и аз съм привърженик на идеята за взаимен фонд. Ако не си "лаком" за голяма печалба, инвестицията е сигурна и печеливша. Лично аз не бих избрал Капман, дори само поради факта, че прекалнено голяма доходност показват, имаше период със 180% годишна доходност

, тез пари да не валят от небето... рано или късно подобно фондове ще се пукнат като голям балон...
Принципно консервативните фондове инвестират само в 100% сигурни активи - ДЦК, облигации и т.н. и там доходността примерно е 9-10% на година, но е 100% сигурна, там не може да загубиш.
Балансираните фондове са 50% на 50% - демек половината ти пари ги инвестират в сигурни инструменти (ДЦК), а останалите в рискови (акции), там печалбата е по-голяма (20%-30%) обаче има вероятност да е както 30%, така и 5% - тук може и да не спечелиш, но почти сигурно няма да загубиш... един вид загубата ти евентуално ще е само пропуснатите ползи от евентуална сигурна печалба от банков депозит
Рисковите фондове инвестират 100% в рисоки инструменти, акции, валута и т.н. и там може и 200% на година да спечелиш (средно за тази година беше около 70-80%), но може и да излезеш на минус, особенно ако е краткосрочна инвестицията, понеже цените на нашите борси принципно за сега се движат основно нагоре, но вече идва времето, в което ще са нагоре-надолу и ако уцелиш спад ще изгориш...
В банка е безсмислено да си държиш парите, понеже лихвата не покрива дори инфлацията, демек ще си на загуба след година...
В най-лошия случай избери някой наистина консервативен консервативен взаимен фонд и си свиркай спокойно
Виж тези, мисля, че са доста в час