Историята е следната.От 2000та година садя картофи (в големи количества) досега не съм имал проблеми защото ги правя за собствено ползване.Тази година обаче като всички около мен подадох молба за субсидия от ЕС...още от тогава почнаха да ме ебават сорта ми не бил такъв като за субсидия ала бала абе с една дума ме мразеха (сигурно защото не обичам да си трая когато съм прав)..та не стана работата не взех парите (4000 лв).
Извадих картофите и понеже съм в регистрите на "Растителна защита Перник" и ми взеха проби от Картофите и от почвата. Не съм слагал почти никакви торове а тези които съм слагал са в минимални количества защото не са ми нужни "топузи" като на пазара. Пробите излезнаха 100 % чисти...а на тези на 200 м от мен им бяха заразени.
Дойде време за садене...пак проби.Викат ни на семинар обясняват ни това онова каде може да се сади тази година каде е било заразено и каде неможе да се сади.И ни казаха на тези които сме регистрирани да занесем пак проби. Нося им аз.Най интересното
1.Почвата чиста
2.Картофите били заразени!
вече незнам да се смея ли или да плача от смях !

При откриването на този вирус, който НЕ вреди на човека просто прави едни черни петна по картофите....продукцичта трянва да се унищожи и после ти дават пари на Уж пазарната цена : 20ст./кг! Смешна работа като на босрата този картоф е от 65ст. на-горе.
При мен говорим за около 40-45 дкр. или около 100 тона картофи, което не е хич малко!...
Какво да правя сега как да се преборя?!?
Този е един от Малкото сортове които стават за моята работа (производството на чипс) и ми трябват... кажете какво да правя... тея не искат да вземат втора проба.. не могло.!