Въпрос за запояване

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
LuIS
Автомобил: Audi A4 S-Line 2002
Двигател: 1.9 AWX

Въпрос за запояване

Мнениеот LuIS » Нед 10 фев 2008 16:39

Здравейте колега..
намерих си поялник, но сега идва въпроса с къв материал се запоява..
от къде може да се купи и колко струва :wink:

Потребителски аватар
CoZmO
Автомобил: Passat Golf Scirocco Allroad A6C4
Двигател: PG EX EG BAU CAS AEL
Контакти:

Мнениеот CoZmO » Нед 10 фев 2008 16:48

Тинол и калай - във всяка една железария би трябвало да има... ;-)

Потребителски аватар
LuIS

Мнениеот LuIS » Нед 10 фев 2008 16:59

а няква цена? на килограм ли е?

Потребителски аватар
vladtod®
Автомобил: Passat
Двигател:

Мнениеот vladtod® » Нед 10 фев 2008 17:02

под формата на жичка е,не е скъпо ,но като слушам как говориш за поялник и запояване май никога не си го правил! По добре някой да ти покаже мисля ..........без да се обиждаш. :idea:

Потребителски аватар
LuIS

Мнениеот LuIS » Нед 10 фев 2008 17:05

не се обиждам.. а и няма да правя сложни работи.. някой друга жичка само..че не ми се ходи при майстори за дреболии..

Потребителски аватар
GOLF
!!!ИЗМАМНИК!!!
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот GOLF » Нед 10 фев 2008 18:28

CoZmO написа:Тинол и калай - във всяка една железария би трябвало да има... ;-)

Тинола е смес от калай и кулофон.
Има го във всеки железарски, на ролка е, но не съм сигурен с какви дължини ги имаше.
Цената мисля, че варира м/у 4-6 лв. зависимост от ролката, не съм си взимал отдавна и може да подведа в цените.

Потребителски аватар
тръба
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот тръба » Нед 10 фев 2008 20:39

Има в магазините за електроника като "Викиват" "Кузмов Електроникс" и др.Също и в строителните хипермаркети,дори мисля съм виждал в Метро.Според мен,тинола е по-добрия вариант.Първите спойки ще са ти малко :oops: ,ама ще свикнеш. :wink: Няма да се плашиш! :D

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Нед 10 фев 2008 22:28

GOLF написа:Тинола е смес от калай и кулофон.

Нееее... :lol:
Тинола е смес м/у калай и олово. Може да има различно процентно съотношение м/у двата метала, което определя различните му свойства, цвят, а и цена.
Интересното е, че сплавта е с по-ниска температура на топене от температурата на кой да е от двата съставящи го метала.
Наличието на колофонови нишки в нишката тинол не е задължителна, но обикновено говори за по-доброто качество и чистота на припоя.
Виждал съм с 1, 3, 4 и 5 нишки колофон, вградени вътре. Все пак, колкото и да са, не топнеш ли човката в колофонче предварително, нищо не става :!:
Не използвай активен (киселинен) флюс, ако не е абсолютно наложително предвид металите, които искаш да запояваш. Киселината остава там и при поемане на влага от въздуха почва да разяжда запоените парченца и за нула време се получава студена спойка.
За качеството на спойките в началото не се притеснявай ;)
Така или иначе, преди да хванеш поялника поне 10 пъти от към грешния край, няма да се научиш mhihi
И една тънкост: Майката на запояването НЕ Е наслояването!
Старай се да се получи малка, обляла от всички страни обекта капка с лъскава горна част и леки следи от колофон в основата й.
Успех! :да:

Потребителски аватар
Plumber
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Plumber » Нед 10 фев 2008 23:05

Хващаш капката и я "разливаш" Ползвай тенол,че по лесно се топи и работи с него.И както каза колегата radotom ползвай колофонче.Тоя колофон беше единственото хубаво от непрестанното свирене с цигулка на братовчед ми.Имаше в промишлени количества :)Голямо мазане падаше на тоя лък.

Потребителски аватар
groznika
Автомобил: Bora 1.8T
Двигател: AUM

Мнениеот groznika » Пон 11 фев 2008 1:15

radotom написа:
GOLF написа:Тинола е смес от калай и кулофон.

Нееее... :lol:
Тинола е смес м/у калай и олово. Може да има различно процентно съотношение м/у двата метала, което определя различните му свойства, цвят, а и цена.
Интересното е, че сплавта е с по-ниска температура на топене от температурата на кой да е от двата съставящи го метала.
Наличието на колофонови нишки в нишката тинол не е задължителна, но обикновено говори за по-доброто качество и чистота на припоя.
Виждал съм с 1, 3, 4 и 5 нишки колофон, вградени вътре. Все пак, колкото и да са, не топнеш ли човката в колофонче предварително, нищо не става :!:
Не използвай активен (киселинен) флюс, ако не е абсолютно наложително предвид металите, които искаш да запояваш. Киселината остава там и при поемане на влага от въздуха почва да разяжда запоените парченца и за нула време се получава студена спойка.
За качеството на спойките в началото не се притеснявай ;)
Така или иначе, преди да хванеш поялника поне 10 пъти от към грешния край, няма да се научиш mhihi
И една тънкост: Майката на запояването НЕ Е наслояването!
Старай се да се получи малка, обляла от всички страни обекта капка с лъскава горна част и леки следи от колофон в основата й.
Успех! :да:

Е, колегата май изчерпа темата. Към изчерпателният пост мога да добавя само едно:
Мен ме учеха на времето да се старая да правя добра спойка само с едно докосване на поялника. Това умение ще ти е много полезно ако поиш в непосредствена близост до изолации или пластмасови основи. ;)
Успех!

dkalfov
Автомобил: corrado
Двигател: pg
Контакти:

Мнениеот dkalfov » Пон 11 фев 2008 7:36

mhihi аз съм на тинол което е калаена тръбичка пълна с паста скоро купувах от магазин 'всичко по левче' 0,50 лв на опаковка едни малки прозрачни шишенца с навит като пружина тинол вътре

Потребителски аватар
chefito
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот chefito » Пон 11 фев 2008 10:33

google tutorials joint welding - изкарай нет курс за запояване, защото си има чалъми...

Върни се в “ОФФ-Топик - други”