Свободен пазар на ел. енергия
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Свободен пазар на ел. енергия
Някой занимавал ли се е с избор на доставчик на ел. енергия? Явно има множество различни фирми-търговци на енергия, но поне в обясненията на Енерго Про така и не видях конкретен списък. За не-битови абонати има някакъв срок да се избере такъв доставчик. Интересува ме доколко съществена разлика има между офертите на разните фирми. Самото Енерго Про е един от вариантите, но нещата изглеждат сякаш не горят от желание да ориентират клиентите си.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
Re: Свободен пазар на ел. енергия
Засега касае само корпоративни клиенти.
Така е. За фирма става дума, но ако не се избере доставчик до началото на септември се минава на някакво закърпено положение. Нещо от типа - не си сключил договор и затова ще те таксуваме на по-висока цена от досегашната.
- piron45
- Автомобил: VW Touran 1_9 TDI DSG
- Двигател: BKC 2005
Скоро време ще ни го начукат и на всички останали. Качват само още маймуни на клона и всеки ще ни товари допълнително като при топлофикация. Трябва всички енергоизточници да са държавни и само държавата да продава. Поне ще псуваме само нея, а сега като се накачулиха едни произвеждат, други пренасят, сега и продавачи нови, и тока стана с ебаси цената. То и затова все искат да дигат цената, все им е малка печалбата на кожодерите.
Сума време зарибяваха с приказки как щял да поевтинее на "свободния пазар", защото щяло да има конкуренция. Беше намалял в началото за промишлени абонати, но преди година чувах че го вдигнали здраво - минал е демо периодът. Не схващам каква е логиката да се трупат още посредници по веригата - за каквито и либерализации да става дума. Някой няма нито централа, нито елетропроводи, нито електромери или даже 1 метър проводник, но ти продава ел. енергия... А тоя, който реално я прехвърля от едното място до другото се води само доставчик.
- georgebonev
- Автомобил: Golf 3 Variant
- Двигател: 1.9 TD AAZ 1994
- Контакти:
За Енерго Про...
Частни абонати
От един месец начисляват такса ... пренос... по спомен, дори и потреблението да е 0.0000 от няколко месеца.
Таксата е около 25 стотинки.
Но е достатъчно да ви изключат при неплащане и след това да платите такса повторно включване, когато ви потрябва...
Частни абонати
От един месец начисляват такса ... пренос... по спомен, дори и потреблението да е 0.0000 от няколко месеца.
Таксата е около 25 стотинки.
Но е достатъчно да ви изключат при неплащане и след това да платите такса повторно включване, когато ви потрябва...
Като човек работил в такава фирма ще ти кажа - не се занимавай с такива.
- tdi fen
- Автомобил: Skoda Octavia 1U Renault Clio
- Двигател: TDI AGR
за битов потребител с малко потребление е по-добър регулирания там цената се определя от регулатора и може да скача само няколко пъти и то определени от закона докато,ако е свободен и има търсене то определя цената може да скочи двойно и тройно нещо подобно е цената на дърва пелети итн, когато се топлех с дърва в началото ги купувах 20-30 лв постепенно станаха 30-40 лв после 50-60 а сега гонят 100 лв куб същото е и с пелетите
Аз не виждам логика т.нар. свободен пазар да доведе до намалени цени на енергията. В някакъв малък период може, но като цяло целта на занятието е печелене на пари, а не социална дейност. Както бензиностанциите не се надпреварват да продават по-евтино, така ще бъде и с ел. енергията.
Въпросът обаче поначало беше дали има списък с всички търговци на свободния пазар (за небитови абонати в момента) заедно с цените им. Енерго Про дава зор да се избира търговец, а някак (не)случайно забравят да посочат списък. И пак така (не)случайно съобщават, че и те предлагат тая "услуга", т.е. не си прави труда да търсиш друг ами направо да сключваме тук един договор. Както и да го гледам ми прилича на конфликт на интереси.
Въпросът обаче поначало беше дали има списък с всички търговци на свободния пазар (за небитови абонати в момента) заедно с цените им. Енерго Про дава зор да се избира търговец, а някак (не)случайно забравят да посочат списък. И пак така (не)случайно съобщават, че и те предлагат тая "услуга", т.е. не си прави труда да търсиш друг ами направо да сключваме тук един договор. Както и да го гледам ми прилича на конфликт на интереси.
-
- VW експерт
- Автомобил: Skoda Octavia
- Двигател: AQY 2001
То цялата схема е конфликт на интереси.
Още от продажбата на държавното Енерго.
И тия ше доставят ток,по жици,които ги е правило същото Енерго.
Ма почва да избива на политика,та ще спра.
Още от продажбата на държавното Енерго.
И тия ше доставят ток,по жици,които ги е правило същото Енерго.
Ма почва да избива на политика,та ще спра.
Намерих въпросния списък, заради който пуснах темата:
https://www.dker.bg/bg/spisk-na-litsenz ... pazar.html
Само че за конкретни цени и условия трябва да се ровят ръчно фирма по фирма. Щяло да има някаква сравнителна таблица, но в бъдеще време. Избираш търговец със завързани очи, сключваш 1-2 годишен договор и след това ти показват таблица да видиш прецакал ли си се.
https://www.dker.bg/bg/spisk-na-litsenz ... pazar.html
Само че за конкретни цени и условия трябва да се ровят ръчно фирма по фирма. Щяло да има някаква сравнителна таблица, но в бъдеще време. Избираш търговец със завързани очи, сключваш 1-2 годишен договор и след това ти показват таблица да видиш прецакал ли си се.
-
- Автомобил: Караше Honda Civic
- Двигател: D14Z4 1998
Е колко да се прецакаш. С изключение на един период, токът за промишлеността винаги е бил по-евтин от този за битовите абонати. Сключваш си договор с определена фирма, при определени условия и не се занимаваш повече. Независимо от фирмата доставчик, другите такси(достъп, пренос и т.н.) са фиксирани. Малките потребители, нищо че са юридически лица, не са особено интересни за големите играчи, заради балансирането на електроенергията. Ако си избереш фиксирана цена на тока за целия договор може и да се прецакаш много, или да си на далавера, много зависи от пазара. Моите наблюдения, като потребител, в последните години, е че на цена борса+надбавка е по-добре ценово, отколкото на фиксирана цена.
jijane написа:С изключение на един период, токът за промишлеността винаги е бил по-евтин от този за битовите абонати.
Не съм напълно сигурен, но мисля, че е точно обратното - за промишлеността винаги е бил по-скъп. Знам един случай фирма в апартамент, дълго време карали на битов ток. По едно време енергото ги усетили, че не са битов абонат и ги карали да платят разликата за няколко години назад. Не са им връщали пари.
-
- Автомобил: Караше Honda Civic
- Двигател: D14Z4 1998
777 написа:jijane написа:С изключение на един период, токът за промишлеността винаги е бил по-евтин от този за битовите абонати.
Не съм напълно сигурен, но мисля, че е точно обратното - за промишлеността винаги е бил по-скъп. Знам един случай фирма в апартамент, дълго време карали на битов ток. По едно време енергото ги усетили, че не са битов абонат и ги карали да платят разликата за няколко години назад. Не са им връщали пари.
Когато си на доставчик от последна инстанция е така, прецакан си. Ние от години сме на свободния пазар, та знам как се движат цените през годините.
Върни се в “ОФФ-Топик - други”