през собствения му поглед.
Какво се промени, какво се очаква, какъв ще е новият ред.

Кой какво е прочел, но от сериозни източници, а не Блиц и Пик

:love.vwclub
Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 8831
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: Тема за корона вирусът /Ковид 19/ Covid 19

Мнениеот group® » Нед 26 апр 2020 16:06


Като допълнение към думите на Пичагата и правилата на форума:

- не се допуска даване и обсъждане на съвети за лечение!

- обсъждане теории на конспирацията или иначе казано, всякакви фейк и непотвърдени новини и проучвания; само информация от сериозните медии, без петел, магаре, бултаймс, пик и т.н.

- без политизиране и коментари за нарушаване на закона и мерките от извънредното положение;

Тази тема дава възможност да се обсъжда ситуацията, в която се намираме и няма да допуснем спам, дезинформация и застрашаващи съвети!


Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Мнения: 3659
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 7:11
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR CKFC
Местоположение: Пловдив

Re: Тема за корона вирусът /Ковид 19/ Covid 19

Мнениеот joro_kem » Нед 26 апр 2020 16:35


според мен, управляващите пресолиха манджата. резултатите са видими и ще бъдат видими в следващите няколко години. публична екзекуция на индустрията и секторите с по-съществена добавена стойност, последвано от масово обричане на хора на безработица, уж временна. но, за съжаление, в България мерките не са адекватни на саможертвата, която (явно) е неизбежна. успешен опит с дистанционно манипулиране на населението в глобален мащаб. умело използван момент, за да се "случи" по-рано неизбежната криза, така добре описана в специализираната литература, засягаща икономическите цикли в човешката история.
п.п. давам и един изолиран пример, за размисъл: самотен мъж на 70+ години, живеещ в бедно българско планинско село през (почти) целия си живот. за него няма значение има ли пандемия или не, има ли извънредно положение или не. защо ли? ами, защото, ако не отиде с потрошената си каруца и инвентар (дърпани от престарялото магаре), на нивата, е обречен на глад. и да, човекът е притеснен, защото не може да се качи на рейса и да отиде да си купи лекарства (за него и животинките в двора му), притеснен е и за това, че трябва да помоли някого да свърши това вместо него.


Потребителски аватар
stefan4o
Мнения: 17298
Регистриран на: Съб 16 юни 2007 6:07
Автомобил: VW Jetta
Двигател: PN 1990
Местоположение: Стара Загора
Контакти:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот stefan4o » Нед 26 апр 2020 18:07


Какво очаквате да се случи? Казали са хората - криза е. Виждате цените на горивата, какви са. Цикличност, както по-горе някой отбеляза. Богатите ще станат още по-богати, бедните - още по-бедни. Средната класа все повече се стопява и така.
Аз лично отделих сравнително доста време да попрочета интересни, за мен, неща. Направих си някои изводи. И най-интересното е - че в този момент имаме добри спестявания,напук на кризата. Ако сме на работа ще сме ОК. Ако не - имаме хубава нова къща на село с декар земя - може да си сменя амплоа-то, ако ми се наложи (въртят ми се разни идеи в главата).


Потребителски аватар
Водния дух1
Мнения: 3423
Регистриран на: Вто 21 май 2013 21:17
Автомобил: Golf 3 variant
Двигател: 1Z
Местоположение: Русе

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот Водния дух1 » Нед 26 апр 2020 18:22


Мисля си ,че бързите мерки,в комбинация с българския геном и БЦЖ то свършиха работа. Наистина сравнено с другите държави ,нашите мерки са си доста хлабави (което е добре)


Потребителски аватар
groznika
Мнения: 4922
Регистриран на: Вто 16 яну 2007 11:23
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM
Местоположение: София

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот groznika » Нед 26 апр 2020 18:44


Какво да мисля...
Бизнесът ми е на апаратна вентилация от 13-ти март. Понеже специализирам в конферентния туризъм, да се разбира, че съм професионално в кома. Какви са изгледите, никой не смее да прогнозира. Всички в бранша само се надяват. Моите най-смели очаквания са за март 2021г. за поетапен рестарт на нещата и то при благоприятно стечение на обстоятелствата (затихване на епидемията и намиране на адекватна терапия за заразените).
За вероятната ваксина изобщо не мисля. Тя е на не по-малко от две години разстояние от нас и то пак при идеални условия. Като си представя само, че трябва първо да се измисли, после да се тества, да се одобри, да се произведе и на финала да се приложи на 70% от населението в СВЕТА... даже 24 месеца е оптимистично.
Глобалната рецесия, която следва пък изобщо не искам да я коментирам. Там хубаво няма особено за родната действителност. Ще трябва да се борим (както винаги до сега).

Като оставим горното, опитвам се да гледам оптимистично и философски на нещата.
Някак си в забързаното ежедневие се самозабравихме. Изкарването на пари и гоненето на някакви материални цели се бе превърнало в идея фикс. Отдалечихме се едни от други, от семействата си, от децата си. Сега имам възможност да помисля по тези въпроси и да си припомня кои неща са наистина важните в живота. Както казват хората "Запознах се отново с жената. Тя не била лош човек..." :D
Опитвам се малко от малко да спортувам, опитвам се да се радвам на тишината и спокойствието в София, на все по-чистия въздух... Използвам времето си да чета. Опитвам се да уча нови неща в областите, които ме интересуват.
Опитвам се да гледам на този вирус, като на имунна реакция на планетата срещу човешката инфекция. Чудя се дали след като преминем през всичко това ще намерим начин да бъдем поне малко по-пораснали като вид, поне малко по-добри, поне малко по-отговорни... или пък точно обратното? Ще станем още по-разрушителни, егоистични и агресивни както помежду си така и към всичко, което ни заобикаля? Ще видим. Със сигурност няма да ни е скучно през следващите няколко години :)


zdravkop64
Мнения: 27
Регистриран на: Сря 10 юли 2019 8:12
Автомобил: Passat B6 4motion
Двигател: AXZ 2009

Re: Тема за корона вирусът /Ковид 19/ Covid 19

Мнениеот zdravkop64 » Нед 26 апр 2020 18:45


joro_kem написа:според мен, управляващите пресолиха манджата. резултатите са видими и ще бъдат видими в следващите няколко години. публична екзекуция на индустрията и секторите с по-съществена добавена стойност, последвано от масово обричане на хора на безработица, уж временна. но, за съжаление, в България мерките не са адекватни на саможертвата, която (явно) е неизбежна. успешен опит с дистанционно манипулиране на населението в глобален мащаб. умело използван момент, за да се "случи" по-рано неизбежната криза, така добре описана в специализираната литература, засягаща икономическите цикли в човешката история.

Напълно съгласен с колегата, като ще добавя някои неща: нашите начело с двамцата генерали не само пресолиха манджата, ами я направиха и негодна за ядене. Освен негативните резултати за икономиката, които е описал Жоро, те направиха още една огромна поразия, която също ще дава своите отровни плодове в следващите години. Те зомбираха тотално хората и увредиха сериозно психическото здраве на народа. То не бяха трупове, то не бяха морги, то не бяха пикове на вируса, дето все не идваха и т.н. и т.н. Аз и хората около мен сме изключение от тази психоза, която се лее денонощно от телевизора, защото изобщо не им вярваме, но възрастни хора като майка ми и баща ми приеха всичко това много сериозно и вече психическото им здраве е разклатено. Психическото здраве на един народ е също толкова важно, колкото и икономиката, защото за да работи икономиката трябват и физически, и ментално здрави хора. Свободата на словото все повече и повече се ограничава и затова сме на последно място в Европа, България е на 111 място след държави като Габон, Непал, Гвинея, Мозамбик и т.н., което е ужасяващо. У нас вече втори месец се управлява със заповеди- дори и устни, парламентът не работи, щабът е всьо и вся и т.н. С две думи, както каза Жоро- манипулация в световен мащаб.


rld
Мнения: 348
Регистриран на: Нед 01 мар 2015 20:01
Автомобил:
Двигател:

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот rld » Нед 26 апр 2020 20:45


Съчувствам на хората, които са рискували и са създали бизнес, чието бъдеще в момента е несигурно. В моето семейство всички работим, но сме с намалени заплати. Надявам се икономиката да се възстанови, но ще е много трудно, защото покупателната способност на населението ще е намалена и хората няма да харчат така както преди


Потребителски аватар
Stivi
Мнения: 7937
Регистриран на: Пет 02 дек 2005 20:19
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Правец-Поморие Golf 4 TDI AHF 110кс

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот Stivi » Нед 26 апр 2020 21:32


Направиха хората на маймуни с този вирус /особено по-глупавичките и страхливите/ и то не само в България ! Но специално за България,на края,когато цирка свърши и парите са усвоени,ще кажат - "От милиард и половина излишък ,сега сме на 4 милиарда дефицит,но важното е че не допуснахме хора да умират по улиците'' и народа /предимно глупавата част от него/ даже ще ръкопляска на цялото представление :a045 И цялото това нещо при положение ,че по време на "невижданата с яростта си епидемия" у нас починалите от всичко+ Ковид ,са по-малко от починалите за същият период на година без Ковид !

Последна промяна от Stivi на Пон 27 апр 2020 12:54, променено общо 1 път.


Zdravko Zankov
VW експерт
VW експерт
Мнения: 11269
Регистриран на: Съб 07 мар 2009 13:41
Автомобил: Skoda Octavia
Двигател: AQY 2001
Местоположение: Враца

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот Zdravko Zankov » Нед 26 апр 2020 21:54


Всичко е пари.
И не всичко е пари.


Потребителски аватар
group®
Темерут
Мнения: 8831
Регистриран на: Вто 08 мар 2005 23:28
Автомобил: Passat B8 Alltrack
Двигател: DFCA
Местоположение: София

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот group® » Нед 26 апр 2020 22:38


groznika написа:...

Нямаме реакции във форума, затова си позволявам да реагирам с мнение:
:bowdown


cecoa1
VW експерт
VW експерт
Мнения: 752
Регистриран на: Пет 22 апр 2011 20:21
Автомобил: Passat 4motion[откраднат вече]
Двигател: AVF

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот cecoa1 » Пон 27 апр 2020 11:05


Не е хич майтап, колкото и в България да излезе обратното...за сега. И няма да спре скоро, тепърва ще се изяснят много неща.

Тук е анализирано доста смислено всичко(малко е дълго, и не много "розово", но според мен много реалистично).

https://bivol.bg/coronavirus-thoughts.h ... tuU5weG6sk


Потребителски аватар
ssssl
Мнения: 792
Регистриран на: Вто 12 май 2009 17:47
Автомобил:
Двигател: CJXC
Местоположение: Sofia

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот ssssl » Пон 27 апр 2020 11:24


Доста манипулативна статийка. Най-вече в частта за CFR. Тези 2 или 3% смъртност са пресметнати въз основа на констатираните , "хванати" случаи на грипа. Вече и децата разбраха, че действителният брой на заразени е х10, х50 или х100, и съответно % починали е много по-нисък. Никой не знае точната цифра....И видиш ли, след това по някаква антилогика, се стига до извода, че при 70% заразени у нас щяли да починат 100 000. За щастие това няма нищо общо с истината.
Вирусът не се трогвал от студено и сухо , нито пък от топло и влажно. А за това, че на топло и СУХО умира доста бързо, още повече, когато е изложен на слънчева светлина? Нито дума...
Имало случаи на "повтаряне", поради липса на антитела. Това отдавна се знае, но няма точна информация за какъв процент става въпрос. Това отваря широко поле за спекулация, точно както коремният хирург го прави. Според епидемиолозите и инфекционистите , това са изолирани случаи, точно както и при другите грипни вируси...........В крайна сметка, изводът, който се налага от статията е, че трябва да живеем в постоянна строга карантина, щото ваксина скоро няма да има, да таковаме мамата на икономиката и мръсния капитализъм и да заживеем като зелени хипари. Ама много зелени :mhihi
Проблем има и то доста сериозен, ама айде да си говорим истината...


Потребителски аватар
Кайзен
VW експерт
VW експерт
Мнения: 1125
Регистриран на: Съб 28 май 2011 10:07
Автомобил:
Двигател:
Местоположение: Германия

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот Кайзен » Пон 27 апр 2020 11:53


Аз и затова се въздържам още от каквито и да е коментари.

Не е ясно колко са заразените.
Не е ясно от какво точно умират хората - според журнала Lancet "лечението" в Италия и Испания е напълно погрешно, което може би води до умъртвяване на пациенти.

Общо взето - нищо не е ясно. Точно поради тази причина има толкова много спекулации. От "вирус като всеки друг", до "страшна пандемия".


Потребителски аватар
joro_kem
VW експерт
VW експерт
Мнения: 3659
Регистриран на: Пет 03 юни 2005 7:11
Автомобил: Octavia I Tour Octavia III FL
Двигател: AXR CKFC
Местоположение: Пловдив

Re: Тема за корона вирусa / Ковид 19 / Covid 19

Мнениеот joro_kem » Пон 27 апр 2020 12:13


Единственото ясно е, че досега не е имало война, която да парализира едновременно индустрията на 4 континента! А след война, загубилите плащат репарации. С години! Ние дали няма да сме пак на грешната страна? Дано...Върни се в “ОФФ-Топик - други”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: hristodj и 12 госта