Преди 3 г продадох Трабант и ремарке на познат,има нотариален акт..Плащал е всичко,минавал е на прегледи,застраховки,даже и залена карта му дали тази година,но не е прехвърлил на негово име.Само със стария талон е колата,а номера нов.Колата и ремаркето са в провинцията и той не иска да ги докара за прехвърляне и ми казва че ще ги спре от движение, а те са в много добро състояние.Много се учудих на всичко,защото той не ми е казал за това и се чудя дали да му дам пари и да си ги върна обратно-на мое име са документите,само където има нотариален договор и ми е платил.Може ли да се анулира нотариалния договор.
Какво ще ме посъветвате-имам в предвид юридическата страна на въпроса.
Отмяна на продажба-анулиране на нот.акт?
Правила на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
Натисни тук за да прочетеш Правилата на форума
- dlug
- Автомобил: Passat B5.5 2003 1.9 TDI
- Двигател: AVB
Теб кое по-точно те притеснява? Че не са прехвърлени на негово име и може да стане някъкъв сакатлък или че са в добро състояние и не искаш да ги бракува??? Ако имаш копие от нотариално заверен договор за покупко-продажба не трябва да те притеснява че не са прехвърлени на негово име. То е трябвало и да минеш през общината с този договр за да ти ги отпишат и там де. Но общо взето с този договор ти не си собственик на МПС-тата и нямаш отношение към тях. Лично аз не съм срещал случай на анулиранае на договор. Ако има начин юристите да кажат как.
- Smurfette
- Автомобил: Seat Ibiza
- Двигател: 2006
Ами има такъв вид договор. Спомням си, че го ползвах преди 2 години за вече прехвърлена кола. Това е част от него:
"Продавачът и купувачът декларират, че договорът за покупко-продажба на МПС за сумата от ....... лв. с нотариална заверка на подписите рег.№ .../...... на нотариус ......, № .....на НК, а именно автомобил марка ..., модел ...., с държ. рег. № ......, рама ......, двигател ...... е изцяло привиден и страните не целят прехвърлянето на неговата собственост.
Продавача се задължава да прехвърли автомобила на Купувача или на всяко трето лице, посочено от последното."
След което се прави нов нот. договор за покупко-продажба.
"Продавачът и купувачът декларират, че договорът за покупко-продажба на МПС за сумата от ....... лв. с нотариална заверка на подписите рег.№ .../...... на нотариус ......, № .....на НК, а именно автомобил марка ..., модел ...., с държ. рег. № ......, рама ......, двигател ...... е изцяло привиден и страните не целят прехвърлянето на неговата собственост.
Продавача се задължава да прехвърли автомобила на Купувача или на всяко трето лице, посочено от последното."
След което се прави нов нот. договор за покупко-продажба.
- shotik
- Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
- Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
- Контакти:
договор
Аз съм дал декларация още същия ден когато му издадоха нот.акт и копието приложих там и нямам друго копие,но като си плащах данъците от миналите години все ми казваха ,че трябва да платя и техния данък и не искат да потъсят декларацията за да ми отпишат колата и ремаркето.Той обаче си е плащал всичко,но не ги е прехвърлил -има ли срок за прехвърляне след издаване на нот.акт,някъде четох че ще има глоба около 200 лв,но ако е минало 2 г давностен срок отпада.
Колкото за това да си ги върна все още не съм решил,защото като си помислих че пак трябва да ги съхранявам ,да правя евентуални ремонти и да давам пари като че ли ще се откажа,просто не ми е по силите да поддържам ретроавтомобил,нищо че е Трабант.
Колкото за това да си ги върна все още не съм решил,защото като си помислих че пак трябва да ги съхранявам ,да правя евентуални ремонти и да давам пари като че ли ще се откажа,просто не ми е по силите да поддържам ретроавтомобил,нищо че е Трабант.
Ще започна с това,че няма как да имаш нотариален акт за трабанта и ремаркето ,под форма на нотариален акт се склюват договорите за покупко-продажба на недвижим имот,което е изискване за тяхната действителност.Правото на собственост върху регистрираните в страната автомобили се прехвърля с договор за покупко продажба с нотариална заверка на подписите на страните по договора.Така нареченото "прехвърляне "на автомобила с пълномощно ,на практика не води до промяна на собствеността върху същия и упълномощителят си остава собственик на автомобила с всички права и задължения произтичащи от това.Така,че първо виж със сигурност с какъв документ си предал автомобила ,дали с договор за покупко-продажба с нотариална заверка на подписите -в този случай вече не си собственик и нямаш никакви права върху автомобила,независимо,че новият собственик не е променил регистрацията в кат-титул за собственост е договора за покупко-продажба,а не талона.В случай ,че е с пълномощно ,тогава пък ти си собственик на автомобила и можеш да си го искаш обратно от лицето на което си го дал.Та в общи линии това е,ама честно казано ми е чудно защо се занимаваш с цялата тази работа при положение,че ти е платил сумата,която сте се разбрали и си плаща данъците върху автомобила.
- shotik
- Автомобил: Seat Cordoba Vario 2000
- Двигател: ALM 1.6 MPI 2000
- Контакти:
Продажба
Ивършихме ПРОДАЖБА и за това водих жена ми да се подпише че е съгласна,писахме декларации че не дължим никому нищо,било е Акт за продажба,продавача Х ,продава на У за 150 лв и т.н.Мисля да ми продиктува при кой нотариус сме били и да отида до него и си извадя копие или като идва март месец да си преснимам документа и го представя в общината
-
- Автомобил: Passat B7
- Двигател: CFFB -2 0 4motion

Върни се в “ОФФ-Топик - други”