https://www.mediapool.bg/prof-dobroslav ... 12722.htmlтози линк, освен че ще го споделя, ще се опитам и да преразкажа накратко. Защото е дълъг и сигурно никой няма да го прочете, но е единствения текст в БГ нета, с който съм съгласен на 100% и поне на мен ми дава много отговори.
Мнението на този професор, въпреки че е малко на "по-технически" език изглежда съвсем рационално, премерено и конкретно.
Първо: има или няма имунитет срещу короната. Да, имаме дълготраен имунитет, макар да губим антителата. Защото истинския имънутет е т.нар. клетъчен имунитет (какъвто се придобива), а не броя антитела. И короната по-скоро не повтаря, на пук на вестникарските интерпретации.
Второ: Какво значи здрав човек? За мен означава клинично здрав човек, като това се удостоверява със сътоветните тестове, а не колко пъти в живота си е ходил на лекар. С такива мега "здрави" хора, които не са стъпвали никога в болница, Дисковери ченъл си пълни програмата (5кг тумори, 300кг хора и тн). А ние българите сме доста немърливи по този въпрос ... за 80% от населението "профилактичен преглед" означава нищо. Но понеже GP-то трябва всяка година да го прави задължително, реално се прави по документи. Да, по документи всички сме здрави, ама вируса не ти чете здравния картон. Всичко това го пиша заради този витамин D примерно. Колко от здравите хора, които са покосени от вируса са се изследвали за това? (около 0).
Трето: Паника и истерия: Пак се връщам на въпроса си Защо? Защо трябва всичко да става с паника, защо ако наистина цитокиновата буря е възможна причина за смъртност от този вирус, вместо да правим масови тестове по 100+ лева, не се изследва населението за витамин Д примерно, и който наистина има нужда да предприеме съответната терапия, която е адски елементарна... Да, всички ще го преболудуваме рано или късно, няма как да го спрем, но е важно в какво здравословно състояние и как ще го посрещнем. Маските няма да ни решат този проблем, и вместо да се говори постоянно за тях, да бяха поговорили малко за профилактични прегледи примерно...
Неразбирането на проблема и неадекватните реакции създават предпоставки за всякакви маниакални и крайни прояви, едните които режат маски и вярват във всякакви конспирации, и другите, които не са излизали навън от 3 месеца и зобят в къщи всякакви имуностумуланти.