Счетоводен въпрос - предварителен ДОД

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Счетоводен въпрос - предварителен ДОД

Мнениеот sebastianz55 » Вто 18 дек 2007 18:04

Консултирах се с Бат Милко ама той забегна а на мене не ми стана много ясно.

Та искам да задам няколко въпроса на онез по-навътре в счетоводството.

Ситуацията:

Всеки месец вземах заплата, но реално съм на граждански договор. В края на тази година ми пишат общата сума, за пред данъчните.

Миналата година взех бележката и в нея нямаше удържан данък. Попълних декларация и платих данъка. Не знам закона за миналата годна и дали е имало авансов ДОД.

1.Това е първият въпрос - имало ли е в миналия Закон за данъците върху доходите на физическите лица Авансов ДОД? [търсихно не открих стария закон]

1.2 Кой е бил задължен да го изплаща? Платецът сиреч работодателя или служителя сиреч наетия. И при какво условия?

----- да продължа историята ----
Днес обаче отивам за последна заплата и се оказва, че не само че няма да я взема, но и имам да давам на работоделя, защото той бил задължен да изплати авансов данък.
{това колко неприятна беше изненадата е друга тема}

2. Наистина ли е задължен работодателя {плътецът} на 100% да удържи авансов данък в момента на плащането. Или може да даде цялата сума и аз да си плащам данъка?

Това ме вълнува в общи линии. Все още се окопитвам и чета закона та барем разбера нещо.

3. Искам да знам дали мога да си искам цялата сума [в случая последната ми заплата] и сам да си платя данъка по-късно или не е възможно по-никакъв начин.

Знам че ако работодателя плати данъка трябва да има служебна бележка, в която се указва колко сумата и съответно данъка. След това подавам данъчна декларация и ако данъка реално ми е по малък прибирам разликата, ако е по-голям давам още.

Помогнете моля, че това ми развали деня хептен.

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 18 дек 2007 18:24

Отговор на бързо
Този, който ти изплаща гр договори е проспал много неща както го обясняваш
При всяко плащане за месеца е трябвало от сумата, която ти е по договор да се приспаднат 35% признати разходи, след това да се сложат осигуровките (за твоя сметка) и на остатъка след това да ти удържат 15% авансово ДДФЛ
В случая се дължи глоба (лихви) върху този данък, защото този който е проспал тези вноски е длъжен да ги преведе в месеца на изплащане, а не в края на годината
Това е общо взето от мен

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Вто 18 дек 2007 18:28

Е не знам дали ги е превеждал или не. Най-вероятно е. Въпреки, че за миналата година както нямам платени данъци от негова страна така и не пише да имам изплатени осигуровки на служебната бележка.

Аз казвам това, което знам и питам няколко неща, за да реша какво да правя.

Само да отбележа, че аз всеки месец взимам пари, но те реално се осчетоводяват на края на годината като единна сума по документи. Т.е. на края на годината ми се дава служебна бележка с цялата сума - все едно работата е направена наведнъж.

Потребителски аватар
веселин
Автомобил: SkodaFabia 1 sedan
Двигател: BNM 1.4 TDI-PD 2007
Контакти:

Мнениеот веселин » Вто 18 дек 2007 18:31

Ако работодателя декларира само през м.12.2007 - изплащането на този доход, не го е декларирал предходните месеци, а сега го декларира като една обща сума накуп следва да ти удържи данък 15%. Той би следвало да ти издаде Сметка за изплатени суми, където ще видиш общата сума , приспаднатите 35% нормативно признати разходи, удържани лични осигуровки , и чак ако сумата, получена след приспадането на горепосочените, превиши размера на необлагаемата годишна дан.основа /тя е 2400лв/, тогава следва да ти удържи този данък.
Виж ЗДДФЛ на страницата на НАП - чл.43

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Вто 18 дек 2007 18:39

Т.е. той най-вероятно ще го осчетоводи като разход за избран от него месец.

Но да разбирам ли, че като плати тези 15% то той ще ми плати и осигуровки например. Защото за миналата година нямам нищо платено.

Закон го четох 3-4 пъти, но не мога ясно да го разбера.

И т.е. как се смята данъка 15%.

Примерно ако са 10 000 то как се изчислява данъка?

Потребителски аватар
brabus
R-циклопедист на VW
R-циклопедист на VW
Автомобил: Golf II GTI PB A4 Avant 1.8 TQ
Двигател: 1991 2003
Контакти:

Мнениеот brabus » Вто 18 дек 2007 21:51

на 10 000 лв граждански договор с презумцията, че се плаща на веднъж
35% признати разходи са 3 500 лв
Остава 6 500 лв
Осигуровки (ако приеме, че нямаш друг работодател) се смятат на тавана, който е 1 400 лв. Понеже не ги знам в момента на изуст какви проценти бяха да кажем са Х лв. (не повече от 160 лв)
Та какво стана

6 500 - 160 = 6 340

на тази сума авансово ДДФЛ от 15% е 951 лв

или трябва да получиш чисто 10 000 - 160 - 951 = 8 889

Пак повтарям това е ако се изплатят накуп. Ако се плащат всеки месец, осигуровките ще бъдат горе долу 10 пъти повече или окол 1 600 лв за цялата година, но респективно ДДФЛ-то ще малко по-малко.

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 18 дек 2007 22:01

реално ги получава всеки месец
фактически, работодателят му прави една сметка за изплатени суми в края на годината
миналата година не му беше удържал нищо (аз съм му попълвал год.декларация)
тая година се прай по на хитър
Коста, тоя те цака, даже те прецаква - казал съм ти го отдавна

Ще ти дам конкретни отговори по въпросите ти, че ме ядосваш вече

1.Това е първият въпрос - имало ли е в миналия Закон за данъците върху доходите на физическите лица Авансов ДОД? [търсихно не открих стария закон]
ДА

1.2 Кой е бил задължен да го изплаща? Платецът сиреч работодателя или служителя сиреч наетия. И при какво условия?
Работодателя, Брабус ти е описал много точно как

2. Наистина ли е задължен работодателя {плътецът} на 100% да удържи авансов данък в момента на плащането. Или може да даде цялата сума и аз да си плащам данъка?
Да, задължен е

3. Искам да знам дали мога да си искам цялата сума [в случая последната ми заплата] и сам да си платя данъка по-късно или не е възможно по-никакъв начин.
Можеш да си я искаш, но само на морални основания... според мен няма как да докажеш, че си взимаш парите всеки месец

п.с. имам и телефон :wink:

Има и друг вариант
Квот ти дал без документ - дал - ти не си се подписал никъде - така и така нема да вземеш последна заплата - махаш се и дохода ти досега за тази година автоматично става необлагаем :wink:

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Вто 18 дек 2007 22:42

Благодаря за отговорите. Казах му да взема си взема парите. После чакам служебна бележка с това какво е платил като данък да си пиша декларацията.

Благодаря Ви отново.
А Милко ще го черпя бира :)

Потребителски аватар
batmilko
Автомобил: Opel Zafira
Двигател: 1900 CDTI
Контакти:

Мнениеот batmilko » Вто 18 дек 2007 22:50

sebastianz55 написа:А Милко ще го черпя бира :)

тва шот знаеш, че не пия бира :wink:
според мен теребеше му биеш шута, работи има доста на пазара :idea:

Потребителски аватар
sebastianz55
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот sebastianz55 » Вто 18 дек 2007 23:13

Ще те черпя безалкохолно сокче :-P

Иначе работата я сменям вече, то така не става.

Значи сега тези пари съм му писал, че чакам служебна бележка, че са внесени като данък, върху сумата. Поне като не ги взема да се водят данък платен.
А за разписване още не е дошло време ама като дойде ще чета внимателно.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”