Казвам се Жоро Георгиев Ковачев на 30 години и съм управител на Дом за стари хора „Венета Ботева” гр. Велико Търново в който живеят 130 потребители - възрастни хора и хора с увреждания.
Специализираната институция има нужда от мултифункционален автомобил с който да обслужваме възрастните хора (превозването им до болнични заведения и вземането от там, транспортиране при нужда до лични лекари и стоматолози, когато самодейния ни състав „Златна възраст” има участия да можем да осигурим участието им), администрацията и всички транспортни нужди на Дома. В момента разполагаме с автомобил Skoda 105 L – линейка която е на 20 години и всеки момент може да ни „остави на пътя”. Благодарение на професионализма на шофьора тя все още е в движение и от нищо правим нещо.
След редица срещи и преговори се спрях на Volkswagen като една надеждна марка автомобили и в случая подходяща за нас и нашите нужди. Преговорите с представител на дилъра на Volkswagen за Велико Търново „АВТОЧОЙС” ЕООД, който беше любезен и с пълен професионализъм се отнесе към моите желания за автомобил който да помогне и улесни работния процес в Дома доведоха до положителен резултат и бе предложена специална оферта за Volkswagen Transporter Kombi 6+1 къса база 1.9 I TDI 62 kW, на цена 49 363 лв. с климатик, аларма и централно заключване и договорихме цена до момента на 45 000 лв. с ДДС.+ безплатно първо сервизно обслужване на масло и въздушен филтър.
За мое голямо съжаление ние нямаме нужните средства да закупим този автомобил, заедно с Община Велико Търново сме кандидатствали по редица проекти за финансиране на ремонтни работи по покривната конструкция и сградата на Дома, през тази година продължаваме да подобряваме условията на живот в институцията и Общината участва с финансиране и съфинансиране на проекти. Поради тази причина Община Велико Търново няма възможност да заложи средства в инвестиционната си програма за 2007 година за закупуване на автомобил за нуждите на Дом за стари хора.
Партньорите ни от Германия също искаха да помогнат, но на този етап за тях е по-приоритетно да финансират ремонт и да предоставят специализирано обзавеждане за хората в лежащото отделение на Дома.
Поради тези причини аз продължавам да търся начина по който един ден ще се сдобием с подходящия автомобил за нас.
Следващата стъпка която мислех да предприема е среща с г-н Деню Бостанджиев – брат мениджър леки автомобили в VW, за да говоря за някоя инициатива за набиране на средства, но вчера за мое голямо щастие приятел от Благоевград ми беше на гости и стана дума за проблема който трябва да решавам и той ми даде съвет да се обърна към Вас – всички членове на клуба на VW за подкрепа. Аз развих една идея, която ми се иска да споделя с Вас ако някои прочете това писмо и отговори на него.
Оставам с надежда и желание да можем да развием една идея и да помогнем на възрастните хора в Дом за стари хора „Венета Ботева” Велико Търново.
С уважение !
Жоро Ковачев
P.S. Дом за стари хора е първата специализирана институция която има собствен интернет адрес www.resthome-bgvt.com , който в близките дни ще бъде с нова визия и преведен на английски и немски език.