GPS Garmin nuvi 200 + Карта на България (Ревю/коментар)

Взаимопомощ, полезна информация и всичко, извън темата на останалите секции
Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Вто 04 мар 2008 14:05

Здравейте колеги,
написах тази "рецензия" за тези, които доста време са се чудили като мен какво да си купят. Аз си купих горния модел Гармин с включена карта на БГ в пакета за 349лв. от Технополис.

1. GPS-a
==========
С много добри впечатления съм от модела. Екрана е възможно най-малкия, но е наъплно достатъчен! Невероятно е ярък и няма да имате проблеми с четимостта дори при силно слънце. Автоматично сменя дневен режим с нощен като при нощния фона е черен и не изморява толкова очите :wink:

Не ми се понрави това, че има shortcut само за регулирането на звука - ако примерно искаш да регулираш контраста или 2D/3D переспективата или някоя друга настройка - трябва да се рови в менюто, което е доста опасно по време на път. Не съм катаджия, казвам го от личен опит :lol:

Звукът също е перфектен - висок, ясен, ЖЕНСКИ :lol: , правилно говорещ и ясно разбиращ се. Около няколкостотин метра предварително казва накъде да се завие, а непосредствено преди завоя повтаря. Много е яка командата "дръжте вляво" - така говори когато пътя криволичи, но няма ясно очертан завой или ако има - не трябва да се завива.

Голям кеф е, че сверява АВТОМАТИЧНО времето по сателитите - е по-точно и по-автоматично сверяемо време от това нема! :)

Поставянето на стъклото е перфектно! Много лесно се слага и маха. Аксесоарите обаче са дотам - няма USB кабел в комплекта, а само зарядно от запалката. И мялко ми е мъка като го опъна тоя кабел от запалката до GPS-a на таблото, но няма как иначе :?

Тя тая батерия много арна бре Танасе! :lol: Верно, верно! Дават й 5 часа работа - не съм я пробвал, но съм склонен да вярвам - на мен ми издържа 3 часа и имаше още заряд. Веднъж ми писна, че батерията му била изтощена, но след това издържа половин час на безупречна работа без да се обажда - леле, представям си ако беше мобилен телефон... :lol:

Есктри - нема, ама и за кво са ви... 8) Има разглеждане на снимки, конвертори, калкулатори, ала-бала... Всичко тва си го имам на мобилния телефон и няма да го ползвам на GPS-a. Няма видео и MP3 плеър. Вътрешна памет - 250 МБ, има слот за SD карта, ама карта няма. Това все пак не е болка за умиралка - по 20 лв. са вече :wink:

Обхвата е добър - в блокове сателитите не ги лови, но това е обяснимо предвид 10 етажните бетонни прегради :wink: В къщи, ресторанти и др. такива лови сателитите.

:arrow: Следва продължение... :arrow:

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Вто 04 мар 2008 14:36

2. Картата на България (OFFRMap v4.40)
==========

Това е прословутата "карта на Събин", която обаче мога да ви уверя, че е в ХХХХ :evil:

На пръв поглед е много яка обаче само на пръв. Иначе е пълен смех! Ако трябва да бъда максимално точен - доколкото успях да разбера тия дето са правили картата са некви офроуд маниаци и са включили всевъзможни офроуд маршрути. А за градските чада - таратанци! :censored

Един нагледен пример отивам аз в планината и там ми няма жижите и хотелите и пътищата!! Има само офроуд маршрути!! Седя си аз пред една хижа, която цяла България знае или поне е чувала за нея, но според картата бях на един кър, през който минаваше Болкан трофи незнам си коя година :screwy

В града няма смисъл да Ви обяснявам - исках да отида от Централна гара до Централния площад в Пловдив - разстояние 1км, два завоя по целия маршрут. Ама викам чакай да видя GPS-a откъде ще ме преведе, може да има някой по-кратък маршрут, който да не знам. Мале, мале... :horror: От 100 г. живея в Пловдив и май за пръв път се затубих! Та като ме прекара по едни засукани улици... Забранена улица, ама то вика карай смело напред - карам аз по забраненото и насреща - патрулка! :глупав :WC :censored: 18+ Точно ми се размина без да ме спрат и пак по едни улици... Навсякъде, където беше забранено влизах, ама имаше и едни задънени, от които трябваше да се връщам :banghead: Точно това се случи и пред турското конкулство - така ме завъртя GPS-a, че минах с бодра стъпка оттам. А то затворена улица и аз си викам ей ся ако не открият автоматичен картечен огън няма кога друг път :laser Ми то и аз да бях на тяхно място щях да се позачудя къв е тоя дето кара не особено бавно по задънена улица покрай турското консулство - ми нали може някой от партия атака да е натъпкал багажника с експлозив... Изпотих се 18 пъти докато се измъкна и свещ палих след тва, че минах метър! :bishop

Та като казах, че картата е в ХХХХ - специално що се отнася до градската навигация, това явно е ново измерение ХХХ, несрещано досега! Само ще спомена, че на нашата улица трябва да има един ресторант, който от както съм малък не мога да се сетя да е бил там - пък съм роден преди да измислят GPS-ите...

Другият голям смях - улиците се търсят в меню АДРЕС, а блоковете в ЖК се търсят в раздел POINTS OF INTEREST (те там са кината, болниците и ресторантите :screwy ). Айде, с това може да се свикне, но какво ще кажете за това, че половината обекти (в т.ч. улици) са на кирилица, а другата - на латиница :gives: Ако напишете БАНИШОРА ще ви каже, че такова животно нема. Ако напишете обаче BANISHORA ви излиза! :evil: С прости думи - ако тръгвате за някъде, трябват ви поне 5 минути на място в колата докато го намерите на GPS-a.

Айде не били градски чада правячите на тая карта, поне викам в гората нема да се загубя. Аха, познахте! Не е истина - цирк, цирк, цирк! От Пловдив отивам към балкана, А КЪМ БАЛКАНА ИМА САМО 1 ПЪТ, но според картата трябваше да завия ПРЕЗ едни скали... :bishop

---

Единствената друга карта, която успях да ползвам е Garmin City Navigator NT 2008 - тя обаче трябва да призная е още по-постна. Има само София, в Пловдив са 3 улици...

Така, че умолявам колегите, които имат хубави РУТИРАЩИ карти да споделят откъде са ги взели.

150 лева за "картата на Събин" бих дал само ако няма нищо друго. А за съжаление случаят е точно такъв... :gives:

Потребителски аватар
alexx
Автомобил: SantaFe
Двигател:

Мнениеот alexx » Вто 04 мар 2008 20:58

150 лева за "картата на Събин" бих дал само ако няма нищо друго.
тая съм я пробвал гола вода е .... вярно е само за ОФФ РОАД ама и за там нестава

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Сря 05 мар 2008 1:53

Нещо и аз много се палнах по навигация в последните няколко седмици.
Само, че няма кинти за системка, та си взех само приемник и си качих софта на топчо ;)
Поне 6 програми пробвах! Най-удобна и разбираема, с най-френдли интерфейс ми се стори AutoRoute 2007.
Пробвах се чрез него да ида до Троян през Шипка. Докато не минах ценъра на Севлиево- бива! После що Офф-роуд удари тоя пасатор... :lol:
Па даже не е и синхро, да му се не знай ;)
Това според АутоРуута, де! Иначе през цялото време си карах по почти чудесен асвалт ;)

Най-добрите карти, които успя да намеря за сега са на OziExplorer. На всичкото отгоре- където съм ги пробвал (включително из Пловдив) са точни. Винаги, дори и извън града, ме дава, че съм на пътя ;)
Изображение
Не знам дали се чете, но имената на градовете не са малко ;)
Има обаче проблем!
Не мога да го накарам да ми разчертае маршрут, не мога даа го накарам да ми ротира картата, така, че да ми е винаги насочен напред пъте и ни мога да търся адреси.
Не казвам, че софта не го може (не зная)- аз не го мога ;)
Може би добрия вариант е конбинация от 2-3 навигационни програми и си старираш тази, която те устройва за момента.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Сря 05 мар 2008 8:59

на събин картата си е екстра за оффроуд
ама джипиес за БГ градове е излишно
ще те прекара през най-гадния маршрут

Потребителски аватар
DOCDOBREV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DOCDOBREV » Сря 05 мар 2008 11:13

Колеги,ето ви още една карта на БГ за ДжиПиЕс ,която е разработена от друг екип. http://www.detailmap.net/

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Сря 05 мар 2008 20:10

Колеги, за мен има 2 абсолютно задължителни условия по отношение на картите:
1. Да са рутиращи (т.е. да дават напътствия от сорта на "тук завий натам")
2. Да са за GPS Garmin (а не за Pocket PC, каквито са в повечето случаи)

Та ако може да ми кажете кои от картите, които изброихте по-горе (OziExplorer, AutoRoute, www.detailmap.net) отговарят на тези 2 условия.

Докторе, кажи нещо за тази последната карта - изглежда интересна, но няма грам скриншот или нещо от сорта. (ПС - ако може направо кажи откъде да я дръпна :twisted: )

Потребителски аватар
DOCDOBREV
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DOCDOBREV » Сря 05 мар 2008 20:40

ori написа:Колеги, за мен има 2 абсолютно задължителни условия по отношение на картите:
1. Да са рутиращи (т.е. да дават напътствия от сорта на "тук завий натам")
2. Да са за GPS Garmin (а не за Pocket PC, каквито са в повечето случаи)

Та ако може да ми кажете кои от картите, които изброихте по-горе (OziExplorer, AutoRoute, www.detailmap.net) отговарят на тези 2 условия.

Докторе, кажи нещо за тази последната карта - изглежда интересна, но няма грам скриншот или нещо от сорта. (ПС - ако може направо кажи откъде да я дръпна :twisted: )

Няма откъде да се "дръпне"колега.Може само да се разгледа демо версия и се плаща за цялата карта.22 януари 2008

Може да пробвате демо версията на Bg trip Map за MapSource
Свали от тук:
http://detailmap.net/demo/DemoTripMap34.exe

Kalin72
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот Kalin72 » Сря 05 мар 2008 20:56

За 75 лева мисля, че си заслужава :) И едно от най-добрите неща е, че може да се ползва и на Симбиан телефон :lol:

Потребителски аватар
ori
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот ori » Чет 06 мар 2008 0:02

Колеги, да ме извинявате обаче тия 2-те карти за почти 1:1 - абе направо са си разменили/откраднали взаимно базите данни. Даже си мисля да би да ги прави един и същ човек - един купи едната, друг другата, трети и двете - берекетче :twisted:

А за дърпането не се излагайте - навсякъде може да се намери нещо, стига да се знае как да се търси - затова попитах дали знаете дали може да се свали нещо без парола. Ако не знаете ще взема да кача моята та да се посмеете на творението на Събин :lol:

Потребителски аватар
WDW
Автомобил:
Двигател:
Контакти:

Мнениеот WDW » Чет 06 мар 2008 1:01

Аз си качих на телефона МapNav и го подкарах с външен GPS и съм много доволен. Хубавото тук е че можеш да си правиш сам картите или пък да си сваляш OnLine от Google.
За сега още го тествам и разучавам!

gogo_123
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот gogo_123 » Чет 06 мар 2008 7:14

По добра карта в момента от тази на Събин за България няма.А и не вярвам в скоро време да има.Картата в никакъв случай не може да се нарече ,,гола вода''.Лично я ползвам в София и съм се убедил в нейното качество.Разбира се че има инякои недостатъци, но в сравнение с плюсовете, те са нищожни.Да не забравяме че все пак това е един сравнително нов продукт които все още се развива и обновява.Събин и неговия екип работят с пълна пара за неиното усъвършенстване.
Максо.

Потребителски аватар
DragoGT
1/8 перничанин
1/8 перничанин
Автомобил:
Двигател:

Мнениеот DragoGT » Чет 06 мар 2008 8:18

абе така е
ама си взимат и пари за това дето не е готово

да видиш какъв кеф е да ползваш томтом или руут66 в лондон например
пътеките в парковете ги има и дори будките за вестници....

на Събин картата ще минат години докато стане готова
да не говоря че има някой неща вкарани по два пъти с различни имена...
иначе за оффроуд става - то само за това съм я ползвал :)

Потребителски аватар
R@do
Батето
Автомобил: Audi 80
Двигател: ABK 1993

Мнениеот R@do » Нед 09 мар 2008 20:08

Добре де а кои карти ми вършат работа за туризъм??? Имам предвид ако си взема Престижиото освен IGo мога ли да интсалирам у друг софтуеър - нали е с Виндоус

Потребителски аватар
radotom
Модератор
Модератор
Автомобил: Passat B6
Двигател: CBBB

Мнениеот radotom » Пон 10 мар 2008 0:18

DOCDOBREV написа:Няма откъде да се "дръпне"колега.Може само да се разгледа демо версия и се плаща за цялата карта.22 януари 2008

Може да пробвате демо версията на Bg trip Map за MapSource
Свали от тук:
http://detailmap.net/demo/DemoTripMap34.exe

Според ревюто, което са дали изглежда супер!
Бих платил тези пари, но не мога да прегледам демото :(
Нямам софта за лаптоп, а, както вероятно се досещаш, не ми се дават пари и за него, при положение, че не съм сигурен дали ще го ползвам.
Това върви ли и на стандартно РС?

Върни се в “ОФФ-Топик - други”