Понеже утре пускат парното та се подсетих за недоволството ми към услугата на топлофикация. До сега при напълно отворени вентили рдиаторите едва, едва се затопляха и то на повината дължина. Това лято смениха абонатната станция и се надявам радиаторите да са по- толи. Ако не са след края на отоплителния сезон режа тръбите и нямам ищо общо с топлофикация.
Та въпросът ми е следния: Може ли някой да ми посочи държавни документи, в които да е посочено каква трябва да е температурата подавана към домашните радиатори?
Забравих да кажа, че до сега радиаторите ми бяха студени, но сметката от топлофикация идваше навреме и беше доста висока.
Температура на радиаторите ( домашните)
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
еми предполагам вие "у столицата" както винаги сте му намерили мекото и лекото
При мене мога и 1000 градуса да ги направя, ама топломерите така ще ме загреят накрая , че жална ми майка плаче
Тъпото е най вече с невъзможноста да се установи кой пие и кой плаща
И освен това , като кажеш че ще ползваш за 100 лева месечно , те си ги искат, ако ще да ползваш и 2 лева ....и ако не им даваш 100 ( които с гаранция НЕ СИ ползвал ) те ти слагат и лихви и какво ли не
Педали нещастни
а накрая като решат да изравняват не стига , че имат да ти дават пари , ами и лихвите си търсят
Затова и аз им го забих .....казах , че няма да ползвам , па накрая на годината ако съм ползвал да идват и да си изравняваме сметките
офф колега , наспамих ти темата , ама като няма на кого да строша кокалите ми остава да се жалвам
на кой етаж си ?

офф колега , наспамих ти темата , ама като няма на кого да строша кокалите ми остава да се жалвам

на кой етаж си ?
DoH_KuXoT написа:проблема си е в твоите радиатори. Отваряй вентилите докрай преди да пуснат парното за да няма въздух после в радиатора, защото въздушната възглавница няма как да стане топла
Не е в мойте радиатори. Винаги са били обезвъздушени. Просто тръбата по, която идва топлата впда не е достатъчно топла. Като я пипнеш и после пипнеш друг предмет в стаята се чудиш дали тръбата да я наречеш топла. Не съм я мерил с термометър но според мене трудно вдига 20 градуса. Просто не идва топло до мене. По- ниските етажи са по-добре. Аз съм на 8-мия.
А както казах в сметката не пише, че съм стоял на студено.
joro_kem написа:провери дали са "кръстосани" радиаторите ти, т.е. входа и изхода да се падат диагонално един на друг. ако не са, това е причината да са топли наполовина и с по-ниска температура.
До сега не бяха кръстосани. Сега ги правя така и се надявам, че ще са е еднаква температура по цялата дължина. До сега "топлата" ивица правеше диагонал, а топломера беше в топлата зона. На следващотот ребро е лед студено.
juve написа:еми предполагам вие "у столицата" както винаги сте му намерили мекото и лекото
Още не сме намерили мекото и лекото но го търсим упорито. До сега ни ебават на поразия.
Иначе и аз не ги обичам тези от теца. Лятото един от тях ми държа доста груб и брутален тон и вече не смее да влежне в блока. Съседи ми казват, че когато идват по работа моя човек обикаля на 10 метра от блока, а само другия му колега влиза да свърши някаква работа.
- juve
- Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
- Двигател: AAZ - ALH
Просто не идва топло до мене. По- ниските етажи са по-добре. Аз съм на 8-мия.
ами батка, ако не идва до тебе топлата вода няма начин да изкараш далавера ...поне предполагам топломера ти не показва кой знае какво и сметката ти е доста малка ...като да плащаш само такса "сградна инсталация"

juve написа:Просто не идва топло до мене. По- ниските етажи са по-добре. Аз съм на 8-мия.
ами батка, ако не идва до тебе топлата вода няма начин да изкараш далавера ...поне предполагам топломера ти не показва кой знае какво и сметката ти е доста малка ...като да плащаш само такса "сградна инсталация"
надявам се след като смениха абонатната станция да дойде до мене топла вода. А иначе основната част от сметката е от сградна инасталация и онези градуси, дето преминавали през панела.
Та затова питам колко градуса трябва да е горещ радиатора (ако има нормативен документ)
ПП. А ти ако смяташ, че сметката ми е малка да ти е дам да е плащаш?
аз не разбрах за кръстосването какво имате предвид. При мен входната тръба влиза горе в ляво, изходната е долу в дясно. Това значи че не са кръстосни нали ? Аз така пускам радиатора че да е затоплен само горе в ляво и топломера да е студен, всяка година поддържам 19-20 градуса в стаите, всяка година изразходвам 50% от единиците от предната и все еднакви суми плащам ?!? Абе не знам ама пробвах с климатици и електрически печки и сумите дето плащах за ток са по-високи от тези, които плащам за парно. Абе като има моноплист нямаме голям избор.
Между другото в Австрия топломера не е на радиатора а в стаята на стената. Има и външен топломер и се отчита някаква разлика и това е най-точния метод за достоверност на данните. Другото е че водомерите им за топла вода отчитат само при температура по-голяма от 40 градуса. Абе и ние се мъчим да сме модерни ама сме светлинни години назад в развитието си сравнени с която и да е държава
Между другото в Австрия топломера не е на радиатора а в стаята на стената. Има и външен топломер и се отчита някаква разлика и това е най-точния метод за достоверност на данните. Другото е че водомерите им за топла вода отчитат само при температура по-голяма от 40 градуса. Абе и ние се мъчим да сме модерни ама сме светлинни години назад в развитието си сравнени с която и да е държава

- CRX Racing
- Автомобил:
- Двигател:
Върни се в “ОФФ-Топик - други”