Домашна Wlan мрежа.

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
black`
Автомобил:
Двигател:

Домашна Wlan мрежа.

Мнениеот black` » Нед 05 авг 2007 14:38

Трябва ми всякакво инфо за изграждане на такваз мрежа и като за начало дали става LAN само с две Wlan карти? :lol: :P
Мерси
Става въпрос за връзка на Desktop с Laptop, за да може втория да ползва нет от Desktop-а. :wink:

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Нед 05 авг 2007 14:41

Да, можеш да си направиш мрежата така. Интернет-а ще пускаш от едното PC и ще го рутираш към другото. Но за да имаш нет ще трябва да е пуснато рутиращото PC, затова най-оферта е да ви вземеш едно рутерче и да забравиш за случая! ;)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 05 авг 2007 14:42

точно така съм в къщи - с рутер ;)
перфектно е, и пред блока имам нет ;)

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 05 авг 2007 14:51

Въобще не съм в час. Става въпрос че нета идва от LAN картата на desktop-a, а тоя рутер сигурно няма да се върже щото доставчика ограничава по MAC адрес... :oops:

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Нед 05 авг 2007 15:22

Обяснявам:

1-ви вариант: Desktop машината ти се настройва да рутира (пренасочва) Интернет-а към лаптопа. На Desktop машината се монтират 2 ланки - едната wireless (с която ще се връзва към лаптопа), другата 100Mbit/s лан карта през която си вързан към Интернет. Този вариант е кофти защото за да имаш нет на лаптопа Desktop машината ти трябва да бъде пусната. Обаче този вариант е по-евтин.

2-ри вариант: Купуваш си рутер - устройство, което се връзва с Интернет-а през лан мрежата ти и предава из целият ти апартамент wireless Интернет, към който можеш да вържеш лаптопа. Също така въпросният рутер има и лан портове към които да вържеш и Desktop машината си. Читавите рутери започват от 70-80$

Дано си ме разбрал... :roll:

P.S. Колкото до MAC адреса - ако рутера е от читавите ще можеш да го смениш... А има и още по-лесен вариант - обаждаш се на доставчика и казваш, че си си сменил ланката и го молиш да ти map-не новия мак адрес и си готов. ;)

Потребителски аватар
Ludia
Most Wanted
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Ludia » Нед 05 авг 2007 15:27

рутера играе ролята на "тройника" при кабелната ;)

didoriginal
Фотограф на VWClubFest
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот didoriginal » Нед 05 авг 2007 15:28

Ludia написа:рутера играе ролята на "тройника" при кабелната ;)

Най-образно казано - да! :D

Потребителски аватар
bluefen
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот bluefen » Нед 05 авг 2007 15:41

Black първо пусни един пинг да не са ти заключили и ттл-а иначе мак-адреса не е проблем толкова голям

виж ттл-а ако е 1 се разтърси бях пуснал в една тема кои модели подържат дд-врт което ще ти помогне да се справиш и с ттл-а

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 05 авг 2007 20:58

Бре няма и ограничение на МАК сега прожерих. Вупроса е дали ще стане ПППОЕ врузка на тоз рутер :shock :roll: Щото ЛАН-а ми е през ПППОЕ :oops:
Ще трябват ли някакви АП-и или не?
А и кои е модел е хубав де да ми рутира ПППОЕ-то с наи-малко проблеми :?: :roll:

Потребителски аватар
The Red Guy
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот The Red Guy » Нед 05 авг 2007 22:34

Можеш без проблеми да си пуснеш ПППОЕ през рутер. За машина купи т'ва - http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar ... CANCNWF514
. Няма да сбъркаш - вероятно ще прочетеш още един билю мнения за други рутери - но този е най-доброто за у вас като съотношение цена/качество на пазара сега!

За настройки ще говорим като купиш машината - всичко е супер елементарно. Успех!

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 06 авг 2007 11:03

А този как е?
http://www.electron.bg/product_info.php?cPath=134&products_id=11739 :roll:
Гледам че си има и MAC маска ... :roll:

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Нед 03 фев 2008 23:27

Взех го този Canyon и сега е с нов фирмуер на Edimax :shock . Няма грешка рутерчето, много добро е. Мерси колега. :wink:

Потребителски аватар
Lizard
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот Lizard » Пон 04 фев 2008 8:13

The Red Guy написа:Можеш без проблеми да си пуснеш ПППОЕ през рутер. За машина купи т'ва - http://www.jarcomputers.com/cgi-bin/jar ... CANCNWF514
. Няма да сбъркаш - вероятно ще прочетеш още един билю мнения за други рутери - но този е най-доброто за у вас като съотношение цена/качество на пазара сега!

За настройки ще говорим като купиш машината - всичко е супер елементарно. Успех!

:) като цена наистена е добър избор. Но зависи какво натоварване му правиш. Този рутер, който си посочил съм го тествал в къщи и не останах доволен. Много често забиваше!
При мен нещата са малко по екстремни, на един подобен рутер имам 2 машини вързани през лан-а и от 4 до 6 през WLAN-а и мога ти кажа, че му взехме душицата :), един пуснал торенти, друг и той нещо тегли, 2-3-ма цъкат нещо в мрежа и всеки пренасочил по 3-4 порта да си обслужва разни сервиси :).
Но ако е само за 1 или 2 потребителя смятам, че няма да има никакъв проблем.

А по темата. Аз смятам че с рутер е най-добре. Освен ако Десктоп-а не е под линукс, за да го плозваш като рутер. Виндоса горкия много лесно здава багажа като се натовари малко повече, забавя се машината до степен в която нито интернат върви кат хората нито компа може да се ползва нормално. Е естесвено това е при повече от един потребител!

black`
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот black` » Пон 04 фев 2008 10:36

Ами ползвам го вече 5 месеца и не е забил нито един път. А и от вчера дефакто вече е Edimax BR-6204Wg. Прави по 50 дни UP Time до спиране на тока. :lol: 8) За цената си е перфектен. :) А и с тоя новия фирмуер нищо чудно да и стане по-добре. :wink:

Върни се в “ОФФ-Топик - други”