Данък на спряна от движение кола

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Данък на спряна от движение кола

Мнениеот levonik » Нед 20 яну 2008 17:53

Здравейте!
При посещение в данъчното баща ми бил предупреден, че дължа данък за спрения, но небракуван стар Запорожец. Като порових, попаднах на това :http://i.mobile.bg/perl/main.cgi?pmenu=3&leftmenu=2
Тълкувам го, че нищо не държа. Сега не зная на какво да вярвам, че то закони и закончета.
Вие имате ли някаква по-точна информация?

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Нед 20 яну 2008 18:00

има някакви леки промени от скоро...по-добре някой колега да извади закона...

Потребителски аватар
cosmo
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот cosmo » Нед 20 яну 2008 18:19

Да, за спряно от движение МПС се дължи данък. Трябва да се бракува в КАТ, след това с талона се отива в данъчното попълва се една декларация и те отписват от регистъра. при мен така беше

Потребителски аватар
T.Spark
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот T.Spark » Нед 20 яну 2008 19:42

На времето имах трабант и за спирането му от движение (без брак) трябваше да плащам на година 1,20 лв. или нещо от сорта. За помощни коли е повече 10-20лв - гадая.

При тебе год. даник ще като пари за цигари

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора
Автомобил: VW Transporter T5 2006
Двигател: AXD

Мнениеот gr_kanev » Нед 20 яну 2008 22:49

Има някакви промени в закона (не съм го чел и не знам). Данък се дължи за 2007 и 2008 година за спрени от движение, но небракувани МПС. Миналата седмица и аз плщах данък за спрян от движение преди много години мотопед Балкан Б-50 на баща ми - 10 лв., и 70-ина стотинки лихва - това за 2007 г. За тази година също ще има някакви стотинки лихва - ама ще е ясно след април.
Ако няма да ползваш нещо от ЗАЗ-а, връщай му номерата в КАТ, и го оправяй там както трябва, и си плати - но ще е повече от 10 лв., струва ми се.

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Нед 20 яну 2008 22:56

Мамка му и закон! :seeex
Не помня къде нахаках номерата и дали "братята" не ги задигнаха заедно с броните.
Благодаря на всички Ви! :да:

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Нед 20 яну 2008 22:57

Потърси ги, че иначе сумата за плащане в КАТ става доста по-голяма. Пропуснах да кажа, че и в КАТ платих към 10-ина лв. (молби, оформяне, ала-бала)

Потребителски аватар
petko5
Автомобил: VW Golf 3
Двигател: ААМ

Мнениеот petko5 » Пон 21 яну 2008 0:08

Имаш определен срок, да декларираш в съответната общината /данъчно/, че колата ти е спряна от движение.
Ако си го направил, няма да плащаш данък, ако не си.....ще си платиш като поп.

Потребителски аватар
gr_kanev
Доктора

Мнениеот gr_kanev » Пон 21 яну 2008 0:22

petko5 написа:Имаш определен срок, да декларираш в съответната общината /данъчно/, че колата ти е спряна от движение.
Ако си го направил, няма да плащаш данък, ако не си.....ще си платиш като поп.

Това беше по стария закон (или преди преправянето му). Сега винаги си плащаш като поп.

Newbie
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Newbie » Пон 21 яну 2008 23:43

По най-новите промени в закона само, ако е бракувана тогава не се плаща данък!

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Вто 22 яну 2008 0:07

От 1 януари 2007г за автомобил спрян от движение си дължиш данък все едно си е в движение.
От данък те освобождава само бракуването. От КАТ като го бракуваш трябва да ти издадат удостоверение и с него и талона на колата в данъчното. Някъде е възможно и да ти поискат и удостоверение за разфасоване на бракувания автомобил от лицензирана за това фирма.

Потребителски аватар
slavi ivanov slavov
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот slavi ivanov slavov » Вто 22 яну 2008 10:02

Аз и аз патих. Имах една жига едно време(94-95г), и 96г я спрях от движение и толкова до сега. Преди два месеца отивам да плащам даньците на сегашните коли, и опссс имате и една жигула с неплатен даньк, ама чакаи ,ама как,ама туи, ама унуи, няма братко дьлжите даньк, интересното е че за 2007г. само.От колата няма и помен.Казах че сьм е дал за скраб, ами даите каза бележката от фирмата за вторични отпадьци, аз естествено нямам(това става в кат, отидох да я бракувам).Не може да се бракува без тази бележка, или другия вариант е сьс номерата(табелите).А аз нямам нищо, абе пьлен батак, кал.Извикаха някакьв началник та тои ме светна, сега каза отиваш в даньчното плащаш и данька, там на белешката ще излезе номера на рамата, след това отиваш при кварталният ти иказваш че са ти откраднали табелите назад вьв времето, тои ти прави един портокол(може да има и глоба) :lol: ,след това сьс този портокол, и бележката за платения даньк се врьщаш в кат и я бракуваме.Така и стана. Сега като ходих в даньчното колата вече не фигурира там.Дано сьм бил полезен с постинга.

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Вто 22 яну 2008 10:20

Бащата имаше една Шкодичка вече модела не го помня- когато я продаде закона не беше такъв какъвто е сега ... беше преди 12г. миналата година се оказа, че дължи данък за всичкото това време .
Спряна от движение кола, с върнати табели и талон в КАТ оказа се че без прехвърляне не може да се отпише от негово име и единствения начин в случай че новия собственик е в нейзвестност е да се впише като бракувана ... тъп закон .

Потребителски аватар
Pavcho2
Автомобил: Golf Mk4 GTI
Двигател: 1798 Т AGU custom intake
Контакти:

Мнениеот Pavcho2 » Вто 22 яну 2008 10:20

Бащата имаше една Шкодичка вече модела не го помня- когато я продаде закона не беше такъв какъвто е сега ... беше преди 12г. миналата година се оказа, че дължи данък за всичкото това време .
Спряна от движение кола, с върнати табели и талон в КАТ оказа се че без прехвърляне не може да се отпише от негово име и единствения начин в случай че новия собственик е в нейзвестност е да се впише като бракувана ... тъп закон .

Потребителски аватар
i.e.i
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот i.e.i » Сря 03 дек 2008 14:06

И аз да повдигна темата.Днес ми се случи същата история.

Изменение в ЗАКОНА ми е пуснало в движение(така се изрази служителката) автомобил,който съм бракувал(на талона пише унищожен)
2003г.
ПО това време на спрян от движение автомобил не се плащаше данък и за мен това беше история.
Да ама не -излиза данък за 2007 и 2008 .
Няма да описвам ,как се оправих(благодарение,че пазех всички документи) но ми отне 3 часа и луд скандал.
.
Съвета ми към всички спирали от движение МПСта да си проверят за какво става дума за да се изненадат като мен.

Върни се в “ОФФ-Топик - други”