Тръби за отоплителна инсталация

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
monstera
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Тръби за отоплителна инсталация

Мнениеот monstera » Нед 20 яну 2008 21:50

Колеги, трябва да избера тръби за отоплителната инсталация на апартамент. Знам, че има медни, полиетиленови, полипропиленови, но не знам техните предимства и недостатъци. Ще се радвам ако някой е правил на скоро такава инсталация и може да даде информация. Благодаря.

Потребителски аватар
Iavor
Автомобил: Škoda Octavia VRS
Двигател: CEGA 2008

Мнениеот Iavor » Нед 20 яну 2008 21:52

ПВЦ ,с алуминиева вложка.
Няма други тръби! :wink:

Потребителски аватар
levonik
Автомобил: T3 Caravele D
Двигател: CS 1985

Мнениеот levonik » Нед 20 яну 2008 23:05

Зависи какъв ти е котела. Ако е с прецизни ригулировки и имаш онова за тока - юпс,всичко което те предпазва от прегряване - тогава всичко което е модерно. Избираш според това дали тръбите са въздушни или в стената. Ако са в стената тогава възможно по- изолирани - алуминиевите с тефлона ги бива.
Ако обаче системата ти е пределно опростена и евтина / като моята с камина прити, без клапи и термостати/ тогава само черна тръба. Няма страшно от прегряване, раздуване.

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Re: Тръби за отоплителна инсталация

Мнениеот Plumber » Пон 21 яну 2008 7:15

monstera написа:Колеги, трябва да избера тръби за отоплителната инсталация на апартамент. Знам, че има медни, полиетиленови, полипропиленови, но не знам техните предимства и недостатъци. Ще се радвам ако някой е правил на скоро такава инсталация и може да даде информация. Благодаря.

PVC с алуминиева флошка или PPR с такава флошка.Лошото при първите е че частите,тройници,ракори и тям подобни са доста по скъпи от ППР-а,за който се използват нормалните полипропиленови фитинги.Тук трудното е ч на всяка тръба където ще се запоява трябва да се "остри",демек да се сваля алуминия с острилка :)Но ако няма да си тришиш ръцете ти,препоръчвам ППР-а.Но пък за апартамент,не те знам де ще ги криеш.В случая май е по-добре да си вземеш ПВЦ-то с алуминий 16-ка,щот по можеш да ги навреш някъде че се гънат по всякакъв начин :)

Потребителски аватар
chy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chy » Пон 21 яну 2008 8:02

Значи-и с полипропилен става,и с тръби с аламивложка и с медни..
Пропилена-лесно се запоява,евтино,кат фитинги и тръби...ама няма гаранция че тръбата ще издържи на Т над 100градуса...
Медните-скъпи на линеен метър,евтини фитинги...теоритически-вечни
Аламинвложката-скъпи на метър,скъпи на фитинг...Можеш и сам да го направиш...както аз! :wink:
Предполагам че става въпрос за апартамент с локална водогрейна инсталация...А не за вкл. към ТЕЦ...-в тоя случай можеш да използваш и трите-която избереш :D :D
Има един магазин за такива неща на Околофръсното(м/у Суходол и бенз. на Лукойл)..там предлагат много неща за локално парно,имат и монтажни екипи-виж там,за повече инфо....

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Пон 21 яну 2008 8:27

Най - хубавите тръби са PEX (полиетилен) тръбите без вложка.предимството им е че материала има "памет" и си възвръща формата след нагряване.Сравнено PEX/AL/PEX (полиетиленови тръби с алуминиева вложка) и PPR (Полипропилен) за предпочитани са първите.Гледай да са такива на които вложката е челно лазерно заварена ,а не спираловидно навита.Бягай от евтинината китайска тръба ще береш ядове после.Марки към които да се ориентираш - HAKA.Gerodur,Blansol,Henco.
Добър вариант са медните тръби но там цените са.....

Потребителски аватар
pich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pich » Пон 21 яну 2008 8:53

Медни тръби - предимства: най-ниско съпротивление при движение на флуида, ако са открити най-добро топлоотдаване ( благородни загуби ), отсъствие на зони на стеснение при свързващите фитинги, не корозират, при качествено спояване връзките са вечни; недостатъци : скъпи са, ако са вкопани и не са изолирани има големи топлозагуби, трудоемък процес на полагане.

Полипропиленови тръби - предимства : евтини ( на линеен метър и фитинги ), относително ниско съпротивление при движение на флуида, ниско топлоотдаване, няма стеснения в зоните на снаждане, вечни връзки между тръби и фитинги, не корозират, полагат се и се спояват бързо и лесно ; недостатъци : при спояване се получават така наречени бленди, при високи температури провисват.

Полиетиленови с алуминиева вложка - предимства : полагат се и свързват най-бързо, идеални са за ПОДОВО отопление ( за такъв тип отопление е и основното им предназначение ), не корозират ; недостатъци : редукция ( намаление ) на вътрешния диаметър в зоните на фитинги ( хидравлична спирачка ), с времето стареят уплътнителните "О" пръстени и снадките протичат, висока цена на фитингите.

Ако можеш да си позволиш в ценово отношение слагай медни, ако не, препоръчвам ти полипропилен с алуминиева вложка ( ако го свързваш сам внимавай в зоните на снадките да не се получи бленда ), а полиетилена с алуминиева вложка - само за подово отопление.

Потребителски аватар
monstera
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот monstera » Пон 21 яну 2008 9:18

Благодаря за отговорите. От това което прочетох до сега полипропиленовите тръби с алуминиева вложка ще свършат работа.
Ето още малко пояснения. Инсталацията ще е с газов котел. Още не съм избрал модел, но ще гледам да е немски и с повече автоматика. Апартамента ще се ремонтира и тръбите ще минават вкопани в пода.

Потребителски аватар
reinhard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот reinhard » Пон 21 яну 2008 9:39

monstera написа:Благодаря за отговорите. От това което прочетох до сега полипропиленовите тръби с алуминиева вложка ще свършат работа.
Ето още малко пояснения. Инсталацията ще е с газов котел. Още не съм избрал модел, но ще гледам да е немски и с повече автоматика. Апартамента ще се ремонтира и тръбите ще минават вкопани в пода.
Щом е газов най - добре медни

Потребителски аватар
pich
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот pich » Пон 21 яну 2008 10:16

Вземи си Vaillant и и забрави за проблеми. Имат и качествена автоматика.

Потребителски аватар
petarkolev
Автомобил: Jetta II 1.8
Двигател: RP

Мнениеот petarkolev » Пон 21 яну 2008 10:23

Iavor написа:ПВЦ ,с алуминиева вложка.

:arrow: rи аз съм за с такива съм в къщи и съм доволен

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Пон 21 яну 2008 11:21

petarkolev написа:

аз също от 4г.

Потребителски аватар
К.Одаджийски
VW експерт
VW експерт
Автомобил: Saab 9-3 SS ARC
Двигател: B207L

Мнениеот К.Одаджийски » Пон 21 яну 2008 23:54

petarkolev написа:

Понеже на колегата ще са му вкопани в пода и без алуминиевата вложка ще му свършат работа, стига да сложи изолацияна търбата, защото цената не е за пренебрегване, почти двойна е.
По цени на официалния вносител на Екопластик Чехия
Размер mm. ф16 ф 20 ф25 ф 32 ф40 ф50 ф63 ф75 ф90 ф110
Тръба PN16 1m. 0.95 1.05 1.75 2.95 4.45 6.60 9.90 15.50 23.00 34.50
Тръба PN20 1m. 1.00 1.30 2.10 3.40 5.20 8.50 12.00 19.30 28.00 41.50
Тръба STABI с Al 2.20 2.90 4.25 6.35 9.10 13.80 20.75 33.00 50.00 74.00

Тръбите са с дължина 4 м . PN16 за топла и студена вода, PN20 и STABI за топла вода и отопление

Потребителски аватар
Amorphiss
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Amorphiss » Вто 22 яну 2008 13:39

reinhard написа:
monstera написа:Благодаря за отговорите. От това което прочетох до сега полипропиленовите тръби с алуминиева вложка ще свършат работа.
Щом е газов най - добре медни

Съгласен съм с колегата че с мед ще стане най-добре но съм изпълнявал и доста системи със РЕХ тръи ( цената е чувствително по ниска от медта) като издръжливост на системата няма никакви проблеми. Аз лично не бих препоръчал РРR тръби за отопление (лично мнение ) . А относно котела горещо препоръчвам "Будерос" невероятно качество на много разумна цена смея да твърдя че са по добри и от Висман.

Потребителски аватар
nasko1978
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот nasko1978 » Вто 22 яну 2008 14:09

vladtod® написа:
petarkolev написа:

аз също от 4г.

Аз от 5г и няма никакави проблеми!Медни най - добре,но ако ти ги прави ИСТИНСКИ майстор ! :да:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”