Слънчеви батерии.
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- тръба
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Слънчеви батерии.
Обмислям вариант да слагам такива.Искам да дадете мнения,впечатления,адреси и телефони на фирми,цени.Изчетох доста материали по този въпрос,но бих желал да разбера мнението на вас(обикновените потребители).Мога ли да си избера размерите,или са фабрични-неподлежащи на промяна?Произвеждат ли пряко електрически ток?За колко време се изплащат при нормална експлоатация?
- Rabbit_TDI
- Автомобил: A6 C5
- Двигател: BFC
- Контакти:
- Rabbit_TDI
- Контакти:
Тия с прекия ток се изплащат за доста дълго време.Номера е да си "подтопляш" водата с тях.Казвам подтопляш щото пълно топлене няма ама подтоплянето реже сметката за ток поне на половина та някой път и на 80%.Не се набутвай с колектори "панелен тип"-това са плоските.Зимата искат източване на водата ,а дърпат само преки лъчи.Вземи си вакумно-тръбни.Цената им е малко по-врисока,но се експлоатират всесезонно и работят и с непряка/когато е облачно/светлина-абе доста по-голямо КПД.Освен това можеш да поръчаш колектора ти от колко тръби да е според нуждите.Принципно през зимата можеш да подпомагаш сметките на парното с доста ама за тая цел ти трябва басейн/щото тая топлина през лятото трябва някъде да ходи/ и изграждане на цялостна система.Ако искаш само за бойлера ти трябва гравитачен панел със вакумни -тръби/възможно най-простата система/.В такъв случей ще помага само на бойлера ама и цената ще е 1200-1500 лв. което се избива за сезон ,най-много два от сметките.
Rabbit_TDI написа:.Зимата искат източване на водата .
ти да не си точиш водата на колата през зимата?За един сезон ще се изплати ама на кукуво лято.Моята е с плосък панел,с отделен бойлер /казвам отделен защото имам още един който се топли от парното през зимата/,помпа и пвц тръби..Функционира от края на март до края на септември естествено и през слънчевите дни на зимата работи ,затопля 100 лт бойлер .1000 лв ми излезе ,панел, бойлер ,помпа тръби,клапани ,диференциален регулатор,но сам съм си я сгобявал.Икономия прави около 20-30 лв на месец.
- Rabbit_TDI
- Контакти:
vladtod® написа:reinhard написа:Системата обикновено се пълни с пропилен - гликол.Не е необходимо източване
някои хора знаят
И тогава топлоотдаването ти пада/а отделно без да съм много навътре с колекторите съм виждал 2 пукнати плоски в Карлово/.Според мен за разлика от 200-300 лв. в цената плоския е безмислен най-малкото щото върши доста по-малко работа.
P.S.Ако сметката пада с 50-60 лв. се избива тамън за 2 години и то погледнато към днешна дата ,ама досега не съм видял енергията/ток и гориво/ да пада като цена

- ANNIHILATOR
- Автомобил:
- Двигател:
- Контакти:
Аз не видях колегата да пише, че му трябва за вода този панел.
Предполагам че му трябва за захранване на нещо си някъде където няма ток.Примерно осветление на вила.
Та от бившия ми шеф знам че има такива. Каза че струват около 1000лв и ти дава 100W за 8 часа на денонощието. Но всичко това е от разговори.
Ако искаш да разпиташ и прочетеш http://www.stratexpower.com/
Ако обаче искаш да топлиш вода с това си на грешен път. Има обикновенни и вакумни слънчеви колектори - те са за вода.
Предполагам че му трябва за захранване на нещо си някъде където няма ток.Примерно осветление на вила.
Та от бившия ми шеф знам че има такива. Каза че струват около 1000лв и ти дава 100W за 8 часа на денонощието. Но всичко това е от разговори.
Ако искаш да разпиташ и прочетеш http://www.stratexpower.com/
Ако обаче искаш да топлиш вода с това си на грешен път. Има обикновенни и вакумни слънчеви колектори - те са за вода.
Re: Слънчеви батерии.
[quote="тръба"][/quote]
http://www.chepakov.com/gallery.htm това поглеждал ли си? прочети в повече инфо това -Прогнозно дневно производство и консумация
http://www.chepakov.com/gallery.htm това поглеждал ли си? прочети в повече инфо това -Прогнозно дневно производство и консумация
- Rabbit_TDI
- Контакти:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”