информация за ИСО 9001:2000

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

информация за ИСО 9001:2000

Мнениеот pike » Нед 30 дек 2007 12:24

Ако някой е светнат за тези неща нека да пише за кво става въпрос.Също ме интересува и ИСО 18000.Ще съм благодарен на всеки който е наясно с тези неща или пък фимата му има тези сертификати.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Нед 30 дек 2007 12:38

Преди около година фирмата в която работя изкара сертификация по ISO 9001:2000
Най-общо това е европейски стандарт за качество.
За съжаление с времето ще се налага все повече и у нас в всяка една сфера на дейност.
За малкият бизнес не знам но за средният и голям вече е почти задължително особено ако се работи съвместно с европейски фирми.

Процедурата по сертификацията протича доста дразнещо. Намира се скъпо платен консултант който ти виси в офиса и ти дава акъл как да си вършиш работата за която той и идея си няма. На края се завеждат куп документи, прави се експертна проверка и си получаваш сертификата.
Най-общо казано нещата са чисто формални, но коства време, доста пари и доста нерви.

Ето това е сертификаторът към който сме ние:
http://www.bvqi.bg/header.php

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Нед 30 дек 2007 12:52

Благодаря за бързия отговор!Това за парите и нервите-ясно.А впоследствие промени ли се нещо или всичко е заради документа?Има ли някакъв последстващ контрол от страна на някой,реална полза има ли за фирмата,има ли някакви плащания след време за поддръжка на сертификата.Това са нещата,които ме вълнуват,защото нещо съм се амбицирал в тая насока,а в държавата всичко още е полулегално и се чудя има ли смисъл да бързам.

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Нед 30 дек 2007 13:18

pike написа:Благодаря за бързия отговор!Това за парите и нервите-ясно.А впоследствие промени ли се нещо или всичко е заради документа?Има ли някакъв последстващ контрол от страна на някой,реална полза има ли за фирмата,има ли някакви плащания след време за поддръжка на сертификата.Това са нещата,които ме вълнуват,защото нещо съм се амбицирал в тая насока,а в държавата всичко още е полулегално и се чудя има ли смисъл да бързам.

Ами според мен всичко си е чиста формалност. Реално нещата около работата с нищо не се промениха. Може би някоя и друга бумащинка в повече.
Мисля, че подлежим на пресертификация на всеки две или три години. Разбира се процедурата вече е доста по лека. Има и някаква опция за изненадващи проверки и тн.
Личното ми мнение е, че цялата работа е ветър и мъгла.

По отношение на бизнеса... Промяна има. След като добиеш сертификация по исо интересът на големите и сериозни играчи към теб е по-голям. Отварят се разни вратички и макар за момента ползата от ИСО да не е много съществена с времето това ще се промени :)

Мене ако питаш:
Вземи си ИСО-то и си свиркай. Един ден няма да съжаляваш :)

Потребителски аватар
juve
Автомобил: Pasat B3-Seat Leon TDI
Двигател: AAZ - ALH

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 13:52

мдаа и ние вече имаме ...отпреди 1 месец точно :evil: Цялата работа е една грамадна машина за пари и бумаги :!: Вече не може и да се изсереш , без да попълниш формуляр 12/Б2345173 :evil: Освен това си е яко уловка 9001 не се занимава с това , качествена стока ли предлагаш нея я засяга само оганизацията на труда ...пфу ! Бумащина , подписи , формуляри ..... аз съм и вътрешен одитор - да се заяждам с това , защо има дата ама зад нея не пише думата "година " :twisted: Реално за консултациите е прав колегата .... ама за мен , това е добре само за фирми с персонал над 500 човека , иначе за по малките всеки става отговорник на нещо , я метролог , я отдоворник за кенефа :evil: а бе с една дума БЮРОКРАЦИЯ!!!

Потребителски аватар
pike
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pike » Нед 30 дек 2007 15:54

А нещо за цената на това удоволствие ?Всъщност съм наясно горе-долу колко струва изготвянето на бумагите и внедряването до идването на външния одит.Но за него и издаването на сертификата/евентуално/никой нищо не казва.Ще съм много благодарен ако някой нещичко каже!!!За предпочитане на Л.С.
Благодаря за съветите дотук!!!!

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Нед 30 дек 2007 16:16

реална полза има ли за фирмата,има ли някакви плащания след време за поддръжка на сертификата.Това са нещата,които ме вълнуват,защото нещо съм се амбицирал в тая насока,а в държавата всичко още е полулегално и се чудя има ли смисъл да бързам.

Ами по принцип за парите въпроса може да ти се разясни от консултанта, които ти внедрява организацията .... има периодични външни одити , които са определени отрано и са планирани документално , етсествено е , одиторите спят , ядат и т.н някъде ... а за цените - мисля , че има значение много неща , ама ако не бързаш много и не ти изясни някой колега ще мога и аз , ама трябва да се осведомя с точни цифри .... лошото е , че тази мафиотска структура си има хитър ход : ако искаш нещата да са лесни за теб , като фирма с Исо , най - лесният начин и удобен е да поддържаш връзки най вече с фирми с него - документите , които имаш да правиш започват да ти идват частично наготово , защото и на тях им трябват и затова са ги направили ! а и не може да се въведе бързо , ако е малка фирмичка бива , ама при нас например се проточи 8 месеца , а ние не сме голяма фирма .... Така че ...може би е правилно ако можеш да го вземеш - ако го имаш ей така - губиш пари малко , ама е за предпочитане ако ти потрябва , а го нямаш - въпрос на бизнеса е ....

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Нед 30 дек 2007 19:27

При нас се проточи 6 месеца. Идва една патка на която всички трябваше да и правим евала и накрая взе към 6000 лв.
Цялата фирма сме 15 човека барабар с ръководството.

Наистина както каза колегата по-горе:
Това е една голяма машина за пари и излишни бумаги!

stil
Автомобил: VW Polo 1991
Двигател: NZ

Мнениеот stil » Нед 30 дек 2007 20:19

pike написа:Това за парите и нервите-ясно.А впоследствие промени ли се нещо или всичко е заради документа?

В България повече от 90% от организациите искат само сертификат и на практика не се възползват от know-how-то, което дава модела на система за управление на качеството чрез стандарта ISO9001. Но сертификатът, все пак е само една хартийка и да очакваш някакви промени само заради самия документ е меко казано... наивно.

Промени (към по-ефективна и ефикасна работа на организацията) е възможно да се случат само и единствено ако са плод на осъзната необходимост от мениджмънта на организацията. В този смисъл, можеш да прилагаш изискванията на стандарта и без да си сертифициран, но за целта ти трябва точния човек, който да е запознат с тази специфична материя и да има опит в управлението на качеството.
Наемането на консултант, не винаги води до желаните резултати, освен ако не те интересува само хартийката – тогава консултантът наистина може да ти помогне да се снабдиш с нея по възможно най-бързия начин, включително и да те снабди с готови документи (наръчник, процедури, формуляри...) и да ти препоръча „подходящ” сертификатор. Но... само толкова... Което също си има своята цена.
Цените за консултантски услуги са доста относителни и зависят обема на работа и умението да се пазариш. Примерно: 5-6000* лв за консултантска услуга в рамките на 6-8 месеца и персонал до 30 човека.

Сертифициращият орган е третата (уж независима) страна в тристранното утвърждаване на качеството. Вмъквам „уж”, защото сертифицирането в последните 10-на години се разви с бурни темпове и вече е сериозен бизнес със значителни капитали. А където има голям капитал, по-лесно се говори за интереси, отколкото за независимост.
Цените за сертификационни услуги също могат да варират в големи граници. Макар и в доста по-малка степен, все пак и тук пазарлъкът понякога е осъществим. Пример за цена за сертификация по ИСО 9001 на фирма до 30 човека от реномирана сертифицираща организация – 12 000* лв за три години.

Обикновено се появяват и други разходи.

Каквото и да правите, търсете ползата и смисъла на нещата. Една система за управление на качество не трябва да бъде само за пред одиторите от сертифициращата организация,
или защото един-двама клиенти са се заинтересували от нея,
или защото конкурентната фирма „Х” се е сертифицирала – защо и ние да не се окичим със сертификат?
Системата е ВАША, регламентира ВАШАТА дейност и трябва да ви носи ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ. Другото е вятър работа.

Има голяма доза неразбиране на принципите за управление на качеството в мненията, дадени по-горе от колегите, но нямам възможност да ги коментирам в момента. От друга страна обаче, тези мнения общо взето точно отразяват състоянието на мениджмънта на качеството в българските организации.

Потребителски аватар
groznika

Мнениеот groznika » Нед 30 дек 2007 23:43

Колега stil,
Ще ми се да дам нещо като отговор на твоят пост...
Значи аз съм само служител. Имам си пряк началник който е и собственик на малкият бизнес който развиваме. По общи впечатления тази сертификация в момента ни служи САМО да заема едно малко местенце оградено в рамка на една голяма бяла стена!
Тези консултанти които ни бяха на гости не са в час ВЪОБЩЕ за какво става въпрос!
Смея да твърдя, че началникът ми като частник има толкова силен интерес да му върви бизнесът както трябва, че консултантката просто нямаше какво да добави. Милата дама си развява задника 6 месеца без практически да направи нищо конкретно, взе маса пари за да осигури наличието на един кирлив лист хартия с цветна холограмка ;)

Не е възможно един книжен плъх да дойде и да ми каже как АЗ да си върша моята работа качествено за която той и на сън не виждал, че съществува като дейност. Това просто е безумно!

Когато се задвижиха процедурите се надявах, че това пряко ще се отрази към по-добро за мен и колегите ми. Да ама НЕ! Единственото което се промени, е че освен всичките глупости с които се занимавам всеки ден, сега трябва да си нося и още една папка с тъпи документи за подписване от клиенти и тн. Е, има и още нещо... сложиха ни апарат за минерална вода в офиса :lol:

Знаете ли... след всички тези глупости май започвам да се чувствам като истински европеец :idea:

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 31 дек 2007 11:35

Колега stil,
Аз също не мисля , че това което си казал е лъжа ...вярно има неразбиране на съществената част на тази работа, но аз гледам как нещата се развиват тук , в БГ .... Аз мисля, че тази организация дава нещичко , ама е доста съмнително засега , а иначе взема ...пари ! Елементарен пример : както знаеш предполагам ( ако си в подобен сектор) измерването в фирма със Исо 9001 се извършва само със сертифицирани инструменти .....да видим ..... проверката на един уред в лаборатория е само .... 50 лева на уредче от рода на амперклещи и над 100 за някой мерещ налягане ..... ами .... като знам колко имаме - тъжно ми става ! и всичко това се повтаря профилактично .... за генерираните потоци хартия няма да говорим .....мрежовия принтер направо се побърка и почна да ходи на ремонт чееестичко :roll: необходимите отговоници се оказаха толкова много , че имаше проблем как да се пишат и по 2 длъжности на човек .... Ние не сме 1000 човека .... нямаме ( досега) армада от писарушки , дето се заравят в книгите цял ден , пият кафета , пушат цигари и като им дадеш още 50 документа просто дигат рамене - все им е тая..... всички имаме работа , от която фирмата печели пари и изведнъж се почва - вместо аз да изкарам 100 лева , аз бриша формуляри , които никой няма да чете ! А бе ..бюрокрация ... но и ние си имаме синкавтото знаменце на бюрото :)

KOKO ГЕОРГИЕВ

Мнениеот KOKO ГЕОРГИЕВ » Пон 31 дек 2007 11:59

От всичко написано датук ми ставя ясно, че въпросното сертифициране категорично противоречи на принципите на свободната пазарна икономика. :twisted:
От 1993 до 2000 г. се занимавах с износ на лекарства. През 1995 г. беше въведено лицензиране на търговците и всички, които имахме начало на дейност до май 2004 г. получихме почти автоматично лицензи, а останалите бяха без такива поне още 7-8 месеца и се налагаше да правят износа си чрез такива като мен, естествено срещу комисиона. Това е типичен пример за нарушаване принципите на свободната конкуренция. Аз по случайност бях сред щастливите, а всъщност цялата гадост беше организирана от няколко фирми-мастодонти, с цел ликвидиране на конкурентите. :roll:

stil

Мнениеот stil » Пон 31 дек 2007 12:03

@juve, groznika
Момчета, не сте в час с материята, освен това не четете внимателно написаното от мен. Възможно е и просто да скучаете и си търсите приказка. Обаче сега е време за празнуване, затова предлагам да подновим дискусията догодина. Дотогава прочетете още веднъж какво съм написал по-горе и по-специално вникнете в следното:

stil написа:Каквото и да правите, търсете ползата и смисъла на нещата. Една система за управление на качество не трябва да бъде само за пред одиторите от сертифициращата организация,
или защото един-двама клиенти са се заинтересували от нея,
или защото конкурентната фирма „Х” се е сертифицирала – защо и ние да не се окичим със сертификат?
Системата е ВАША, регламентира ВАШАТА дейност и трябва да ви носи ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ. Другото е вятър работа.

Весело посрещане на новогодишните празници!

Потребителски аватар
juve

Мнениеот juve » Пон 31 дек 2007 12:08

От всичко написано датук ми ставя ясно, че въпросното сертифициране категорично противоречи на принципите на свободната пазарна икономика. Twisted Evil

еее Дявола не е толкова черен де :wink: Исо 9001 е Доброволен , никой не те кара , нито те задължава да минеш към него . А относно лиценза - сигурно визираш моето мнение , че тези от ИСО предпочитат да работят с такива като тях .... това е вярно , но не е задължително . За идеята и далаверата винаги може да се държи бизнес връзка и с някой който не е от ИСО , само малко писане ще падне , ама то писането е повече от работата де факто ..... много ми е смешно , като видя как се рекламират стоки с ИСО 9001 - ххаааааааааххааааааааахааааа ... това абсолютно нищо не дава за качеството - на стандарта не му пука какво пускаш , важното е ако е кабърчета да имаш и 2 сандъка с документи към кутията :lol: :lol:
Момчета, не сте в час с материята, освен това не четете внимателно написаното от мен.

Може , колега ! Ама догодина ще те питам колко човека сте във фирмата и имаш ли нещо общо към сертифицирането ...после ще се разправяме . А сега :lol: :lol: :beer :drunk :drive - това е което ни свързва и нека така да си остане :!:

Последна промяна от juve на Пон 31 дек 2007 12:11, променено общо 1 път.

stil

Мнениеот stil » Пон 31 дек 2007 12:08

KOKO ГЕОРГИЕВ написа:От всичко написано датук ми ставя ясно, че въпросното сертифициране категорично противоречи на принципите на свободната пазарна икономика. :twisted:
През 1995 г. беше въведено лицензиране...

Бъркаш радикално нещата. Сертифициране НЕ Е еднозначно с лицензиране - едното е напълно доброволно, а другото се регламентира законово от държавата, т.е. задължително е.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”