Имам въпрос към компютърните специалисти?

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
Angeljordan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Имам въпрос към компютърните специалисти?

Мнениеот Angeljordan » Пет 14 сеп 2007 8:10

Въпросите са:
- Има ли някой запознат с NOVELL ? И защо изобщо е изграждана цялата мрежа с тази програма, като никъде нищо не е ограничено. Всички компютри са с Админ. права?!

- Второ. Един компютър изпрегна - няма интернет
Доставчик БТК.

Обяснение: Компютъра се връзва към сървъра със NOVELL някакъв си портокол. Обаче интернета е на TCP/IP и PING до модема няма. Пробвах с нова мрежова карта, както и да сменя мястото на компютъра на друг кабел - ефект нулев. Защитната стена я свалих, както и изключих антивирусната(НОД32). Нищо(не съм правил аз системата). Единственото, което съм виждал така да блокира TCP/IP Портокола това е Kaspersky при неправилна деинсталация, но на компютъра няма следи от тази програма, пък и работеше онзи ден...

ИДЕИ???

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Пет 14 сеп 2007 11:50

Не е лошо да споменеш ти какъв го раздаваш във фирмата :D
Защото, ако ти не си сисадмина, защо просто не го оставиш да се оправя.
А, ако си, то защо ти е нужна помощ и какво те спира да направиш мрежата така, че да ти е ясно всичко?

Потребителски аватар
Angeljordan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Angeljordan » Пет 14 сеп 2007 12:04

От два дни съм на работа във Фирмата. и да аз съм сис. администратора, обаче мрежата и всичко останало го заварих така. за сега още проучвам ситуацията, затова се интересувам от мнението Ви.
Имам идея как ще е за напред, но това "НОВЕЛ" съм го чувал бегло и никога не съм го ползвал. Сега ми е на сървъра и на всички клиенти, нямам идея каква му е точно функцията, надявам се днес да разбера, защо е така направено(ще се появи човека, който го е правил) По първият въпрос исках само инфо, за да не се окажа неподготвен, което си е голата истина... По вторият, ми се щеше вече да съм го решил, но уви... Не съм виждал такава гадост скоро. В най- лошият случай ще си го форматирам...

С две думи, ако искам да си го направя както ми е кеф на мен, ще умре половината мрежа докато свърша, а това ще е проблем. за сега работят всички клиенти(да чукна на дърво) и затова изчаквам да видя каква е била идеята.

Gal

Мнениеот Gal » Пет 14 сеп 2007 13:52

Ами като всичко е на Новел, защо фирмата не е имала изисквания към сисадмина да знае Новел? :) Нямаш идея какви права за достъп са раздадени. Да идва разбиращия да си го оправя, или друг такъв, който знае....
А ти между другото каква ОС мислиш да слагаш?

Потребителски аватар
Angeljordan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Angeljordan » Пет 14 сеп 2007 14:07

Там е работата, всичко е с WinXP и въпреки всичко сървъра е на Novell. Всички клиенти са с администраторски права и не виждам смисъла от Novell-а :?:
Още не съм решил дали ще е линукс или вин базирана мрежата. очаквам да ми се обади човека правил мрежата. А щях да забравя. От Новел не се ползва почти нищо, всичко е по подразбиране, поне това открих.

Gal

Мнениеот Gal » Пет 14 сеп 2007 14:14

По-скоро те интересува какъв сървър ще правиш...не знам колко средностатистически юзъри ще се справят с Новел, Линукс и т.н...
И какво трябва да прави този сървър и станциите съответно...?

d00mEr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот d00mEr » Пет 14 сеп 2007 14:22

Абе тоя новел е еквивалента на Домейн контролер или Active Directory при Уин сървърите. На теория не би трябвало да има нещо общо с интернета?!? Нямам идея дали Novell можеше да играе ролята и на рутер. Май не можеше....

А защо са с админски права.. Може да имат админски права само на локалните машини за да могат да инсталират програми а не и на споеделения ресурс (Novell, File server, Print server ....)

Потребителски аватар
Angeljordan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Angeljordan » Пет 14 сеп 2007 14:30

d00mEr написа:Абе тоя новел е еквивалента на Домейн контролер или Active Directory при Уин сървърите. На теория не би трябвало да има нещо общо с интернета?!?

Ето това ме интересуваше, благодаря. И прав си няма нищо общо с интернета.

Gal написа:По-скоро те интересува какъв сървър ще правиш...не знам колко средностатистически юзъри ще се справят с Новел, Линукс и т.н...
И какво трябва да прави този сървър и станциите съответно...?

Не съм решил още какво да правя, защото не знам какво иска началника(и той не е наясно още, или не ми обяснява правилно) А иначе, моята идея е следната:

Клиентите зареждат от сървъра, работят си в работната папка и съответно склада, имат нямат скайп и виждат само нашият сайт. стига им толкоз. Ще видим дали ще го реализирам.

d00mEr
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот d00mEr » Пет 14 сеп 2007 14:41

"Зареждат от сървъра"? Бездискови станции ли са ?

Инче идеята е лесно реализируема :)

Windows 2k3 сървър + MS ISA сървър + Не помня как се казваше адона за филтрирането на ISA'та :)

Това ако ти се дават пари, ако не .... Linux, Samba, Transparent Proxy и си готов :)

Успех.

Потребителски аватар
Angeljordan
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Angeljordan » Пет 14 сеп 2007 15:00

Не не са бездискови, но ще видим за напред, иначе да това ми е идеята :wink:

Предпочитам Win2k, WinXР.
А относно интернета- Много добри наблюдения имам върху
Kerio WinRoute

Върни се в “ОФФ-Топик - други”