Съвет за инвестиция

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Съвет за инвестиция

Мнениеот mladvampirTDI » Сря 09 яну 2008 20:37

Здравейте колега,
от няколко седмици ми се върти една идея в главата. Какъв е казуса - имам малко спестени пари, който соят б банка(не са много, но все пак). Обаче банката не ми се струва разумно място, парите няма да ми трябват в близката година, година и половина(размислих за смяната на колата точно сега ;-)). Чувам нещо сега много актуално свободните пари да се инвестират, обаче въпреки, че в дипломата ми пише икономист, нямам много идея в тази област. Та да попитам ако има колеги по-навътре в тази сфера, да даде съвет или линкове за четене или каквото и да е инфо.

П.С. Темата е сериозна и моля да не се спами!!!!!

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 09 яну 2008 20:40

не знам колко са парите, ама по-сигурно и печелившо от инвестиция в имот, не се сещам.... :wink:

V.Nanovski
Автомобил: VW Golf mk3
Двигател: abf
Контакти:

Мнениеот V.Nanovski » Сря 09 яну 2008 20:40

заповядай колега www.capmanbg.com

Потребителски аватар
mladvampirTDI
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот mladvampirTDI » Сря 09 яну 2008 20:43

Ludia написа:не знам колко са парите, ама по-сигурно и печелившо от инвестиция в имот, не се сещам.... :wink:

Малко са за имот парите, иначе... въпреки, че имота не е от най-печелившите инвестиции, поне така ме учиха в университетите...

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Re: Съвет за инвестиция

Мнениеот Plumber » Сря 09 яну 2008 20:44

mladvampirTDI написа:Здравейте колега,
от няколко седмици ми се върти една идея в главата. Какъв е казуса - имам малко спестени пари, който соят б банка(не са много, но все пак). Обаче банката не ми се струва разумно място, парите няма да ми трябват в близката година, година и половина(размислих за смяната на колата точно сега ;-)). Чувам нещо сега много актуално свободните пари да се инвестират, обаче въпреки, че в дипломата ми пише икономист, нямам много идея в тази област. Та да попитам ако има колеги по-навътре в тази сфера, да даде съвет или линкове за четене или каквото и да е инфо.

П.С. Темата е сериозна и моля да не се спами!!!!!

Обръщай в евро и дерзай.Още малко остана.А колата не е инвестиция според мен.Ако имаш пари за имот взимай.

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Сря 09 яну 2008 20:45

mladvampirTDI написа:
Ludia написа:не знам колко са парите, ама по-сигурно и печелившо от инвестиция в имот, не се сещам.... :wink:

Малко са за имот парите, иначе... въпреки, че имота не е от най-печелившите инвестиции, поне така ме учиха в университетите...

абе ти заеби какво са те учили....зимаш на зелено, след година и половина го продаваш за 70-80% повече ;)

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Сря 09 яну 2008 20:49

Ами за съжаление в България не е развито така нареченото инвестиционно спестяване.На запад хората влагат спестяванията в акции и облигации чрез банки и брокери.По тази причина те са много заинтересовани от движението им затова по (американските най-вече) телевизии вървят непрекъснато котировки,движение и курс на акциите.Българската фондова борса не предлага за частни участници много възможности затова ти имаш няколко възможности за инвестиция в истински смисъл на думат.
1.Интернет.
2.Банка - те могат да участват на международните парични и капиталови пазари (това е изискване основно на някои европейски борси)

Как ще диверсифицираш зависи само от теб.
Пази се от самозвани брокери "управляващи риска" ,в България малцина го могат.
Успех!!!

Последна промяна от reinhard на Сря 09 яну 2008 21:18, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Stivi
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Stivi » Сря 09 яну 2008 21:18

:офф Давай заеми на колеги срещу лихва конкурентна на банковата-ама малки суми за да няма после проблем със събираемостта :))

Потребителски аватар
connor cane
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот connor cane » Сря 09 яну 2008 21:31

И аз съм си задавал този въпрос, ама са ми малко парите в банката - няма и за една евтина Голф 4-ка. :Mr Green Fun
Инвестиция в имот - на зелено, и то в София - гарантирано печеливша. Не чак 70-80% - но доволно.
Абе и аз нещо не съм на ясно с тези акции, управление на капитали и тн. Появиха се разни компании, дето се пишат, че разбират, ама де да знам доколко са надеждни.
Дали има някой колега, който се занимава с това - да разясни малко на нас невежите. :D

Citoject
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Citoject » Сря 09 яну 2008 21:32

Пробвай със взаимен фонд...В цял свят хората си държат парите в такова.Колегата горе ти е дал линк за Капман.Миналата година имат около 70 процента печалба.сега нещо последните месеци паднаха малко,но сигурно е временно.

Потребителски аватар
wili98
Щраусолог
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот wili98 » Сря 09 яну 2008 21:38

взаимен фонд, с умерен риск.
И то не всичките..
разпределяй риска....
1/3 влог, 1/3 капман например /при все, че борсата се срива тия дни, и вече няма удър с на божков фирмите/, 1/3 в взаимни фондове...

но недей 100% на едно и също място...

бате най-добре, скачай на зелено с кредит...
дорде се усетиш.. и хоп...
вариант 2 ако имаш кредит... погаси го.. ;)

в коя фирма бачкаш та таквиз убави бонусчета раздават ;)

myrshavija
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот myrshavija » Сря 09 яну 2008 21:50

mladvampirTDI написа:... имота не е от най-печелившите инвестиции, поне така ме учиха в университетите...

Преди около година купихме жилище за 51000 евро. Сега цената е около 100000 евро.

Потребителски аватар
musura
Сър
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот musura » Сря 09 яну 2008 21:58

и аз съм привърженик на идеята за взаимен фонд. Ако не си "лаком" за голяма печалба, инвестицията е сигурна и печеливша. Лично аз не бих избрал Капман, дори само поради факта, че прекалнено голяма доходност показват, имаше период със 180% годишна доходност :shock , тез пари да не валят от небето... рано или късно подобно фондове ще се пукнат като голям балон...

Принципно консервативните фондове инвестират само в 100% сигурни активи - ДЦК, облигации и т.н. и там доходността примерно е 9-10% на година, но е 100% сигурна, там не може да загубиш.

Балансираните фондове са 50% на 50% - демек половината ти пари ги инвестират в сигурни инструменти (ДЦК), а останалите в рискови (акции), там печалбата е по-голяма (20%-30%) обаче има вероятност да е както 30%, така и 5% - тук може и да не спечелиш, но почти сигурно няма да загубиш... един вид загубата ти евентуално ще е само пропуснатите ползи от евентуална сигурна печалба от банков депозит

Рисковите фондове инвестират 100% в рисоки инструменти, акции, валута и т.н. и там може и 200% на година да спечелиш (средно за тази година беше около 70-80%), но може и да излезеш на минус, особенно ако е краткосрочна инвестицията, понеже цените на нашите борси принципно за сега се движат основно нагоре, но вече идва времето, в което ще са нагоре-надолу и ако уцелиш спад ще изгориш...

В банка е безсмислено да си държиш парите, понеже лихвата не покрива дори инфлацията, демек ще си на загуба след година...

В най-лошия случай избери някой наистина консервативен консервативен взаимен фонд и си свиркай спокойно :)

Виж тези, мисля, че са доста в час :idea:

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Сря 09 яну 2008 21:59

Инвестирай в това, което можеш да правиш най-добре :wink:

P.S.
Има една еврейска поговорка " 30години, трябва да работиш за име, след това името ще работи за теб " :wink:

Пожелавам ти успех в твоите начинания, все пак влизаме в годината на "плъха", според китайския календар, а това означава пари, слава, хубав живот :wink:

bimmoby
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот bimmoby » Сря 09 яну 2008 22:14

безналично злато-райфайзен и първа инвестиционна банка го продават.
казват че цената му е свързана с тази на петрола а него го чакат да
стигне 200$ за барел

Върни се в “ОФФ-Топик - други”